Ultima oră

Unire in cuget si simtiri PSD - PDL, la 150 de ani de la Cuza

Ziarul de Vrancea
24 ian 2009 2957 vizualizări
Aniversarea Unirii Principatelor a adus la Focsani un adevarat desant de oameni de stat, de la Traian Basescu, Mircea Geoana, Roberta Anastase, la Elena Udrea si Ecaterina Andronescu u sub moto-ul unirea face puterea , toti politicienii au facut apel, in dicursurile lor, la solidaritate si unire intre partide, pentru a scoate tara la lumina u presedintele a vorbit despre modernizarea Romaniei, prin crearea de institutii puternice, dar si de traversarea crizei care depinde de "elita politica" a tarii u sute de vrinceni s-au calcat in picioare in Piata Teatrului pentru a da mina cu seful statului u Basescu a renuntat sa se mai prinda in traditionala Hora a Unirii, din cauza imbulzelii u la final, daca tot este criza, inaltii oaspeti au mincat friptura de rechin si icre de manciuria la Casa Armatei u Ziarul de Vrancea va ofera in exclusivitate un fotoreportaj de la Ziua Unirii

Focsaniul a dat clocot in dupa-amiaza zilei de simbata, 24 ianuarie, cind Piata Teatrului a fost luata cu asalt de sute de vrinceni dornici sa ii vada pe inaltii oaspeti, in frunte cu presedintele tarii, Traian Basescu. Veniti in municipiul de pe Milcov pentru a aniversa 150 de ani de la Unirea Principatelor, dar si pentru a lansa mesaje politice "unioniste" in fata focsanenilor, pe scena amplasata in fata Teatrului Municipal, au fost si Mircea Geoana - presedintele Senatului, Roberta Anastase - presedintele Camerei Deputatilor, dar si ministri, precum Elena Udrea de la Turism, Ecaterina Andronescu, de la Educatie sau Monica Ritzi, de la Tineret si Sport. Presedintele statului a sosit in Piata Teatrului in jurul orei 15.30, unde a fost intimpinat de Garda de onoare, care i-a prezentat onorul. Urmat de ceilalti oameni de stat, presedintele a fost "luat in primire" in fata Teatrului de presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, de primarul Decebal Bacinschi si noul prefect de Vrancea, Raluca Dan, investita in functie cu doar citeva minute inainte de ceremonie. In interiorul Teatrului a avut loc apoi lansarea colectiei filatelice omagiale prilejuita de aniversarea a 150 de ani de la Unirea Principatelor. Manifestarile au stat sub semnul regiei baronului Marian Oprisan, care si-a dorit sa fie "eroul zilei" in calitatea sa de "presedinte de judet".


Basescu si Oprisan si-au suflat in ceafa


Oficialitatile au urcat apoi pe scena amplasata in fata Teatrului, aproape neincapatoare, in uralele multimii. Marian Oprisan s-a pozitionat strategic, intre cei doi "presedinti ai sai", Traian Basescu si Mircea Geoana. Pentru a demonstra parca "unirea in cuget si simtiri", ceilati politicieni, fie ministri, fie parlamentari, de la PSD si PDL, si-au ocupat locurile pe scena: Robera Anastase, prefectul Raluca Dan, Elena Udrea, Ecaterina Andronescu, in prima linie, dar si Marian Vanghelie, mai in spate, astfel incit a fost nevoit in mai multe rinduri sa se ridice pe virfurile picioarelor pentru a vedea multimea. Nu a lipsit nici desantul democrat-liberal autohton, proaspetii parlamentari Sorina Placinta, Razvan Mustea si Alin Trasculescu si secretarul de stat Maria Pircalabescu, dar si cel social-democrat, pe de alta parte, prin Cristian Dumitrescu, Angel Tilvar si Ciprian Nica. Primul care a deschis seria discursurilor a fost primarul Decebal Bacinschi, care a urat un scurt bun venit invitatilor dar din cauza emotiilor a uitat sa-si prezinte si seful de la judet. A umat P. S. Epifanie Norocel, episcopul Buzaului si Vrancei, care a dat glas mesajului Preafericitului Patriarh Daniel, vorbind despre rolul Bisericii in actul Unirii de la 1859. A urmat la microfon Marian Oprisan, care, pornind de la referintele istorice ale stergerii in 1859 a hotarului dintre Moldova si Muntenia, a facut cu parca prea mult patos un apel la solidaritate intre partide, pentru a servi interesului cetatenilor, vorbind in acelasi timp de transparenta (SIC!) in cheltuirea banilor publici. "Sa lasam deoparte disensiunile politice si sa infaptuim lucrurile asa cum au facut oamenii politici acum 100 de ani", a spus Oprisan, care a mai punctat in discursul sau faptul ca viitorul nu este al guvernului, ci al comunitatilor locale. El a mai propus ca 24 ianuarie sa fie declarata sarbatoare nationala, fiind sustinut ulterior si de Mircea Geoana. "In aparenta linistit, Focsaniul a trait la intensitate maxima Unirea. Focsaniul este locul in care clasa politica se poate intoarce oricind are nevoie de un moment de solidaritate", a spus si Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor.


"Unionistul" Geoana vrea unire, nu gluma



A urmat la cuvint Mircea Geoana, care a salutat prezenta intr-un numar atit de mare a focsanenilor la aceasta sarbatoare. In discurs acesta a accentuat, la rindul sau, ideea de unitate politica, facind trimitere si la unirea dintre PSD si PD-L. "Acum trei luni, dupa alegeri, doua formatiuni politice au decis sa-si depaseasca rivalitatile si sa-si dea mina intr-un moment greu pentru Romania. ("¦) Romania face puterea", a spus liderul PSD, adaugind ca actuala criza trebuie sa fie "traversata in mod solidar" si exprimindu-si totodata speranta ca "unitatea politica sa nu fie doar de dragul camerelor de vederi". "Dumnezeu sa ne tina uniti!", a spus Mircea Geoana, uitindu-se spre Traian Basescu. Cel din urma discurs, al presedintelui Traian Basescu, a inceput cu o multumire adresata baronului judetean si a fost presarat cu referiri istorice. Seful statului a pus accentul pe nevoia de modernizare a Romaniei, cu o justitie puternica, un sistem de educatie si unul de sanatate solid. "Vin intotdeauna cu placere la Focsani, unde a fost plamadita Unirea. Spiritul unirii traieste inca si astazi aici. In proclamatia lui Cuza catre tara, din 11 decembrie 1861, acesta intreba, asa cum va intreb eu acum: «Va iubiti patria?». Daca da, veti sti dara a o intari! Romania are nevoie de modernizare, de institutii puternice, de o justitie puternica si un sistem de invatamint performant. Iar liceele din Focsani sint un etalon pentru sistemul de educatie", a spus presedintele. Traian Basescu a mai spus ca in aceasta perioada grea cel mai important rol revine "elitei politice din Romania". "Elita politica romaneasca are obligatia sa puna interesul national deasupra interesului de partid", a mai spus Basescu.


Basescu nu a mai jucat Hora Unirii, dar a mincat rechin la masa


Dupa discursuri, rasplatite cu un exces de urale din unele zone ale pietei, a urmat apoi un moment istoric evocator, dar si unul folcloric, la care au participat toate oficialitatile nationale, dar si cele judetene. Se intelege ca in tot acest timp, baronul de Vrancea nu s-a dezlipit de seful statului, caruia i-a tinut isonul la discutiile purtate cu cetatenii. Hora Unirii nu s-a mai tinut insa, ca in alti ani, din cauza imbulzelii generale, astfel incit presedintele a renuntat incercind sa se retraga cu greu din multime. De altfel, multi dintre cei care s-au bagat in virtej se vaitau de "coatele primite in stomac" de la "sepepisti". Traian Basescu a participat apoi la dineul organizat de Marian Oprisan in cinstea zilei de 24 ianuarie, la Casa Armatei, unde a stat aproape o ora. In ciuda faptului ca presa a fost tinuta afara, Ziarul de Vrancea a aflat ca Traian Basescu a stat la aceeasi masa cu Marian Oprisan, dar si cu ministrul sau preferat, Elena Udrea. Pe masa au fost asezate bucate generoase care nu mai aminteau de criza din discursurile politicienilor. Invitatii au consumat, printre altele, "Champinioane de somon cu icre de manciuria", "Frigarui din creveti cu lamii verzi" dar si "Medalion de rechin cu sos din fructe de mare", una dintre mincarurile preferate ale fostului marinar, ajuns seful statului. Inainte ca la masa sa fie adus felul trei, si anume "Duet vinatoresc cu pastrama si cirnaciori de caprioara", alaturi de "Cotlete de berbecuti pe canapea de cartofi aurii", presedintele s-a retras pentru a lua avionul prezidential de la Bacau catre Bucuresti. De ramarcat ca este pentru prima data cind presedintele accepta invitatia autoritatilor judetene de a lua masa la Focsani. In urma sa, la Casa Armatei, reuniunea a continuat, fiind un bun prilej de socializare intre social-democrati si democrat-liberali.


Torte, focuri de artificii si satira politica la teatru


Dupa ora 20.00, Mircea Geoana, presedintele Senatului, alaturi de Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, si ministrii prezenti la Focsani au mers intr-o alta locatie pentru o intilnire informala cu autoritatile judetene. In Piata Teatrului s-au aflat si citeva zeci de elevi, atit ai colegiilor Cuza, Unirea si Kogalniceanu din municipiu, dar si ai celorlaltor licee, imbracati in robe si avind la git fulare tricolore, dar si aproape 500 de artisti populari si elevi din judet imbracati in straie populare. In total, peste 1.500 de vrinceni au participat la manifestari, multi fiind adusi din zonele rurale cu ajutorul primarilor. Momentele pregatite de autoritatile locale s-au incheiat cu retragerea cu torte a militarilor Garnizoanei Focsani. Sute de politisti si jandarmi, impreuna cu SPP-istii au asigurat ordinea si linistea publica, iar circulatia in zona centrala a Focsaniului a fost blocata pentru citeva ore. Sarbatoarea s-a incheiat cu un spectaculos foc de artificii, dar si cu o piesa de teatru cu "protocol zero", la care s-a intrat pe baza de invitatie speciala avizata de la Consiliul Judetean. La Focsani a venit Teatrul de Comedie din Bucuresti, care a jucat piesa "Poker" de Adrian Lustig, cap de afis fiind George Mihaita. Piesa este de fapt o satira politica taioasa, doua ore de bataie de joc la adresa politicianului roman pe vreme de tranzitie si a circului care se tot joaca la virf in tara noastra. (Mihaela BESLEAGA, Silvia VRINCEANU)


Stire actualizata simbata seara!

Cititi si: 150 de ani de la Unire, in 6 ore de ceremonii



Iata citeva instantanee de la manifestarile de astazi, surprinse de fotograful Iulian Pricop:


Sa vina covoarele!



Primarul Decebal Bacinschi, ajutat sa-si puna esarfa tricolora



Ministrul Turismului, Elena Udrea, alaturi de deputatul PD-L de Bucuresti Sulfina Barbu, fostul ministru al Mediului


Cei doi Mustea au venit impreuna, dar au plecat separat!


Vechi prieteni!


Iata patri(_)otul!


Liberalul Ludovic Orban, fostul ministru al Transporturilor, a stat retras intr-un colt al Pietei Teatrului. De altfel, nici un liberal nu a mai fost in prim-plan la manifestarile de anul acesta, dedicate Unirii in cuget si simtiri.



Pesedistii si pedelistii s-au amestecat pe scena si au renuntat la "bisericutele" de la aniversarea de anul trecut


"Unionistii"


Si in multime, baronul Marian Oprisan s-a postat strategic intre Mircea Geoana si Traian Basescu


O senatoare si doi presedinti!


Sa traiti bine! Dar cind?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 11

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 13 ore, 41 minute, 45 secunde
Im iplace nespus fotografia cu semnul de circulatie OCOLIRE DREAPTA (CA SA AJUNGI LA STANGA , TINAND CONT CA PRESEDINTELE NU VINE DE UNDE-AR TREBUI CA SA RESPECTE SEMKNUL. SEMNUL NU I SE ADRESEAZA , citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 41 minute, 45 secunde
Il auzii zilele trecute pe dom Geoana sustinand cu tarie "marirea" pensiilor. Daca dom Geoana nu a sesizat inca l-as informa ca pensiile, ca dealtfel si salariile in lei, AU SCAZUT in termeni reali cu citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 41 minute, 45 secunde
Foarte frumos ca v-ati alaturat PSD+PDL ce atata mancatorie antre voi rezolvati problemele ce tot sau pasat de 19 ani. Multa bafta.
, acum 739371 zile, 13 ore, 41 minute, 45 secunde
Frumoase poze, inaltator eveniment. In timp ce unii nu au ce manca, altii "baga lagreu" traditionalii cartofi prajiti precum si traditionala leguma cu esapament, distinsii nostri guvernanti mananca citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 41 minute, 45 secunde
MAI TRAIANE NICI TU NU CRED CA AI VREA SA FII CONDUS DE UNU CA TINE....
, acum 739371 zile, 13 ore, 41 minute, 45 secunde
Americanii, cu cateva sute de ani inaintea noastra in ale democratiei, au lansat un site care masoara stadiul indeplinirii promisiunilor electorale ale lui Obama. Sunt cam 500 si Obama la doar cateva citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 41 minute, 45 secunde
va iubesc scumpele mele
, acum 739371 zile, 13 ore, 41 minute, 45 secunde
Domnul presedinte a respectat semnul . se observa ca el se intoarce pe partea opusa al semnului ,am tinut cont sa fotografiez doar intoarcerea lui. multumesc celor care citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 41 minute, 45 secunde
asa da poze..cadre foarte bune..un fotograf exceptional Dl. Iulian Pricop asa poze ar trebui sa apara in orice ziar. Bravo!!
, acum 739371 zile, 13 ore, 41 minute, 45 secunde
Anul acesta a fost cel mai frumos.Pnl-istii sunt invidiosi!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.