Ultima oră

DSVSA spune ca porcul irlandez s-a evaporat

Nicoleta Cristea
12 dec 2008 700 vizualizări
Produsele care au existat fie au fost vindute, fie au fost retrase dupa piata din cauza ca a expirat termenul de garantie , spun oficialii

Vrincenii au consumat salam preparat din carnea suspecta importata din Irlanda. Inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea spun ca toata carnea care a fost importata din Irlanda pe diferite filiere a fost fie cumparata, fie a fost retrasa de pe piata, intrucit termenul de valabilitate ar fi fost pina la 8 decembrie. Cu toate acestea, inca nu se stie daca cele peste 10 tone de carne de porc din Irlanda erau sau nu infectate cu dioxina, mai ales ca pe tarabe nu mai este nici urma de ea si nu mai poate fi testata. "Nu va pot comunica numele unitatii de procesare unde a fost introdusa cantitatea respectiva de carne de porc. Ceea ce va pot spune insa este ca toata activitatea este sub control. Pe stoc nu se mai gaseste in acest moment carne cu provenienta din Irlanda, iar produsele care au existat fie au fost vindute, fie au fost retrase de pe piata din cauza ca a expirat termenul de garantie. Ceea ce avem la aceasta ora este carne importata din Italia si Belgia, sacrificarile facindu-se in tarile respective. In tara exista intr-adevar carne de porc din Irlanda, care este analizata, si ni se va spune daca exista sau nu dioxina", ne-a declarat Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA Vrancea. Cele aproximativ zece tone de carne din Vrancea au fost transformate in salam, potrivit informatiilor noastre, iar marfa a fost distribuita in reteaua de magazine alimentare printr-o firma din Odobesti. Deocamdata nu se stie daca au mai ramas probe martor din mezelurile fabricate din acest lot data fiind secretomania manifestata de autoritatile sanitar-veterinare. In acest moment exista un ordin potrivit caruia toata carnea de provenienta irlandeza trebuie sa fie examinata, iar importul de carne de porc din aceasta tara a fost interzis. In urma cu un an a mai fost un scandal legat de acelasi pericol. In august 2007 autoritatile sanitare din Ungaria au atras atentia ca alimentele care contin guma-guar, cunoscuta si ca aditivul E-412, ar putea contine dioxina. E-412 se foloseste in numeroase alimente, cum ar fi lactatele, inghetata, in panificatie, in industria carnii, la sosuri sau dressing-uri pentru salate. Ulterior, doua loturi de iaurt cu fructe produse de o firma cunoscuta au fost retrase de pe piata de catre ANSVSA, deoarece guma de guar "" unul din ingredientii folositi la fabricarea acestora - era suspect de contaminare cu dioxina. Dioxina este o substanta cancerigena care afecteaza tesuturile grase si creierul, blocheaza functionarea ficatului si a glandelor endocrine. Este de inteles de ce este considerata foarte periculoasa pentru sanatatea omului. Totusi, consumata in cantitati foarte mici, aceasta nu produce neplaceri decit dupa luni. Dupa cum s-a mai scris, chiar si presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a fost otravit cu dioxina, care a ajuns in organismul lui prin consumarea repetata a unor produse alimentare contaminate. (Nicoleta CRISTEA)


Vrincenii vor sacrifica peste 30.000 de porci


In gospodariile vrincenilor vor fi sacrificati in acest an de Ignat aproximativ 35.000 de porci, cifra care de altfel se mentine "in top" de citiva ani buni. Acest numar este vehiculat avind in vedere ca in Vrancea sint inregistrati 65.000 de porci, iar din acestia peste jumatate sint "din generatia tinara". Cu toate acestea, carnea provenita din gospodarii nu poate fi vinduta pe piata, deoarece este interzis prin lege acest lucru. Mai norocosi sint cei care fie au un «Ghita» in gospodarie, fie au cunostinte la tara care ii pot ajuta cu o pulpa de purcel. "Se vind pe tarabe doar porcii taiati in abator. In Vrancea probabil vor fi taiati in abatoare aproximativ 10.000 de porci, provenind din exploatatii comerciale, insa nu e sigur ce cantitate va ajunge la vinzare, deoarece se vor vinde si in alte judete", a specificat Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA. (N. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.