Ultima oră

Mesajele vrincenilor de anul nou! Boc, Boc, Boc la usa ta! 2009

Silvia Vrînceanu Nichita
31 dec 2008 4586 vizualizări
Multi focsaneni au sfidat gerul pentru a-si face urari de multi ani sub focul de artificii din Piata Garii, unde a avut loc si un concert cu trupe internationale u gerul a alungat insa cei mai multi petrecareti u in ultimele ore din 2008, sute de focsaneni au facut gratare in fata blocului, potrivit obiceiului adus la oras odata cu industrializarea u 2009 ne-a adus un intii ianuarie de poveste la Focsani, cu multa promoroaca pe copaci si fara masini pe strazi u colindul politic Boc, boc, boc la usa ta ¦ a facut inconjurul tarii de revelion, potrivit devizei Citeste si da mai departe

3, 2, 1"¦ 00.00. Peste 1.500 de oameni au ales sa intimpine anul 2009 la revelionul organizat de autoritatile judetene in fata garii din Focsani. Cei mai multi au infruntat frigul pentru a viziona focul de artificii care a brazdat cerul in jur de zece minute, pe un fond sonor optimist asigurat de organizatori. In Piata Garii, petrecerea nu a mai adus entuziasmul din anii trecuti, chiar daca oamenii au dansat, s-au imbratisat cu cei dragi, au ciocnit cu sticlele de sampanie, iar la final le-au spart cu toata puterea pe trotuar. "Si o data cu ele toate ghinioanele de anul trecut", dupa cum a exclamat unul dintre cei prezenti. De vina poate sa fie atit criza financiara, aflata in aceste zile pe buzele tuturor, dar si temperaturile extrem de scazute. In secunda zero, afara erau "" 5,5 grade Celsius, insa in jurul orelor 4.00 gerul coborise mercurul din termometre pina la - 10 grade.



Focsanenii au topait pentru a se incalzi, iar cei insototi de multi prieteni au pus-o de-o hora mare. Trupa Fun Factory, care a evoluat in primele minute din anul nou, a transformat revelionul intr-o discoteca in aer liber, in care tineri si batrini dansau deopotriva pe cele mai cunoscute melodii. Un barbat de virsta a doua, incalzit de la dans si de la paharele ciocnite cu prietenii, nu a ezitat sa renunte la haine si sa sara in sus imbracat doar in pulover. In ciuda gerului, Piata Garii a fost unul dintre cele mai fierbinti locuri din noaptea dintre ani. Dupa ora 1.00 insa, doar citeva sute de temerari au ramas sa se distreze cu VengaBoys. "Party People Are You Ready??", au strigat renumitii artisti. "We like to party", au raspuns in cor in jur de zece muncitori din Bangladesh, care au fost printre cei mai activi dansatori. Infofoliti bine, confectionerii bengalezi de la IncomVranco s-au retras repede la dormitoare cu gindul probabil la clima tropicala din tara lor care le aduce temperaturi de 20 de grade in luna ianuarie.
Petrecerea celei mai lungi nopti a fost animata de Ro-Mania, DJ Sava&Connect-R, Arsenium, Edict, Vali Craciunescu, Fun Factory, Vengaboys, Fly Project, Alex si Etno. Inghetat la rindul sau de frig, prezentatorul Octavian Ursulescu a incercat sa anime atmosfera, insa dupa 1.30, multimea se rarefiase vizibil.

1 ianuarie cu promoroaca si fara masini

Vrincenii au avut parte de un 1 ianuarie cu multa promoroaca. In lipsa zapezii, copacii Focsaniului au fost cuprinsi de o efemera dantelarie alba. Zeci de oameni au iesit la plimbare pe jos, pe bulevardele principale, dupa petrecerea obositoare de an nou. Chiar daca restrictiile de circulatie din zona garii au fost ridicate, piata mai pastra inca urmele petrecerii din ajun prin zeci de sticle si bidoane aruncate, pahare si confetti lipite pe dale. Poate cei mai activi pe 1 ianuarie au fost taximetristii. Si asta pentru ca masinile obisnuite au circulat rar in prima zi din an.

Maratonul gratarelor

Sarac orasul, veseli locuitorii... In ultimele ore ale anului 2008, Focsaniul s-a transformat intr-un urias gratar. Cum cei mai multi traitori la bloc au avut parte de un revelion clasic, acasa - cu mina pe pahar, cu un ochi in farfurie, cu altul pe ecranul televizorului si cu mici pauze optionale de dans-, obiceiul unui gratar in fata blocului sau chiar in balcon s-a multiplicat la scara mare. Practic, in cartiere, aproape ca nu exista bloc fara foc si fum in ultimele ore din 2008.
Un locatar de pe b-dul Unirii frigea cirnati de unul singur linga containerele din parcare ajutat de o lanterna mare, iar mai multi vecini din Sud faceau pirjoale la lumina farurilor, cu un vin fiert la ceaun, sub atenta observatie a doua gospodine care au coborit grabite din doua "ulite verticale". Alaturi, doua doamne isi afumau obrazul in incercarea de a inteti jarul aprins in fata scarii. "Ne pregatim pentru revelion", ne-au spus ele vesele. Chiar si dupa doua decenii de orinduire capitalista, blocurile muncitoresti construite in epoca industrializarii comuniste ramin aceleasi "sate verticale", iar viata in cartiere se deruleaza dupa propriile reguli. Locuitorii si-au pierdut identitatea de tarani, dar nu au gasit-o nici pe cea de oraseni, chiar daca mai nou si-au dus naravurile cu ei si in Italia. Asa se face ca o focsaneanca imbrobodita bine si incaltata in cizme botosei, de tip UGG, ne-a spus ca pekinezul dinsei nu asculta decit de comenzi adresate in limba italiana. "L-am avut cu mine in Italia. Acum am venit in giro", ne-a lamurit ea. Cu bune cu rele, focsanenii cu care am stat de vorba in ultimele ore ale "raposatului" 2008 au fost amabili, au zimbit in fotografii, au facut urari, ba chiar s-au aratat dispusi sa invite la masa si musafiri nepoftiti. Pe care erau dispusi sa-i cinsteasca dupa preferinte, mai putin cu apa, evident, ca "nu se cuvine" in noaptea cea mai importanta. Sloganul serii ni l-a spus chiar unul dintre ei: "In bere e putere, in vin sanatate, in coniac distinctie, iar in apa microbi...!";)

Boc, Boc, Boc la usa ta"¦

Suparati pe criza, vrincenii au facut haz de noii guvernanti si in noaptea dintre ani si le-au biciuit obiceiurile cu versuri bine ticluite. Un sms satiric s-a multiplicat in mii si mii de copii in telefoanele mobile ale celor care si-au trimis urari de Anul Nou. Ca dovada ca urarea a fost gustata, unii au primit colindul chiar si de zece ori de la expeditori diferiti. Iata urarea:

"BOC,BOC,BOC la usa ta,
Vreau sa-ti urez ceva.
Iti doresc sa fii Nastase,
Sa ai minim patru case.
îti urez sa fii Videanu,
Ca sa vinzi borduri tot anu.
Sa fii mai istet ca Geoana,
si la bani peste Prigoana.
Sa bei coniac cu toiu
Ca nea Nicu Vacaroiu.
Ca Basescu de barbat
Ca sa dormi cu Udrea-n pat.
Asta am avut de spus.
LA MULTI ANI!
Paharul sus"

Focuri de artificii la Ploscuteni



Stire actualizata pe 1 ianuarie 2009.

Cititi si Buna dimineata 2009!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 1 ora, 9 minute, 8 secunde
E usor a scrie versuri Cand nimic nu ai a spune...... Cam asa ae intampla cu unii privitori de pe margine atunci cand indeamna la bataie doi pusti. Atunci cand unul dintre ei iese ciufulit rau rade citeste integral
, acum 739392 zile, 1 ora, 9 minute, 8 secunde
Oameni buni oare cand veti antelege ca aceste spectacole stadaale si artificii sant miscari de bani publici an buzunarele lu X Y..Luati ex.Austriei.
, acum 739392 zile, 1 ora, 9 minute, 8 secunde
Oameni buni oare cand veti antelege ca aceste spectacole stadaale si artificii sant miscari de bani publici an buzunarele lu X Y..Luati ex.Austriei.
, acum 739392 zile, 1 ora, 9 minute, 8 secunde
Ma bucur enorm cand aud de Ploscuteni.Ani de zile am lucrat in acel sat si chiar daca erau alte vremuri ,cu alti oameni si atunci a fost frumos.Acum satul e plin de vile ,sosea asfaltata,dar citeste integral
, acum 739392 zile, 1 ora, 9 minute, 8 secunde
am depus actele pt. concediu paternal, am 5 copii ultimele fiind gemene,septembrie 2008,am fost la d.Motoc, azis ca nu treb.nimic si dupa 54 de zile am fost iarasi cu gura mare, ca nui treaba ei ca nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.