Ultima oră

Carnea cu dioxina a ajuns si in Vrancea

Nicoleta Cristea
11 dec 2008 1354 vizualizări
Ieri au aparut informatii ca o cantitate de carne infestata a ajuns si la o carmangerie din Vrancea u dioxina pindeste romanii inca din septembrie, cind tone de carne de porc contaminata au ajuns aici din Irlanda u dioxina a fost folosita si pentru otravirea presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko

Ieri dupa amiaza au aparut informatii ca un lot din carnea de porc contaminata cu dioxina a ajuns si la o firma din Vrancea, pentru a fi transformata in carne tocata, mici, parizer, toba si cirnati. Inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea au anuntat ca fac verificari, pentru a vedea daca asemenea produse au intrat in magazine. "De luni avem echipe de control la unitatile de procesare a carnii. Pina acum nu avem inregistrate loturi din Irlanda, insa in continuare urmarim si veghem pentru a elimina orice suspiciune", a aratat purtatorul de cuvint al DSVSA Vrancea, Iulian Cucoli, in jurul prinzului. Ulterior, directorul general Ionel Duta a admis ca un lot de carne suspecta a ajuns la o firma de procesare a carnii, insa nu se stie daca a plecat in magazine sub forma de produse. Carnea a ajuns printr-un intermediar din Prahova la o firma de procesare din zona Odobestiului. Si reprezentantul Guvernului in teritoriu a precizat ca a luat legatura cu specialistii DSVSA si ca nu detine nici o informatie exacta privitoare la prezenta in Vrancea a carnii infectate. "Stiu ca la ora asta intra cantitati mari de carne in judet, pentru ca majoritatea supermarketurilor se aprovizioneaza pentru sarbatori cu carne sau preparate din carne de porc. Am luat legatura cu DSV-ul si incercam sa aflam cantitatea de carne care ar trebui scoasa de pe piata, daca este cazul, dupa verificarea documentelor de intrare a produselor", ne-a declarat ieri prefectul Dragos Mircea. Dioxina pindeste romanii inca din luna septembrie, cind zeci de tone de tone de carne de porc contaminata cu acest virus au ajuns in Romania, dupa ce o firma din Bucuresti a cumparat carnea infestata din Irlanda. Ulterior s-au descoperit si alte importuri suspecte. Abia luna aceasta autoritatile au avertizat asupra problemei, iar ieri au admis ca produse cu probleme au ajuns in mai bine de jumatate din judetele tarii. De altfel, Comisia Europeana a tinut sa precizeze ca 11 tari din UE au importat carne de porc din Irlanda contaminata cu dioxina, peste limita maxima admisa. Originea contaminarii se afla la o fabrica destinata furajelor pentru porcine. Efectele nocive pe care dioxina le are asupra organismului depind de nivelul expunerii, adica doza de toxic, durata si frecventa contactelor organismului cu substanta. Dozele mari de dioxina pot afecta ficatul si creierul, dar intensitatea reactiilor este moderata. Principalul pericol al expunerii la acest toxic il reprezinta riscul cancerigen la adulti. Expunerea la doze mari de dioxina sau la doze mici, dar pe perioade indelungate creste considerabil riscul de cancer. Si despre presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, s-a spus ca a fost otravit cu dioxina de serviciile secrete. In realitate sintem expusi frecvent la dioxina, deoarece aceasta, prin activitatile specific umane, este larg raspindita in mediul inconjurator. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 7 ore, 59 minute, 31 secunde
Sa ne omoare frate pe toti, ca suntem prea multi......... Ca in 4 ani, cand mai au nevoie sa ii votam ne inmultim iar.................. Din septembrie ce fac, dorm ????????? Nenorocitul ala din citeste integral
, acum 739398 zile, 7 ore, 59 minute, 31 secunde
laAURORA DE LA ODOBESTI ACOLO S-A DUS CARNEA, SE STIE CA BORDEA,PATRONUL, AR FACE ORICE PT BANI, VORBITI CU ANGATII LUI SA VEDETI CE SPUNE
, acum 739398 zile, 7 ore, 59 minute, 31 secunde
Asta inseamna ca cea mai buna carne este cea de la tarani, nu? Sau este doar o modalitate de a ne spune "criza se financiara se poate modera doar cand cumparam de la noi din tara, e la tarani"!! Sunt citeste integral
, acum 739398 zile, 7 ore, 59 minute, 31 secunde
L-am vazut aseara la TV pe directorul Duta............ Nici nu a ridicat ochii din hartii. De ce oare? Citea textul sau ii era rusine sa " priveasca oamenii in ochi " in timp ce debita PROSTII. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.