Ultima oră

Parizel, Capanos, Ghiftele, Drop si Vursti, pentru cei care postesc

Nicoleta Cristea
13 dec 2008 891 vizualizări
Vrincenii au fost asaltati cu produse de post cu denumiri si ingrediente din cele mai ciudate

Vrincenii care tin cu sfintenie postul Craciunului trebuie sa fie cu ochii in patru atunci cind cumpara mincare de post, pentru ca de multe ori produsele prezentate in acest fel au de fapt in compozitie si ingrediente de origine animala. Potrivit ANPC, vrincenii au fost imbiati din galantare cu produse vegetale care imitau denumirea unor produse clasice, astfel incit consumatorii erau indusi in eroare. Astfel, din vitrine ne-au facut cu ochiul produse vegetale cu denumiri precum "Parizel", "Capanos", "Ghiftele", "Drop cu ciuperci", "Vursti" sau "Tofu" telemea vegetala, crema-branza topita vegetala, framintat-burduf, cas vegetal, denumirile fiind obtinute prin modificarea unei litere a denumirilor preparatelor din carne sau lapte. Vrincenii au fost de asemenea indusi in eroare de anumite produse care erau prezentate a fi de post, dar care contineau ingrediente de origine animala, ca de exemplu napolitanele de post Rommis, care de fapt aveau in compozitie si "zer praf". O alta problema descoperita cu ocazia controalelor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a fost aceea ca produsele Salam vegetal, parizer vegetal si pate vegetal prezentau in lista ingredientelor specificatia tehnica SP 401-98, o informatie care este o necunoscuta pentru multi dintre noi. Acelasi tip de produse de mai sus aveau trecute in lista ingredientelor categoriile de aditivi "conservant, antioxidant, colorant natural", fara a se preciza denumirea specifica sau codul numeric CE ale acestora. Vrincenii "norocosi" au cumparat chiar si produse expirate cu mult timp inainte de inceperea postului. Astfel, in timpul controalelor au fost gasiti biscuiti Eugenia si fursecuri de post, expirate cu peste 30 zile. In perioada 17 "" 28 noiembrie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control a produselor specifice postului Craciunului ocazie cu care s-au descoperit mii de kilograme de de produse neconforme si au fost aplicate peste 500 de amenzi si avertismente. In timpul controlului, pe raza tuturor Inspectoratelor Regionale au fost gasite produse neetichetate, cu etichetarea incompleta sau neconforma cu prevederile legale sau cu informatiile netraduse in limba romana, arata Protectia Consumatorilor. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.