Ultima oră

Trei refugiati cer bani pentru proprietatile din Basarabia

Nicoleta Cristea
14 ian 2009 1661 vizualizări
Trei focsaneni solicita contravaloarea sumelor datorate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor drept despagubire pentru bunurile sechestrate în Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta

Tribunalul Vrancea este pus in situatia de a rezolva doua solicitari privind despagubirile neacordate vrincenilor ale caror bunuri au fost sechestrate sau retinute in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta. Doua surori, mostenitoare ale defunctului Pavel Dascalu, si Vasile Mirontov Busila solicita instantei sa oblige Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor sa le plateasca a doua transa din despagubirile obtinute in baza Legii 290/2003. Petentii arata in cererile de chemare in judecata ca in 2007 au primit prima transa de bani, iar plata pentru a doua transa urma sa fie facuta anul trecut, lucru care nu s-a intimplat. Mostenitoarele mentioneaza ca Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor mai are sa le plateasca suma de 92.336 lei, plus inca 64.353 lei, "dobinda calculata pina la data achitarii efective si integrale". Celor doua surori le-au fost aprobate compensatiile in februarie 2007, in valoare de 153.894 lei, iar in august despagubirile au fost recalculate, rezultind de aici inca 107.256 lei. Din ambele sume le-a fost acordata o prima transa, cea de-a doua urmind sa fie efectuata in curs de un an, lucru care nu s-a intimplat. "Desi perioada de un an a expirat, nu ne-au fost acordate despagubirile care ni se cuvin", spun surorile Ioana Buica si Cornelia Dascalu. In cel de-al doilea proces, intentat de focsaneanul Vasile Mirontov, se vehiculeaza suma de 179.417 lei, contravaloarea celei de-a doua transe de bani datorata de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Potrivit legii, acordarea acestor despagubiri se face refugiatilor sau mostenitorilor acestora. De beneficiile acestei legi pot avea parte romanii care s-au refugiat pe teritoriul Romaniei in anul 1940, ca urmare a Ultimatumului din 26 iunie, prin care URSS solicita cedarea de catre Romania a Basarabiei si partii de Nord a Bucovinei, cit si in anul 1944, ca urmare a ordinelor de evacuare generala, cei care au fost deportati in regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, dar si aceia care, desi nu au avut domiciliul pe acele teritorii, au avut in proprietate bunuri imobile la care nu au mai avut acces dupa cedarea teritoriilor prevazute de lege. Potrivit legii in vigoare, despagubirile se acorda fie in natura, in limita disponibilitatilor, fie in bani, de la bugetul public. Compensatiile banesti sint distincte pentru terenuri, pentru constructii si pentru recoltele neculese din anul parasirii fortate a bunurilor. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.