Ultima oră

Taranii, alungati cu gainile din piata

Ziarul de Vrancea
22 ian 2009 2150 vizualizări
Depistarea pseudopestei aviare a dus la interzicerea vinzarii si transportului pasarilor u Focsaniul si alte opt localitati din preajma municipiului sint monitorizate de autoritatile sanitare

Ieri dimineata, in Piata Moldovei au fost puse in aplicare prevederile legale si cele adoptate de Consiliul Local privind starea de carantina de gradul II, fiind interzisa vinzarea pasarilor vii, precum si transportul acestora. Fiind zi de tirg, oamenii de la tara au venit care cum au putut cu cite o gaina sau doua, un curcan sau un cocos, dar au fost intorsi din drum de agentii comunitari si de inspectorii Administratiei Pietelor. "Am pus anunturi peste tot privind starea de carantina. Mai vin oamenii cu pasari. Cei care sint crescatori si au ferme mai mari au inteles situatia si au plecat. Dar mai sint femeile de la tara cu cite-o gaina ascunsa prin sacosa pe care vor sa o vinda si noi trebuie sa nu lasam pe nimeni", ne-a declarat inspectorul Gigi Jipa. Autoritatile au decretat carantina de gradul II in municipiu din cauza unui virus descoperit la pasari. Este vorba despre pseudopesta aviara, boala pe care medicii veterinari au descoperit-o la cinci papagali de apartament. Conform veterinarilor, boala nu prezinta pericol pentru populatie, ea fiind caracteristica in exclusivitate pasarilor. De asemenea, in urma semnalarii prezentei pseudopestei aviare (boala de Newcastle), a fost reactivat Centrul Local de Combatere a Bolilor, pentru ca autoritatile judetene sa aiba un control total asupra consecintelor acestei boli. Masurile impuse de autoritati prevad o serie de norme de protectie, printre care: interzicerea organizarii de tirguri cu vinzare de pasari, pastrarea pasarilor domestice in locuri inchise si interzicerea miscarii lor sau transportarea de oua de incubatie. Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor monitorizeaza atit zona de protectie, respectiv Focsani, cit si localitatile Mindresti, Lamotesti, Golesti, Petresti, Cimpineanca, Unirea, Vinatori si Jorasti. Prima campanie de vaccinare a pasarilor din 2009 va fi demarata in februarie. (D. GANEA, M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.