Ultima oră

Marsul revolutionarilor

Silvia Vrînceanu Nichita
22 dec 2008 775 vizualizări
Potrivit unor informatii neoficiale, in Vrancea ar fi peste 300 de revolutionari cu brevet

Revolutionarii vrinceni vor sa se incoloneze astazi intr-un mars pentru "libertate si democratie" dupa ce vor comemora mortii cazuti pe altarul libertatii in decembrie 1989. Acestia spun ca vor sa atraga astfel atentia ca idealurile pentru care au luptat in 1989 nu au fost atinse, ba chiar s-au simtit tradati ca multi dintre asa zisii anticomunisti au luptat de fapt impotriva lor. Astazi, de la ora 9.00, membrii asociatiilor de revolutionari se vor intilni la monumentul Eroilor din Cimitirul Nordic al Focsaniului, unde vor depune flori in memoria celor zece vrinceni care au fost ucisi in diverse orase din tara. Constantin Mindroiu, prim-vicepresedintele Asociatiei Ranitilor si Urmasilor Eroilor Martiri si Luptatorilor din Decembrie 1989, ne-a declarat ieri ca primarul Decebal Bacinschi a promis ca va deschide o usa laterala pentru ca revolutionarii sa aiba acces in Piata Unirii, aflata in reabilitare. Constantin Mindroiu ne-a declarat ca la aceasta comemorare, ce va incepe la ora 12.00, sint asteptati in jur de 40 de revolutionari. Tot el ne-a spus ca la eveniment este asteptat si consilierul prezidential Catalin Avramescu. «Vrem sa mergem in coloana, cu steaguri, din Obor pina in Sud, si sa insemnam si noi ziua de 22 decembrie 1989, cind s-a declansat revolutia si la Focsani. Sint emotionat", ne-a spus Mindroiu. La Focsani, de frica Securitatii, oamenii au iesit pe strazi abia dupa fuga dictatorului Nicolae Ceausescu, dupa cum ne-au declarat participantii la evenimente. In fruntea revolutionarilor vrinceni a fost pus poetul si scriitorul disident Liviu Ioan Stoiciu, care se intreaba astazi pentru cine si pentru ce a luptat atunci de fapt. Disidentul anticomunist se intreaba pe buna dreptate daca a fost revolutie in Romania si nu poate sa-si ofere un raspuns. De altfel, la 19 ani de la evenimentele tulburi din 1989, revolutionarii, pseudorevolutionarii sau poate ca naivii care au pus umarul la desavirsirea loviturii de stat sint dezbinati in mai multe asociatii despre care abia auzim la comemorarile din luna decembrie. Altii au stat deoparte si nu au dorit sa primeasca brevetul aducator de unele beneficii. Potrivit unor informatii neoficiale, in Vrancea ar fi peste 300 de revolutionari cu carnet. Ca dovada a faptului ca putini mai cred in idealurile pentru care s-a murit atunci, monumentul dedicat mortilor zace abandonat in Piata Unirii. Membrii revolutionari spera ca municipalitatea sa-l placheze cu marmura daca tot se reabiliteaza centrul istoric al Focsaniului. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.