Ultima oră

Petre vs Vlase: scinteia care aprinde conducta de gaze a Panciului

Mihaela Beșleagă
17 dec 2008 996 vizualizări
Primarul Ion Petre il acuza pe edilul vecin, de la Marasesti, ca pune talpi lucrarilor la conducta de gaze care ar urma sa alimenteze din ianuarie 2009 orasul u Constantin Vlase spune ca proprietarii terenului strabatut de conducta ar fi trebuit consultati inainte de lucrari

Orasul Panciu va fi alimentat in curind cu gaze naturale, insa lucrarile sint suspendate momentan. Circa 20 de proprietari ai unei parcele de teren care va fi strabatuta de conducta de aductiune a gazelor s-au aratat nemultumiti de faptul ca nu au fost consultati inaintea inceperii lucrarilor pe pamintul lor. Autoritatile spun insa ca in cazul lucrarilor de utilitate publica, conform prevederilor Legii gazelor nr. 351/2004, nu este necesar acordul proprietarilor. "Executia s-a realizat in baza unei autorizatii de construire eliberata de Consiliul Judetean, pentru care au fost necesare avizele primarilor de la Marasesti si Panciu. Am inteles ca la Marasesti, domnul primar nu cunostea sa fi emis un astfel de aviz, care a fost eliberat de domnul viceprimar, intr-o perioada cit dinsul a lipsit. Noi am declansat o verificare pe partea de legalitate a emiterii acestor avize", ne-a declarat ing. Dragos Micu, seful Serviciului Control Calitate Lucrari de Constructii Vrancea. Primarul din Panciu este revoltat ca omologul sau de la Marasesti "i-a pus talpi" si i-a blocat lucrarile cu "focul de paie al protestelor". "Este o investitie de care ma tin de patru ani si se gasesc unii sa ne puna piedici. Eu nu i-as fi facut asa ceva primarului din Marasesti. Legea spune ca nu trebuie sa se ceara acordul proprietarilor, e vorba de binele comunitatii, deja avem citeva obiective bransate iar la sfirsitul lunii ianuarie am fi vrut sa dam drumul la gaze daca nu aparea aceasta problema. Sper sa gasim intelegere la cele citeva persoane, am lucrat dupa lege si ma trezesc cu gazul oprit la poarta Marasestiului", s-a aratat revoltat primarul PSD Ion Petre, care a spus ca nu se va lasa pina nu se vor relua lucrarile, cit mai curind posibil.

Edilul din Marasesti, liberalul Constantin Vlase, spune insa ca acuzatia lui Ion Petre nu are temei si ca trebuia cerut acordul proprietarilor inaintea inceperii lucrarilor. "Noi nu ne impotrivim acestei conducte. Primaria nu a pus nici o piedica, problema nu este la noi, ci la oamenii care au drept de proprietate asupra terenului si care ar fi trebuit intrebati inainte, aceasta e o cerinta minima. Parerea mea este ca proiectantul nu trebuia sa traga conducta la 50 de metri de sosea, pe terenul oamenilor, doar nu e vreo magistrala, si se putea amplasa la marginea soselei", a raspuns Constantin Vlase.


O conducta de 3 milioane de lei


In Legea gazelor nr. 315/2004 se stipuleaza drepturile de care beneficiaza concesionarii asupra terenurilor proprietate publica sau privata, printre care: "dreptul de uz pentru executarea lucrarilor necesare in vederea realizarii, reabilitarii sau retehnologizarii capacitatii; dreptul de servitute legala de trecere subterana, de suprafata sau aeriana pentru instalarea de retele, conducte, linii sau de alte echipamente aferente capacitatii si pentru accesul la locul de amplasare a acestora". Pentru ca este vorba de lucrari de utilitate publica, legea confera dreptul de acces la locul de amplasare a conductei pentru interventii, intretinere sau reparatii. Doar daca se produc pagube proprietarilor din vecinatatea conductei, concesionarii au obligatia sa plateasca despagubiri. Conducta care apartine Transgaz Medias si care va alimenta cu gaze orasul Panciu, cel mai devreme in ianuarie 2009, dupa cum spera edilul Ion Petre, este bransata la magistrala nationala de la Tisita si traverseaza citiva kilometri buni prin zona Marasesti, pina la intrarea in Panciu. Conducta este subterana, dar are si portiuni de supraterana si se intersecteaza si cu o conducta de titei. Lucrarile au inceput de circa o luna si vizeaza intr-o prima faza alimentarea centralelor termice si a scolilor din oras, pentru ca mai apoi si populatia sa beneficieze de aceasta resursa direct la aragaze. Investitia, care se ridica la 3 milioane de lei (30 miliarde de lei vechi), este finantata pe de o parte cu fonduri prin Ministerul Internelor si Reformei Administrative, prin Programul de termoficare 2008-2015, iar pe de alta parte din bugetul Transgaz. Firma care are licenta de operare pentru distributia gazului este Apopei&Blumen Iasi. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.