Ultima oră

Se revendica o moara de apa de la Muzeul Satului

Doina Ganea
16 dec 2008 897 vizualizări
Un satean din Bolotesti spune ca moara de apa i-a fost luata pe sus si dusa in Cringul Petresti in anul 1971

Mihalache Nicolau, din Bolotesti, vrea o moara care in acest moment este expusa la Muzeul Vrancei, din Cringul Petresti. In acest sens, vrinceanul se judeca cu Primaria Bolotesti, Consiliul Judetean si Muzeul Vrancei, si solicita fie restituirea imobilului, fie contravaloarea in bani. Mihalache spune ca in 1948 tatal lui a construit moara de apa, din lemn si acoperita cu sindrila, cladirea fiind compusa din trei camere, si amplasata pe o suprafata totala de 7.000 de metri patrati. Barbatul spune ca numai cele patru pietre de moara care puneau in functiune mecanismul au costat 250.000 de lei la acea vreme, fiind aduse din Franta. "In 1971 am fost chemati sa predam de bunavoie aceasta moara pentru a fi transferata la muzeul satului din Cring", isi incepe povestea Nicolau in cererea de chemare in judecata, dar pentru ca au refuzat, atit el cit si tatal lui au fost dusi in arestul Procuraturii Panciu pentru trei zile, timp in care Primaria Bolotesti a demolat cladirea si a transportat-o in Cring. Mihalcea Nicolau mai spune ca moara a fost reasamblata, insa nu asa cum a fost construita ea initial de tatal lui, ci cu o singura camera. Mai mult decit atit, vrincenanul spune ca nu au primit nici un document justificativ care sa ateste ca moara le-a fost confiscata, iar pentru ca tatal sau a fost considerat chiabur, nici nu au fost despagubiti. Autoritatile insa l-au luat pe "nu" in brate. Pe de o parte, Primaria Bolotesti i-a comunicat ca cererea este tardiva, intrucit termenul pentru depunerea notificarii in vederea restituirii imobilelor in baza legii a fost 14 februarie 2002, si nici nu i-a pus la dispozitie actele in temeiul carora le-a fost confiscata moara, tot pe exceptia de tardivitate. Pe de alta parte, CJ a raspuns ca moara dateaza de fapt din secolul al XVIII-lea si a fost donata de catre CAP Bolotesti Muzeului Vrancei, deci nu ar avea legatura cu familia Nicolau. Bineinteles ca si Muzeul Vrancei a solicitat respingerea actiunii, ca nefiind timbrata in mod corespunzator. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 10 ore, 20 minute, 25 secunde
Am mai facut referire la acest muzeu din Petresti. Multe lucruri nu sunt clare acolo. Aceasta este parerea unui oarecare viyitator al "muzeului". Stiu, si este foarte adevarat, NU SUNT BANI. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.