Ultima oră

Legea mamelor este asteptata cu interes

Daniel Garleanu
17 ian 2009 1467 vizualizări
Primele mamici si-au depus deja dosarele la sediul AJPS Vrancea pentru a beneficia de noua indemnizatie de crestere a copilului

Incepind de la 1 ianuarie, legea 257/2008 a suferit modificari cu privire la calculul pentru indemnizatia cresterii copiilor, astfel ca mamele care cistiga peste 706 lei pot opta pentru recalcularea cuantumului indemnizatiei. Pragul de 706 lei inseamna media salariului minim in ultimele 12 luni pe care trebuie sa-l fi avut o persoana ca sa poata depasi 600 de lei indemnizatie lunara. Astfel, toate mamele aflate in concediu de maternitate, chiar daca au nascut inainte de 1 ianuarie 2009, vor beneficia de o indemnizatie de minim 600 lei sau 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei. Posibilitatea de a opta pentru cuantumul de 85% favorizeaza mamele care realizeaza venituri salariale mari si care pot obtine astfel o indemnizatie mai mare decit plafonul de 600 de lei. Mamicile care se gasesc la primul copil vor merge la primarie pentru intocmirea dosarului cu actele necesare, iar cele care se afla la al doilea copil se vor adresa la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale ce functioneaza in sediul Casei de Pensii. "Mamele la primul copil vor merge la primarie. Daca in perioada de doi ani mamica mai naste un copil, perioada se prelungeste cu inca doi ani. Cererile de recalculare se depun tot la noi", ne-a declarat Eugenia Giogloman, director adjunct AJPS. O cerere pusa la dispozitie de AJPS si o adeverinta eliberata de angajator sint actele necesare pentru indemnizatia de crestere a copiilor, acte care se pot trimite si prin posta. "Pina acum avem peste 20 de cereri depuse. Deocamdata oamenii doar se informeaza, pentru ca termenul de depunere de sase luni este de ajuns. Pina la 30 iunie se pot depune actele", ne-a spus zilele trecute directorul Eugenia Giogloman. Mamele beneficiaza si de alocatia copilului in valoare de 200 de lei care se incaseaza in acelasi timp cu indemnizatia. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.