Ultima oră

Ati vrea ca Mosul sa va aduca daruri sub un brad furat?

Ziarul de Vrancea
20 dec 2008 5564 vizualizări
De Craciun, alegeti un pom artificial, la ghiveci, sau crengute de cetina, pentru a salva un bradut de la moarte u un brad are nevoie de 9 ani pentru a creste, dar are doar o saptamina de glorie de Sarbatori, dupa care este aruncat la ghena u pina la aceasta data au fost confiscati peste o mie de brazi taiati ilegal din padurile muntilor Vrancei u Directia Silvica arata ca numarul de brazi taiati depaseste 20.000 doar anul acesta u Ziarul de Vrancea cere stoparea jafului din padurile de conifere si ofera cititorilor alternative la brazii sacrificati in numele lui Mos Craciun

V-ati gindit vreodata ca pomul pe care tocmai l-ati cumparat, pentru a va impodobi casa de Craciun, este un brad furat sau taiat ilegal? Sau ca pentru a primi sub crengile sale darurile Mosului timp de citeva zile a fost smuls din mediul sau natural, in care i-au trebuit ani de zile sa ajunga la maturitate? Ce spuneti de peisajul dezolant, pe care il vedem in fiecare an dupa sarbatori, cu brazii despodobiti si abandonati la ghena sau la raspintii de drum, ca niste copii alungati de-acasa, dupa ce ne-au adus atita bucurie? Sarbatorile de iarna sint un prilej de bucurie, de dragoste, dar si de generozitate. De Craciun puteti salva viata unui bradut, alegind variantele ecologice pentru a proteja mediul si implicit padurile. Magazinele ofera destule alternative la traditionalul si simbolicul brad natural, "smuls" din casuta sa, padurea. "Ziarul de Vrancea" le-a adunat pentru dumneavoastra si vi le ofera in rindurile urmatoare pentru ca impreuna sa luptam impotriva taierilor abuzive de pomi de iarna. Romania este una dintre singurele sase tari din Europa care inca mai au paduri virgine intacte, mostenire care trebuie lasata si generatiilor urmatoare.

Pentru a proteja padurile de conifere, vrincenii care vor sa aiba in camin simbolul Craciunului pot alege anul acesta sa impodobeasca un brad artificial, sa cumpere doar cetina, sau sa achizitioneze varianta naturala, la ghiveci. Cea de-a treia alternativa pare a fi cea mai potrivita, desi preturile bradutilor la ghiveci sint putin mai piperate decit in cazul celor taiati sau artificiali. In schimb, acestia pot fi plantati in gradina din fata casei si, de ce nu, pot ramine brazi de impodobit si pentru anii urmatori. Daca alternativele magazinelor nu v-au convins, poate faptul ca cei mici vor primi cadouri sub un bradut furat va va schimba punctul de vedere. Politistii vrinceni au pus mina pina in acest moment pe mai mult de o mie de brazi de Craciun taiati ilegal. Toti acesti pomi de Craciun au fost confiscati in urma actiunilor realizate pe raza judetului, ce au avut drept scop prevenirea taierilor ilegale de brazi, care au "chelit" zona montana a Vrancei. Valoarea brazilor confiscati este de peste 30.000 de lei. De asemenea, politistii au constatat 14 contraventii, intrucit persoanele prinse transportind brazi nu aveau documentele de provenienta si de insotire ale acestora. "Vor fi continuate controalele in judet, in acest sens fiind intocmit un plan de actiune. Verificarile pe drumurile nationale, comunale si forestiere, precum si in piete, tirguri si oboare, pentru a preveni taierile si vinzarile ilegale de brazi de Craciun, vor continua pina la incheierea sarbatorilor de iarna", a declarat subinspectorul Catalina Olteanu, de la Biroul de Presa al Politiei.


Culturile specializate de pomi de Craciun s-au extins


Tendinta silvicultorilor vrinceni si nu numai este aceea de a crea o suprafata cit mai mare de culturi specializate de pomi de Craciun. Ideala ar fi preluarea intru-totul a modelului occidental de vinzare a brazilor, exclusiv din culturi specializate. Directia Silvica Focsani a marit suprafata de culturi speciale pentru pomi de Craciun, de la 3 ha anul trecut, la 4 ha, care asigura un numar de 40.000 de puieti pentru anul acesta. Cifrele sint imbucuratoare, facind comparatie cu perioada 1998 - 2004, in care s-au cultivat doar 5 hectare. "Anul trecut, 2007, a fost primul an in care am valorificat brazi din culturile specializate de pomi de Craciun si am extins aceasta practica la nivelul tuturor ocoalelor silvice. In acest an am valorificat mai ales din cultura specializata de la Panciu, dar de anul viitor vrem sa infiintam astfel de culturi si la Soveja", ne-a declarat Ghita Raduta, director tehnic la Directia Silvica Focsani. In aceste culturi cresc brazi, molizi si o specie mai aparte de conifer, cu aroma de citrice, Douglas. Varianta culturilor speciale pare a fi cea mai buna, deoarece puietii cresc intr-un mediu special amenajat in acest scop si au suprafata necesara pentru a-si dezvolta coronamentul. Din pacate insa, unui puiet ii trebuiesc in jur de 9 ani pentru a ajunge la o inaltime corespunzatoare vinzarii. O alta provenienta legala a pomilor de Craciun este cea din regenerarile naturale ale padurii, numite curatiri. Din nefericire, si aceste actiuni se desfasoara cu probleme si nu sint supravegheate atent de catre autoritati, de multe ori fiind taiati tocmai arborii care ar trebui sa fie lasati sa creasca. Mai grav este ca unii sacrifica brazii mai mari, doar pentru a le lua virful frumos pentru a-l impodobi acasa. Totusi, in ultima perioada sint taiati de catre silvicultori din ce in ce mai putini pomi cu destinatia de a fi vinduti. Anul acesta, in Vrancea, pentru Craciun s-au taiat un numar de 4.500 de pomi, dintre care 3.000 de brazi, 1.000 de molizi si 500 din specia Douglas. Acestia provin in numar de 1.500 din pepiniera de la Nereju, 1.000 din culturile specializate de la Panciu, iar 2.000 din regenerari naturale in ocoalele Soveja, Dumitresti si Focsani. Pina in anul 2000 se taiau 40.000 de braduti pe an, dar si mare parte din zona impadurita s-a vindut intre timp sectorului particular, unde nu pot fi controlate la fel de bine taierile. Statisticile Directiei Silvice arata ca numarul de brazi taiati depaseste 20.000 doar anul acesta.


Brazi la ghiveci, o alternativa de luat in calcul


In Focsani, locatiile de unde va puteti achizitiona brazi la ghiveci, cu radacina, sint foarte rare. In timp ce in Piata Moldovei veti gasi in principal brazi taiati sau cetina, in supermarketuri veti da doar de brazi artificiali. O solutie ramin serele private din preajma orasului, unde, cu putin noroc, puteti gasi un astfel de bradut de gradina. Chiar daca sint niste raritati, brazii la ghiveci au inceput sa prinda radacini si la vrinceni. Ceva mai costisitori, acest tip de brazi ramin totusi solutia ideala daca locuiti la casa si puteti planta bradul in gradina in preajma Craciunului. Pe piata vrinceana se gasesc si brazi adusi tocmai din Danemarca, cei mai compacti si mai frumosi brazi. "Brazi la ghiveci ne-au ramas foarte putini, doar argintii. Am avut numeroase solicitari pentru astfel de brazi, pe care le-am onorat pe baza de comenzi realizate in prealabil de clientii nostri. Cei care si-au dorit un astfel de brad sint particulari, care au gradina si prefera sa il aiba in fata casei, nu in interior. Si acum vin clienti care ar vrea un brad la ghiveci, dar pentru ca se apropie Craciunul nici nu mai putem aduce. A inceput sa se perceapa si la noi ca este mai bine sa ai un astfel de brad decit unul taiat si sint din ce in ce mai multe astfel de culturi", ne-a spus Mihaela Rusu, administrator la o societate cu profil de amenajari gradini, care a importat in acest an brazi din Danemarca. Un astfel de brad, in functie de soi, de virsta si de dimensiune, costa intre 100 si 700 lei. Chiar daca anul acesta Directia Silvica nu va scoate la vinzare brazi la ghiveci, pentru anul viitor exista aceasta posibilitate. Silvicultorii au plantat deja in pepiniera de la Dumbravita citiva astfel de puieti, dar brazi sint inca mici. Directorul tehnic Ghita Raduta atrage atentia asupra riscului ca, trecind dintr-un mediu cald, din casa, in mediul exterior, acesti brazi pot sa se usuce sau sa nu aiba viata lunga. O alta varianta este cea a brazilor artificiali, mirosul de conifere fiind la indemina oricui cu un deodorant de camera, de pilda. O alta alternativa la fel de buna este cetina care, pe linga faptul ca ne costa mai putin, pastreaza din naturaletea bradului si afectaeza mult mai putin pomul. De asemenea, in sere puteti gasi si alte tipuri de conifere, la ghiveci, mai exotice sau nu, cum ar fi Chamaecyparis obtusa "Nana Gracilis" sau Juniperus Squamata "Blue star". Vrincenii pot cumpara si specia de brad Douglas, din culturile DS, o specie asemanatoare bradului, de un verde mai deschis, ale carui ace, prin frecare, dau un miros de citrice. (Mihaela BESLEAGA, Iulia NICOLAIE, Raluca MANOLACHE)


Cit ne costa sa fim ecologisti


In Piata Moldovei din Focsani brazii costa intre 60 si 150 lei, dar in Ajunul Craciunului comerciantii vor scadea, cel mai probabil preturile, pentru a nu ramine cu marfa nevinduta. Pretul unui brad achizitionat direct de la Directia Silvica este cuprins intre 25 si 36 lei, fara TVA. Daca va tenteaza varianta unui brad artificial, vesnic verde, acesta costa, in functie de model si dimensiuni, intre 20 si 200 lei, fiind, astfel, si cea mai economica varianta. Daca vreti sa imbinati varianta ecologica cu cea care implica si mai putini bani, puteti aduce mirosul de conifere al Sarbatorilor in casa cu citeva crengi de cetina, la 5 - 10 lei bucata. Pentru un brad la ghiveci insa, pe care il puteti planta in gradina, veti plati intre 200 si 400 lei.


Comandati brazi pe internet


O solutie pe cit de comoda, pe atit de rapida, care va poate scuti de un drum si de batai de cap in alegerea unui pom de Craciun este sa il comandati on-line. Doar doua dintre site-urile specializate care pun in vinzare brazi, respectiv brazidecraciun.ro si brazi.ro, ofera, pe alese, brazi naturali, de ghiveci, artificiali, brazi de lux, decoratiuni de craciun, precum ghirlande, stelute, globuri. Tot aici puteti gasi si servicii conexe precum decorare, cioplire si montare, curatenie dupa brad sau inchiriere Mos Craciun. Brazii naturali, in functie de marime, au preturi cuprinse intre 100 lei (brad 0,5 - 1 m), brad 1 m 150 lei, brad 1,5 m 180 lei, Brad natural 12 m 25.000 lei. Cit priveste un brad la ghiveci, acestia pot fi achizitionati la preturi de 200 lei (0,5m) sau 250 lei (1m). Bradul artificial cel mai ieftin este 100 lei (1,5 m), dar se ajunge si la 1.000 lei pentru un brad de lux artificial. Brazii vin acasa, iar pentru livrarile in provincie tariful este de 3 lei/km, insa comanda trebuie efectuata cu cel putin 24 de ore inaintea datei de livrare. Se plateste cu card de credit sau cind vine curierul la domiciliu. (M. B.)


Bradul de la Vatican, transformat in jucarii dupa sarbatori


A devenit o traditie ca bradul care va fi impodobit in preajma Craciunului la Vatican sa fie recuperat, la finalul sarbatorilor, exprimindu-si astfel in mod simbolic adeziunea la spiritul ecologic si umanitar global. Anul acesta, Sfintul Scaun a primit din partea Austriei un brad cu o inaltime de 33 de metri, care va fi amplasat in Piata Sfintul Petru, si va fi folosit pentru fabricarea de jucarii si banci de scoala pentru copii. Bradul va fi prelucrat imediat dupa ce actuala sa "misiune" va lua sfirsit. Pomul de Craciun a fost impodobit duminica, cu 2.000 de globuri din aur si argint, in acorduri de colinde. De la an la an acest gest se repeta, insa noutatea este faptul ca bradul provine din alt stat de la an la an, iar destinatia este schimbata. Primul astfel de eveniment a avut loc in 1982, la propunerea Papei Ioan Paul al II-lea. (M. B.)


Traditia impodobirii bradului de Craciun


Una din cele mai populare traditii asociate cu sarbatorirea Craciunului consta in impodobirea unui brad pentru citeva zile inainte si dupa Craciun. Traditia este o ramasita a unui crez pagin, conform caruia bradul mereu verde este o sarbatorire a reinnoiri eterne a vietii, chiar daca pe timpul iernii frigul si intunericul par sa puna stapinire pe lume. Ca multe dintre obiceiurile de Craciun din ziua de azi, impodobirea bradului este o fuziune intre ideile crestine si vechile traditii pagine. Obiceiul este originar din Germania, unde, conform legendei, Sfintul Boniface a incercat sa introduca ideea Sfintei Treimi unui trib pagin folosind bradul drept simbol al unui triunghi.Traditia de a atirna decoratii (fructe sau cadouri) in copaci este foarte veche, fiind presupusa ca s-a nascut in Germania, in susul Rinului. Obiceiul de a adauga si luminari pe crengile bradului este atribuita insa lui Martin Luther. O alta traditie conexa este atirnarea de crengi de brad prin casa. Cu timpul aceste crengi au fost impletite in ghirlande pentru a decora peretii caselor, pentru a deveni mai apoi celebra beteala, colorata si sclipitoare. Ornamentele au evoluat de asemenea, pornind de la fructe, luminari, cadouri si bomboane, pentru ca o sticlarie din Lauscha sa creeze inspre sfirsitul anilor 1800 primele globuri de sticla.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 4 ore, 9 minute, 1 secunda
"Ati vrea ca Mosul sa va aduca daruri sub un brad furat?" O idee foarte buna de campanie ecologica, foarte bine ca insistati asupra acestui aspect. Ar trebui ca brazii sa aiba certificat de citeste integral
, acum 739393 zile, 4 ore, 9 minute, 1 secunda
Avem mijloace concrete ne a ne exprima acordul sau dezacordul vizavi de taierea brazilor. Sorina Placinta este de ieri vicepresedinta comisiei din Senat pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare citeste integral
, acum 739393 zile, 4 ore, 9 minute, 1 secunda
in timp ce unii domni"de bine" au macelarit padurile patriei si rad pe infundate atunci cand distinsii ecologisti organizeaza cate o campanie de impadurire pe buna dreptate trebuie sa ne intrebam daca citeste integral
, acum 739393 zile, 4 ore, 9 minute, 1 secunda
Cumparati brazi in ghiveci daca vreti sa dati mediului inconjurator o mina de ajutor. Aveti si miros de brad in casa si ocrotiti natura. Daca stati la curte, plantati un brad si il aveti o viata. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.