Ultima oră

Judecatoarea Trofin a ajuns la DNA

Ziarul de Vrancea
13 ian 2009 2144 vizualizări
Autoritatea de Sanatate Publica sustine ca presedinta sectiei civile a Judecatoriei Focsani ar fi tras sfori in instante pentru ca tatal ei sa cistige un proces cu despagubiri, motiv pentru care a sesizat DNA-ul u este un drept al fiecaruia sa aiba acces la instanta , se apara judecatoarea acuzata de trafic de influenta de o institutie a statului u despagubirea obtinuta de justitiabil se ridica la 650 milioane de lei vechi

Autoritatea de Sanatate Publica Vrancea a facut o plingere penala impotriva judecatoarei Anca Mihaela Trofin, pe care o acuza ca ar fi influentat sentintele intr-un dosar intentat acestei institutii de catre tatal magistratului, care a reusit sa blocheze conturile institutiei. Tatal magistratului a solicitat acordarea de despagubiri pentru ca in anul 1978 a fost trecut intr-un post inferior decit cel pe care il detinuse la Spitalul Panciu. Magistratul spune insa ca nu stie nimic de plingerea institutiei si asigura ca nu a afectat cu nimic judecata dosarului.


Scandalul s-a iscat dupa ce magistratii au dispus blocarea conturilor institutiei din sanatate pentru ca Octavian Fornica, 77 ani, sa intre in posesia sumelor de bani cistigate in instanta. Potrivit ASP, in luna februarie 2008, tatal judecatoarei Anca Mihaela Trofin s-a adresat instantei, pentru ca aceasta sa ii faca dreptate dupa ce a fost eliberat din functia de contabil sef al Spitalului Orasenesc Panciu si retrogradat ca si contabil principal. Retrogradarea ar fi fost facuta la dispozitia Directiei Sanitare Vrancea, deoarece barbatul suferise o condamnare politica de 6 ani. Cu toate ca pina acum Fornica a cistigat actiunea, ASP spune ca, de fapt, eliberarea din functie a acestuia a tinut doar de Spitalul Panciu, care avea personalitate juridica, iar daunele ar fi trebuit solicitate Statului Roman. "ASP Vrancea nu se face vinovata de eliberarea din functie a reclamantului. Dumnealui a fost salariat al Spitalului Panciu, unitate cu personalitate juridica, condamnarea acestuia neavind de-a face cu activitatea desfasurata in cadrul acestui spital, iar daunele materiale si morale solicitate privesc Statul Roman, care l-a condamnat. A fost o masura politica dispusa de Statul Roman prin organele sale, Directia Sanitara conformindu-se legii potrivit careia cei cu cazier nu puteau si nici chiar in prezent nu pot detine functii economice", a precizat ec. Iuliana Mircea, directorul executiv adjunct financiar contabil al Autoritatii de Sanatate Publica. In replica, proaspata presedinta a sectiei civile a Judecatoriei Focsani spune ca nu are nici o legatura cu dosarele tatalui sau, iar dreptul la justitie este la indemina oricui, indiferent daca are sau nu rude in sistem. "Intr-adevar a avut tatal meu un litigiu la noi, insa este un drept al fiecaruia sa aiba acces la instanta. Au cai de atac de care pot uza si care le sint la indemina. Stiu ca au facut si cerere de suspendare a cauzei pina la solutionarea cererii de stramutare, insa aceasta a fost respinsa de Inalta Curte. Asa ca era total procedural sa fie facuta continuarea judecatii la Tribunalul Vrancea", ne-a spus judecatoarea. ASP sustine insa ca judecatoarea si-ar fi putut folosi pozitia pe care o are in cadrul Judecatoriei Focsani si ar fi convins atit instanta de fond, cit si pe cea de apel, respectiv Tribunalul Vrancea, sa dea decizii in favoarea lui Octavian Fornica.


Conturi blocate


Mai mult decit atit, ASP se plinge ca, in ciuda faptului ca dosarul se afla in recurs la Curtea de Apel Galati, instanta a dispus blocarea conturilor institutiei, pentru ca batrinul, in virsta de 77 de ani, sa intre in posesia sumelor de bani pe care le-a cistigat in urma procesului. Este vorba de aproximativ 65.000 de lei (650 milioane de lei vechi), suma aflata in conturile unitatii. "Consideram ca aceste masuri sint abuzive din partea executorului judecatoresc intrucit creantele stabilite prin titluri executorii in sarcina institutiilor publice se achita din sumele aprobate prin bugetele acestora, de la titlurile de cheltuieli la care se incadreaza obligatia de plata respectiva. La aceasta data ASP Vrancea nu are un buget de venituri si cheltuieli aprobat pentru anul 2009 si nu s-a deschis nici o finantare pe acest an", mai spune Iuliana Mircea, in numele institutiei. ASP a incercat chiar sa stramute dosarul judecat in Vrancea, insa termenul de judecata al acestei solicitari a fost stabilit in martie anul acesta, iar procesul a luat sfirsit la tribunal in noiembrie. In consecinta, directorul institutiei, dr. Cornelia Draguna, a decis sa faca o plingere la Sectia DNA Galati impotriva judecatoarei cerind cercetarea si trimiterea acesteia in judecata pentru trafic de influenta. Totodata, directorul sustine ca «pe cale civila nu mai avem nici un cistig de cauza la instantele de judecata din Vrancea». (Raluca MANOLACHE, Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.