Ultima oră

Centralele termice au pierderi de peste 70%

Doina Ganea
20 dec 2008 840 vizualizări
Directorul Valter Popescu a recunoscut ca pierderile intr-un sistem centralizat pot ajunge si la 77%

Potrivit datelor prezentate in cadrul unui seminar energetic care a avut loc zilele trecute la Bucuresti si la care a participat si directorul ENET SA Focsani, Valter Popescu, in Romania sint 85.632 de blocuri de locuinte, cu 2,94 milioane de apartamente si 6,91 milioane de locatari, in majoritatea lor familii cu venituri reduse. "Din totalul apartamentelor mai sint conectate la sistemul de furnizare a energiei termice numai 1,66 milioane, dupa cum a declarat recent, in cadrul seminarului, profesor doctor inginer Aureliu Leca. "încalzirea centralizata si sursele de caldura se gasesc in cea mai proasta situatie. Dupa 1990, guvernele s-au preocupat mai ales de protectia sociala si nu de pierderile energetice si financiare din sectorul incalzirii centralizate si al cogenerarii", a spus Aureliu Leca, profesor in cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti. Aureliu Leca a fost de parere ca actualul sistem de asistenta energetica sociala este deficitar in principal din cauza fragmentarii: patru forme de subventii de pret, trei forme de ajutor direct si trei forme de suport pentru eficienta energetica. Acesta a adaugat ca de aceasta forma de protectie sociala beneficiaza numai cei care mai sint conectati la retea. La rindul sau, directorul general ENET SA Focsani, Valter Popescu, a spus ca in Romania consumul de caldura este de patru ori mai mare pentru un apartament de doua camere fata de un apartament de patru camere in Germania. Consumul energetic pentru un apartament de trei camere este de 1750 kg cc/an in Romania fata de 612 kg cc/an in Norvegia. "Pierderile de energie in aceste sisteme centralizate sint foarte mari, intre 35 si 77% in functie de tehnologiile folosite si gradul de uzura: 15 - 40% la producere, 15 - 35% la transposrt si distributie, 10 - 40% la consumatorii finali", a spus directorul Valter Popescu. In cadrul unei sedinte a Consiliului Local Focsani, Valter Popescu i-a asigurat pe alesii focsanenilor ca ENET SA nu genereaza pierderi mai mari de 35%. Directorul considera ca Romania nu isi va putea indeplini obiectivele de protectie a mediului, la care s-a obligat, adica reducerea cu 20% a emisiilor de bioxid de carbon pina in 2020. Valter Popescu a mai precizat ca investitiile cu reabilitarea sistemului centralizat sint mai mici decit subventiile care vor fi cerute an de an de o populatie care nu va putea sa-si plateasca facturile la gaze. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 3 ore, 25 secunde
As vrea sa aud ce anume ai sa mai spui cind nu vor mai plati clientii nicio factura,pentru ca nu mai au cu ce datorat faptului ca voi conduceti aceasta institutie cu picioarele, cind spun voi ma citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.