Ultima oră

BMW -ul lui Liviu Jitea, gasit tocmai in Kazahstan

Dan Chiriac
14 ian 2009 6153 vizualizări
Masina de lux i-a fost furata omului de afaceri vrincen in iunie 2006 din fata blocului de pe strada Unirea Principatelor u intre timp, Liviu Jitea a primit o masina noua, pe care o plateste in continuare u societatea de asigurari Asirom incearca sa recupereze masina, dupa ce a oferit societatii de leasing o despagubire de patru miliarde de lei vechi u se pare ca nimeni nu indrazneste sa plece in Kazahstan pentru a lua masina furata la comanda u tara ex-sovietica a facut obiectul unor controverse in urma personajului Borat interpretat de actorul Sacha Baron Cohen

In urma cu doi ani si jumatate, omul de afaceri Liviu Jitea raminea fara una dintre masinile sale, care era furata din fata blocului sau, de pe strada Unirea Principatelor din Focsani. Imediat dupa furt, politistii au banuit ca masina ar putea ajunge in tarile ex-sovietice, lucru care a fost confirmat de ancheta facuta ulterior de politia internationala. Anul trecut, biroul Interpol a anuntat politia vrinceana despre faptul ca autoturismul BMW a fost descoperit tocmai in Kazahstan. Societatea de asigurari Asirom, cea care a platit politia de asigurare pentru autoturism, incearca acum sa-si recupereze masina, dupa ce a platit suma de patru miliarde de lei catre asigurat. In luna iunie 2006, autoturismul BMW X 5 a fost furat la comanda din fata blocului omului de afaceri. Desi era dotat cu cheie cu cip special, teoretic imposibil de falsificat, BMW-ul a fost saltat fara probleme. Masina era condusa in mod curent de sotia lui Liviu Jitea, Florenta. Masina, de culoare neagra, avea in functiune un sistem de navigatie extrem de performant. Se pare ca hotii i-au dezactivat toate componentele electronice, pentru a nu putea fi detectat de societatea de la care a fost achizitionat. Conform contractului incheiat la achizitionarea masinii, in cazul furtului, omul de afaceri urma sa primeasca o masina noua, dupa 3-6 luni, timp in care firma de leasing isi ridica banii de pe asigurare de la societatea care a incheiat contractul. "Societatea de leasing si-a luat de la asigurari contravaloarea masinii, dupa care mi-a fost livrat un autoturism nou. Pina in momentul furtului platisem cam jumatate din contravaloarea acestuia, in jur de 25.000 de euro. Dupa ce am fost despagubit si am primit autoturismul nou, am fost nevoit sa platesc ratele in continuare. Nu am terminat leasingul nici acum. Mai am de plata pina in vara acestui an. Pe mine nu m-a anuntat nimeni ca masina a fost gasita, dar oricum asta este treaba societatii de leasing si a celor de la asigurari, intre care exista un protocol in astfel de cazuri", ne-a spus omul de afaceri Liviu Jitea.


Gasita la "capatul pamintului"


Desi furtul masinii a fost anuntat dupa citeva ore si politistii au intrat imediat in alerta, nu au reusit sa dea de masina. Au demarat actiunea de "inchidere" a judetului, dar se pare ca hotii s-au miscat destul de repede pentru a reusi sa scoata masina din tara. Cazul a fost preluat de politistii de la Furturi Auto, care au cercetat in anii scursi mai multe piste. In cele din urma au aparut si semnale pozitive. "In 2008, biroul Interpol ne-a anuntat despre faptul ca autoturismul respectiv a fost gasit in Kazahstan. Am informat societatea de asigurari despre faptul ca autoturismul a fost gasit si astfel, aceasta isi poate recupera masina din tara ex-sovietica. La furturi auto se afla in continuare in lucru dosarul penal, cu autor necunoscut, privind furtul autoturismului BMW X 5", ne-a spus comisarul sef Mariana Apostol, purtatorul de cuvint de la IPJ Vrancea. Politistii de la furturi auto s-au confruntat in ultimii ani cu mai multe furturi de autoturisme straine, din judet. Hotii au incercat sa mai dea o lovitura asemanatoare, in 2007, cind BMW X 5 apartinind omului de afaceri Viorel Trifan, sotul directoarei de la Monitorul de Vrancea, a disparut din fata blocului de pe strada Brailei a municipiului. Dupa o urmarire ca-n filme, prin muntii Vrancei, cei doi cetateni implicati, un moldovean si un ucrainean, au fost retinuti. Anul 2008 nu a fost lipsit de asemenea furturi. In 2008, politistii de la furturi auto au avut de solutionat cinci dosare penale privind furtul unor masini straine din judet. "Patru masini au fost recuperate in tara, iar a cincea, un Mercedes, inmatriculat in Italia, nu a fost gasita deocamdata", a mai precizat Mariana Apostol.


"In Kazahstan, pe dreapta"¦"


Daca Liviu Jitea a primit un autoturism identic, nou, iar societatea de leasing si-a primit banii de la asigurari, societatea Asirom este singura pagubita in acest moment. Societatea ar trebui sa-si recupereze masina care se afla in tara ex-sovietica, dar procedurile nu sint deloc usoare. "Nu putem noi, ca societate, sa recuperam masina. Sucursala Vrancea a facut o trimitere catre Biroul de daune externe de la Bucuresti. Acestia au facut demersurile necesare pentru a aduce masina in tara. Nu am primit nici un raspuns, deocamdata. Dar nu putem merge noi, ca societate de asigurari, sa cautam masina in acea tara. Unde sa ajungem, in Kazahstan, pe dreapta?! Dupa spusele politistilor am inteles ca masina se afla intr-o sectie de politie de acolo. Noi am oferit ca despagubire suma de 4 miliarde de lei vechi, societatii de leasing, la vremea respectiva, iar noi trebuie sa ne recuperam acesti bani. Vom mai face o adresa catre cei in masura sa ne ajute", ne-a spus Dumitru Marica, directorul sucursalei Asirom Vrancea. Acesta a spus ca valoarea politei de asigurare pentru o masina BMW X 5 este foarte mare si ca ajunge la citeva mii de euro. "In nici intr-un caz o astfel de masina nu se asigura pe un milion pe luna!", a spus Marica.


Unde este Kazahstan?


Kazahstan se afla la granita dintre Europa si Asia. O mica portiune a tarii, aflata la vestul riului Ural, este localizata in extremitatea estica a Europei. Vecinii principali sint Rusia si China, iar in sud-vest se invecineaza cu tarile Asiei centrale: Kirgizstan, Uzbekistan si Turkmenistan. De asemenea, are o coasta importanta la malul Marii Caspice. Kazahstanul este a noua tara din lume ca suprafata, dar datorita reliefului de stepa semi-desertica este una dintre cele mai rar populate tari, cu putin sub 6 locuitori per kilometru patrat, dupa cum arata enciclopedia Wikipedia. Tara este cunoscuta pentru nivelul ridicat al criminalitatii dar si pentru nivelul scazut de trai. Tara ex-sovietica a facut obiectul unor controverse in urma personajului Borat interpretat de actorul Sacha Baron Cohen. Filmul "Borat" a fost turnat partial in Romania, mai exact in satul Glod din judetul Dimbovita, care joaca rolul asezarii natale din Kazahstan a personajului Borat Sagdiyev, un jurnalist de televiziune. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 21 ore, 55 minute, 5 secunde
CE STIRE DE KKT .....ne si intereseaza .....ca tot n-am luat pensia iar nevasta-mea salariul !!!!!!!!!!!!!!
, acum 739396 zile, 21 ore, 55 minute, 5 secunde
Ne intereseaza pentru ca de fapt ni se spune ca pe teritoriul Romaniei actioneaza lejer organizatii infractionale extrem de periculoase ,bine puse la punct si care sigur sunt in legatura cu politisti citeste integral
, acum 739396 zile, 21 ore, 55 minute, 5 secunde
Frati vranceni de unde are acest JITEA cate mai averi domnilor de la finante trezitiva.
, acum 739396 zile, 21 ore, 55 minute, 5 secunde
Pe cine ar trebui sa intereseze cel mai mult perfectarea actelor pentru recuperarea B.M.W.-ului X5.Suntem in 2009 si autoturismul este tot in Kasahstan, de ce oare... pot sa "fur" (ud) si canapeaua , citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.