Ultima oră

Continua razboiul rece de la biserica din Ruginesti

Doina Ganea
9 ian 2009 5541 vizualizări
In jur de 100 de enoriasi au incercat ieri sa impiedice aplicarea unei hotariri judecatoresti prin care Biserica nr. 2 revine in patrimoniul Episcopiei Buzaului u dupa 10 ore, protestatarii au fost imprastiati de jandarmi si hotarirea judecatoreasca a fost executata u preotul caterisit Dumitru Poiana a murit in preajma Craciunului

Spiritul caterisitului si defunctului preot Dumitru Poiana bintuie din nou Ruginestiul. Adeptii sai s-au revoltat din nou ieri la biserica refuzind sa permita aplicarea unei hotariri judecatoresti prin care se preciza ca Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" "" Ruginesti 2, apartine Episcopiei Buzaului, care isi poate numi in cele din urma preotii. Peste 100 de credinciosi s-au baricadat insa in curtea bisericii ca sa impiedice punerea in aplicare acestei hotariri judecatoresti si eventuala inscaunare a unui preot propus de Episcopia Buzaului si Vrancei. Incaierarea de ieri s-a incheiat abia catre orele 19.00, dupa ce reprezentantii Episcopiei Buzaului, impreuna cu politistii si jandarmii, au reusit sa patrunda in incinta bisericii dupa o manevra de derutare a protestatarilor. Acolo, cei prezenti i-au scos pe cei doi preoti neoficiali care au slujit in ultimele trei saptamini la biserica punind astfel in cele din urma in aplicare o hotarire a justitiei.


în comuna Ruginesti credinciosii s-au impartit ieri in doua tabere. în timp ce oamenii care s-au baricadat in curtea bisericii voiau cu orice pret pe cei doi preoti apartinind "Bisericii Crestinilor Ortodocsi Traditionali a Valahilor de Pretutindeni" cu sediul la Kiev si care activeaza in Romania, la adapostul unei asociatii religioase nerecunoscute de statul roman, o alta tabara accepta propunerea Episcopiei. Disputele dintre sateni dureaza insa de mai bine de patru ani. în acest moment la Biserica nr. 2 din Ruginesti nu mai au loc slujbe religioase, deoarece preotul Dumitru Poiana, care era acceptat de sateni, a decedat luna trecuta, dupa ce fusese caterisit si adoptase o noua orientare religioasa catre aceasta "Biserica KGB", cum au numit-o ieri o parte dintre cei din Ruginesti. "Noi am venit de dimineata, cam pe la 10.30, si am vazut ca erau vreo 30-40 de persoane care se inchisesera in curtea bisericii si nu dadeau voie sa se puna in aplicare o hotarire judecatoreasca. Noi, din afara portilor, eram de trei ori mai multi. Oamenii au fost insa manipulati de diferite persoane din sat. Sint saraci si doi adepti ai unei bisericii, care nu-i de la noi, e de la rusi sau de la ucrainieni, au tinut in ultimele trei saptamini slujbe in biserica noastra pentru care am cheltuit cu totii bani. Nu-i cunoastem cine sint cei doi preoti, dar vrem preoti ortodocsi, numiti de Episcopia Buzaului. Nu stiu ce sa spun, poate ca sint interese ca cineva sa puna mina pe o biserica ortodoxa", ne-a spus Vasile Bostan, un satean din Ruginesti. Fostul membru al Consiliului eparhial al bisericii din Ruginesti a precizat ca aseara, in jurul orelor 19.00-19.30, jandarmii au reusit sa-i scoata pe cei doi preoti, Ion Valahul, care se autointituleaza si Mitropolitul Asociatiei Religioase, si Vasile Dogaru, care aparati de enoriasi se baricadasera in biserica si astfel lacasul de cult a fost preluat oficial de Episcopia Buzaului, prin reprezentantul ei, preotul jurist Nicolae Popescu.


"Ne-a aflat tot globul!"


Ca sa-i calmeze pe satenii revoltati care aruncau cu pietre si scinduri in reprezentantii Episcopiei, Primaria Ruginesti a chemat echipele de jandarmi care au folosit scuturi si bastoane pentru a-i apara pe satenii aflati de dincolo de portile Bisericii. «Dupa amiaza au fost trimisi la Ruginesti 60 de jandarmi pentru ca erau multi oameni adunati la fata locului si situatia putea degenera. Nu am inregistrat incidente, in ciuda faptului ca spiritele erau incinse», ne-a declarat lt. Sorin Hunea, ofiterul de presa de la Jandarmerie. La rindul sau, primarul comunei Ruginesti, Adrian Alexe, a respirat usurat ca jandarmii au dat dovada de tact si conflictul dintre cele doua tabere de ruginesteni nu a fost escaladat. "In sfirsit s-a putut intra in legalitate cu Biserica nr. 2 si s-a aplicat o hotarire judecatoreasca ce trebuia aplicata din primavara. Multumim dl inspector sef Ionel Bitca de la Adjud, care s-a dovedit un bun profesionist si a aplanat conflictul. As vrea ca toate primariile sa ia aminte si sa nu lase sa se intimple ce s-a intimplat la noi, la Ruginesti ca ne-a stiut, cred, tot globul. Imi pare rau ca oamenii s-au lasat manipulati de persoane care au avut un interes politic in comuna noastra", a precizat primarul Alexandru Alexe, nevrind sa dezvaluie mai mult din povestea enoriasilor. (Doina GANEA)


Povestea lui Dumitru Poiana


In urma cu patru ani, dupa ce au pus mina de la mina, enoriasii din Ruginesti au reusit sa mai ridice o biserica mare si frumoasa in comuna, in care slujea preotul Dumitru Poiana. Dupa ce biserica a fost ridicata, Episcopia Buzaului a vrut sa mai trimita un preot la Ruginesti care sa slujeasca impreuna cu Dumitru Poiana, insa enoriasii s-au impotrivit vehement. Gura satului spune ca oamenii au fost manipulati de unii politicieni locali care doreau sa capete notoritate, dar carora le lipsea conflictul. Din cauza persecutiilor din partea Episcopiei Buzaului si Vrancei, preotul Dumitru Poiana s-a rupt de Biserica Ortodoxa Romana fiind acuzat la un moment dat ca a vrut sa se sinucida. Cu tot cu lacasul de cult, aceasta a ales sa treaca la asa zisa "Biserica a Crestinilor Ortodocsi Traditionali a Valahilor de Pretutindeni", considerata o emanatie a fostului KGB, potrivit declaratiilor din presa. Din acesta cauza, preotul Poiana a fost considerat in afara legii acuzat fiind de apartenenta la organizatii religioase nerecunoscute de stat. Intre timp preotul Poiana s-a stins din viata, chiar de Craciun, bolnav fiind, dar conflictul de la Ruginesti a fost reaprins de citiva enoriasi nemultumiti ca Episopia poate face regulile intr-un lacas de cult construit din banii lor. (D. G.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 22 ore, 37 minute, 25 secunde
Am aflat de la un ziarist că preotul Dumitru Poiană a trecut la cele veşnice. Nu pot spune altceva decât că îmi pare nespus de rău. Abia acum, la sfârşitul lui citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.