Ultima oră

Nasul oenologului, mai tare decit orice reactiv

Doina Ganea
20 ian 2009 1117 vizualizări
Nasul si papilele gustative ale unui oenolog sint mai de pret decit reactivii folositi de inginerii chimisti pentru depistarea vinului falsificat.

Aceasta este opinia celor de la Sindicatul Taranilor Propact, care vor ca la concursul pentru ocuparea postului de director de laborator de analize sa participe numai oenologi si nu ingineri chimisti, ca pina acum. "Aceasta este interventia noastra la Ministerul Agriculturii pentru a modifica ordinul prin care se da concurs pentru ocuparea postului de director de laborator. In toata Uniunea Europeana aceste laboratoare sint conduse de oenologi, nu de ingineri chimisti, ca la noi, care nu pot face deosebirea intre vinul bun si vinul falsificat, deoarece analizele lor se bazeaza exclusiv pe reactivi, care sint cel mai des incriminati de rezultatul acestora. Daca se cere o situatie la Directia pentru Agricultura se poate vedea ca 90% dintre procesele de falsificare sint cistigate in instanta. Aceasta deoarece se fac niste analize chimice, in timp ce un oenolog numai daca miroase un vin isi da seama de calitatea lui", este de parere seful Propact, Gino Toma. In Romania sint trei laboratoare oenologice acreditate, printre care si unul in Vrancea, pentru toate cele 270.000 de ha de vita de vie. Orice contestatie la aceste analize nu se poate face decit la cel mai sofisticat laborator din Europa, cel de la Londra. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.