Ultima oră

Focsaniul s-a imprumutat la o banca falimentara

Doina Ganea
20 ian 2009 1336 vizualizări
Dobinzile la creditul municipal Dexia au crescut din pricina crizei financiare si adincesc datoria publica u primarul Decebal Bacinschi spera totusi sa nu mai apeleze si la restul de 22 de milioane de lei din acest imprumut contractat pentru reabilitarea strazilor

Criza financiara mondiala afecteza anul acesta buzunarele fiecarui focsanean. Dobinzile achitate de municipalitate la creditul contractat de la Dexia sint variabile incepind cu transa a doua. Fluctuatiile pietei financiare au condus la cresterea acestor indicatori si implicit a dobinzilor ce trebuie achitate de Primarie. Grupul austriac Dexia, cel mai mare emitent mondial de obligatiuni municipale, a intrat in faliment, fiind primul grup bancar din Europa afectat de criza mondiala, adica banca europeana de la care Primaria Focsani a luat un imprumut de 50 de milioane de lei. Banii imprumutati de municipalitate au fost cheltuiti pentru modernizarea strazilor si bulevardelor. Dexia Kommunalkredit Bank (Dexia-Kom), cu sediul la Viena, este parte a grupului Dexia si este specializata in acordarea de finantari pentru sectorul public in Europa Centrala si de Est. în Romania, pentru a contribui la dezvoltarea segmentului de finantari publice, Dexia Kom a deschis un birou de business in Bucuresti, care desfasura activitati de identificare de oportunitati de finantare a sectorului public. Actiunile Dexia, care este cel mai important creditor din lume al administratiilor locale, au scazut dramatic in ultimul an si s-au prabusit in ultimele doua luni ale anului 2008. Din acest motiv, tari precum Belgia, Franta, Olanda si Luxemburg au decis sa intervina, acordind bancii un prim ajutor de urgenta in valoare de 6,4 miliarde de euro, pentru a o sprijini sa faca fata socului. Practic, acest ajutor inseamna nationalizarea bancii pindite de faliment sau, mai exact, etatizarea ei. Se stie ca bugetul Focsaniului a fost umflat in mod artificial cu ajutorul imprumutului de la Dexia. Municipalitatea a semnat un contract de imprumut pentru o suma de 50 milioane lei, cu o perioada de gratie de trei ani. Montajul financiar prevedea ca dupa cheltuirea acestora sa fie emise serii de obligatiuni municipale cu aceeasi valoare. Cu banii obtinuti se achita imprumutul luat de la Dexia, iar municipalitatea va achita dobinzi la obligatiuni. Dupa emitere, obligatiunile municipale vor putea fi tranzactionate la bursa.


Municipalitatea cauta alti creditori


Comparativ cu data la care a fost semnat montajul financiar cu Dexia, dobinzile ce trebuie achitate de municipalitate au crescut pe piata bancara de citeva ori. Automat, si cheltuielile din banii focsanenilor vor creste. Acestea ne vor afecta numai in cazul in care se va mai apela si la restul de bani din imprumutul contractat. Primarul Decebal Bacinschi a afirmat insa ca nu isi face griji in cazul in care grupul Dexia Kommunalkredit nu va mai putea acorda municipalitatii focsanene cea de-a doua transa a imprumutului de 50 de milioane de lei contractat in cursul anului 2007. Edilul spune ca poate apela oricind la alte banci care sa acorde un credit avantajos in vederea finalizarii lucrarilor de asfaltare din Focsani. "Nu avem cum sa fim afectati pentru ca nu pot cere dobinzi suplimentare. Chiar daca ar fi probleme, sint alte banci care vor sa ne crediteze. Problema noastra este ca guvernul nu ne-a permis sa mai facem o tragere in luna decembrie pentru a achita lucrarile de asfaltare executate pina acum si care au ajuns la o valoare de 28 de milioane de lei. Cei de la Dexia ne-au contactat deja si au cerut sa schimbam conditiile contractului, dar noi avem un contract ferm si nu puteau fi operate modificari pina 2009. Vom mai vedea daca mai apelam la un imprumut sau nu. Poate ca acum, cu schimbarea asta"¦ primim niste bani de la Guvern si nu mai este nevoie de imprumut. Oricum, cei de la Dexia daca au vazut ca nu trecem sa renegociem conditiile contractului ne-au cerut sa facem extragerea banilor din prima transa pina la finele anului 2008", a declarat primarul Decebal Bacinschi. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.