Ultima oră

Unchiul lui Oprisan, la Adapostul pentru oamenii strazii

Doina Ganea
18 dec 2008 1551 vizualizări
Social democratia baronului se opreste la usa familiei sale. 28 de oameni ai strazii si-au gasit un acoperis deasupra capului la Adapostul Sfintul Nicolae , patronat de Crucea Rosie. Danut Gherarde, unchiul baronului, este sef de dormitor

In timp ce Marian Oprisan face si desface guverne la Bucuresti, pune la cale coalitii si protocoale, unchiul sau traieste din mila publica, intr-un adapost pentru oamenii strazii, unde este insa mult mai bine decit pe strada. Unchiul renegat al baronului, Danut Gherarde, in virsta de 58 de ani, a ajuns in Adapostul de noapte "Sf. Nicolae" pentru "homeless", din Focsani. Nea"â„¢ Ducu, cum ii spun colegii din Adapost, este sef de dormitor. Danut Gherarde este fratele mamei lui Marian Oprisan, Lucica Gherarde, cunoscuta ca fiind una dintre cele mai prospere pensionare din judet. Fratele mamei lui Marian Oprisan a facut de citeva ori puscarie si, pentru ca nu are un adapost, a hoinarit multi ani pe linga gara din Focsani, fara sa-l ajute nimeni din familie. Dupa ce a suferit o operatie pe creier, Danut Gherarde s-a lasat de bautura si s-a "cumintit", dupa cum spune. S-a mai ingrasat cu citeva kilograme, arata mai ingrijit si chiar flirteaza cu unele dintre rezidentele din Adapost. Pare alt om. "Eram nebun inainte, faceam rau. Da"â„¢ de cind m-am operat, gata! S-a terminat si cu bautura! Eram in coma, de nu mai stiam de mine. Boschetarii nu stiau ce sa-mi faca si au chemat Salvarea. Am avut noroc. M-au dus la Bucuresti si m-au operat ca altfel puteam sa paralizez. N-am avut bani nici sa ma intorc acasa, noroc cu o asistenta careia i-am spus ca sunt unchiul lui Marian Oprisan si a chemat o ambulanta si m-a trimis la Focsani", povesteste Danut Gherarde, zis si Garibaldi. Desi propavaduieste social-democratia, potrivit celor spuse de Danut Gherarde, Marian Oprisan nici macar nu a vrut sa-l primeasca in audiente la Consiliul Judetean si nici nu-l baga in seama cind il intilneste pe strada. Cu toate acestea, Gherarde, care urmareste cu interes stirile de la televizor, a declarat ca este mindru ca nepotul sau "face guverne pe la Bucuresti". Unchiul sefului Consiliului Judetean si al PSD Vrancea, care vagabonda pina mai ieri prin Eurogara Focsani, spune ca ii pare rau ca s-a certat cu familia si ar vrea sa se impace cu celebrul sau nepot. "E foarte rau sa fii singur, sa n-ai tu o casa si pe cineva apropiat. Daca s-ar putea, eu as vrea sa vorbesc cu nepotul meu", ne-a declarat Danut Gherarde, cu ochii in lacrimi. (Doina GANEA)


"Mosul" nu i-a uitat pe oamenii strazii


Atmosfera stralucitoare din preajma sarbatorilor poate constitui o provocare pentru oamenii cuprinsi de suferinta si nevoi, pentru bolnavii sau batrinii ramasi singuri. Demonstratia de abundenta si lux poate fi deprimanta pentru ei, caci isi simt, mai mult decit pina atunci, saracia sau singuratatea. Venirea sezonului rece inseamna pentru oamenii strazii inceperea chinului. Sint oameni loviti de soarta, care dintr-un motiv sau altul si-au pierdut casa si familia. 28 dintre acestia insa si-au gasit un acoperis deasupra capului pe strada Albinei, la Adapostul "Sf. Nicolae", patronat de Filiala de Cruce Rosie. Aici locuiesc 24 de barbati si patru femei. Vitregitii sortii au parte insa de conditii decente de trai, de caldura, hrana, curatenie, haine curate si in curind il vor astepta si pe "mosul". Primaria Focsani a pregatit si pentru ei cite un pachet cu alimente de sarbatori. Singura nemultumire a celor care locuiesc acolo este ca totusi nu au casa lor. "Sint conditii foarte bune, dar nicaeri nu e ca acasa. Imi dau seama ce simt ei, dar asta e viata. Bine ca au si asa. De trei ani au un adapost si le este mult mai bine decit sa inghete iarna de frig prin piete sau case parasite", ne-a declarat Aurelia Trandafir, unul dintre ingrijitorii de la Adapostul "Sf. Nicolae". (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.