Ultima oră

Masuri anticriza luate de ENET

Doina Ganea
7 ian 2009 1116 vizualizări
In cazul scaderii presiunii la gaze, centrala termica a orasului va trece pe pacura si va furniza apa calda cu program u facturile la incalzire pe luna decembrie vor fi mai mari cu 30% fata de noiembrie u pensionarii spun ca au preferat sa mai puna o haina pe ei si sa mai inchida robinetul la calorifere, decit sa plateasca facturi mari

Criza gazelor naturale nu va lasa deocamdata focsanenii in frig, dar daca se va prelungi, locatarii de la bloc vor ramine sigur fara apa calda sau, in cel mai fericit caz, aceasta va fi furnizata cu program. Guvernul PD-L-PSD a anuntat ieri dimineata ca societatile de termoficare din intreaga tara trebuie sa faca economii la combustibil. Aceasta masura vine ca urmare a "razboiului gazelor" dintre Rusia si Ucraina, care a prins Romania la mijloc. Livrarile de gaze rusesti catre tara noastra prin Isaccea au fost oprite in noaptea de luni spre marti, iar importurile de gaze din Rusia au scazut la 73%.

Deocamdata, cetatenii municipiului nu vor tremura insa in locuinte pentru ca autoritatile incalzesc deja stocul de o mie de tone de pacura. Societatea de termoficare ENET a anuntat Distrigazul de faptul ca va reduce consumul de la 10.200 metri cubi de gaze naturale pe zi la 8.000 de metri cubi. Directorul ENET, Valter Popescu, spune ca angajatii societatii sint pregatiti deja pentru situatia in care ar putea sa scada presiunea la gaze. în conditiile in care criza gazelor naturale se prelungeste, focsanenii risca sa ramina insa fara apa calda. Autoritatile vor folosi stocul de o mie de tone de pacura atunci cind presiunea la gaze va scadea considerabil. Cu aceasta cantitate, ENET ar putea incalzi locuintele timp de 10 de zile, daca presiunea la gaze va scadea, si doar patru-cinci zile daca nu vom mai beneficia deloc de gaze naturale. "Daca in perioada urmatoare se vor semnala reduceri de presiune pe retele de transport gaze, noi sintem pregatiti, am incalzit pacura si sintem in efectuarea manevrelor de a incepe vehicularea ei", ne-a declarat Valter Popescu. Directorul ENET nu agreeaza insa aceasta solutie deoarece este destul de costisitoare si spera ca sa nu fie nevoit sa apeleze la ea prea multa vreme. Edilul Decebal Bacinschi anunta ca deocamdata locatarii de la bloc care primesc caldura de la sistemul centralizat nu vor resimti frigul. Cel putin ieri nu erau probleme cu ceilalti mari consumatori de gaze. "Deocamdata nu exista probleme, nu ni s-a semnalat nimic din partea nici unei institutii. Este posibil doar sa fi scazut putin presiunea", a spus prefectul Dragos Mircea.


Facturi mai mari la caldura


Facturile lunii decembrie la caldura vor fi in medie cu 20-30% mai mari decit cele din noiembrie. Aceasta deoarece in luna decembrie temperaturile au fost mai scazute, iar ENET a consumat o mai mare cantitate de gaze pentru a asigura parametri de confort in apartamente. Oficialii ENET spun ca, fata de iarna anului 2007, facturile din decembrie 2008 nu vor fi mai mari pentru ca pretul gigacaloriei a ramas neschimbat, adica tot la 148 lei. "Decembrie 2008 a fost o luna mai calda decit decembrie 2007. Fata insa de luna noiembrie, luna precedenta a anului 2008, facturile sint cu 25-30% mai mari pentru ca in decembrie a fost ceva mai frig decit in noiembrie", a precizat Valter Popescu. Aceasta va insemna ca focsanenii vor plati luna aceasta cu citeva zeci de lei mai mult pentru facturile la caldura. Pensionarii din Focsani se asteapta ca pretul facturilor la caldura sa fie mai ridicat, dar spun ca le vor plati. "O sa platim, ce-o sa facem! De unde avem, de unde n-avem, o sa platim. Noi locuim intr-o garsoniera si avem robineti termostatati. Vreau sa va spun ca anul trecut am tinut caloriferele deschise si am platit 200-250 de lei la caldura. Anul acesta am mai pus o haina pe noi, pentru ca nu ne putem permite si pe luna noiembrie am platit in jur de 100 de lei numai caldura", ne-a spus Tudorita Marasescu, o pensionara din Focsani. Din cele aproape 28 de mii de familii care locuiesc la bloc in municipiul nostru, 20.000 se incalzesc de la ENET, restul fiind posesorii unor minicentrale pe gaze. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.