Ultima oră

Triplarea taxei de mediu a inflamat piata auto

Doina Ganea
10 dec 2008 902 vizualizări
Soferii care s-au inghesuit ieri la ghiseele Finantelor Publice sa-si plateasca taxa auto s-au trezit ca ea s-a triplat inainte de termenul legal u dupa scandalurile care au izbucnit la nivelul intregii tari, tot ieri guvernul a decis sistarea taxei de poluare pina la noi ordine

Dupa ce taxa de poluare auto a fost triplata, mai devreme cu o saptamina decit anuntase initial Guvernul, tot ieri s-a revenit si taxa a fost suspendata temporar. Soferii care au mers dimineata la Finante au descoperit ca au mai mult de platit la casieriile administratiilor financiare. Oamenii s-au inghesuit inca de la prima ora sa plateasca taxa sperind sa se incadreze in termenul de 15 decembrie, anuntat de Executiv. Taxa de poluare auto s-a incasat, in noua formula, incepind de marti, desi guvernul anunta ca noile reglementari vor intra in vigoare din 15 decembrie. Noua formula, cea triplata, a intrat in vigoare luni, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei de Urgenta aprobata saptamina trecuta de Guvern. Taxa se referea la toate vehiculele rulate, dar si la masinile noi Euro 4 care au motoare mai mari de 2.000 de centimetri cubi.


Oameni revoltati pe soft-ul de la Finante


La Focsani, citeva zeci de persoane au inceput sa isi declare nemultumirile chiar la ghiseele Directiei Generale a Finantelor Publice, unde li s-a cerut sa plateasca taxa de poluare majorata, pentru ca asa cerea softul instalat la calculatoare. Proprietarii de autoturisme au solicitat anularea acestei ordonante, neintelegind cum de se aplica anticipat. Una dintre persoanele care a fost ieri la Finantele Publice sa-si plateasca taxa de poluare ne-a scris indignata la redactie pentru ca nu se astepta sa plateasca anticipat taxa de poluare majorata. "Prietenul meu a obtinut un credit bancar de 3.500 de euro pentru cumpararea unei masini. Cum cu acesti bani nu putea fi vorba de o masina noua, am apelat, ca multi romani de altfel, la o masina second-hand din Germania. Cei de la RAR ne-au facut o programare pentru data de 9 decembrie (programarea fiind facuta la inceputul lunii septembrie, fara spaga, ca un cetatean de rind ce este si el). Astazi, 9 decembrie, a fost la RAR, unde totul a fost in regula, deci masina nu prezinta nici un pericol, si apoi la Finante pentru a plati taxa de poluare, ca un bun cetatean ce este (nu va mai spun ca abia am facut rost si de acesti 457 euro pentru taxa) si cind a ajuns acolo, stupoare: s-a blocat calculatorul si nu se mai poate plati decit taxa noua, adica cea tripla. Acum noi stam si ne intrebam: cum s-au stricat calculatoarele tocmai acum? Si o lege nu intra in vigoare in 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial? Chiar coruptia din Romania nu mai are nici o limita? Si o ultima intrebare: de ce nu merg toti barosanii de la putere cu Loganul, ca poate asa s-ar mai salva economia tarii?", ne-a scris Florentina Fotache. Si alti soferi ne-au sunat revoltati la redactie amenintind ca se vor duce la Tribunal pentru a da statul roman in judecata.


Intre timp, taxa auto a fost sistata


Oficialii DGFP Vrancea sustin insa ca nu au avut probleme la incasare taxei de poluare si ca a fost o problema de aplicatie a soft-ului pentru incasarea taxei, dar acest aspect nu a reprezentat un impediment. "Nu stiu sa fi fost vreun scandal la Directia de Finante, dar tot ce va pot spune este ca taxa se poate incasa, pentru ca s-a pus la punct soft-ul. In privinta termenelor devansate precizez ca nu este nici o plata anticipata si ca este si normal sa se incaseze taxa auto pentru ca este data prin Ordonanta de Urgenta si, conform legii, aceste ordonante se aplica imediat de la publicarea lor in Monitorul Oficial. Data de 15 decembrie se refera insa la ridicarea execeptiei pentru masinile cu o capacitate de peste 2000 cm", ne-a declarat Gena Hutanu, purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice. Potrivit unui comunicat de ultima ora, taxa de poluare a fost ieri temporar suspendata. "Urmare a declaratiilor purtatorului de cuvint al Guvernului, referitoare la rectificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 208/2008, am primit o comunicare de ultima ora, potrivit careia, emiterea deciziilor de calcul a taxei de poluare va fi sistata pina la noi precizari!", ne-a mai semnalat dupa amiaza Gena Hutanu, purtatorul de cuvint al Directiei de Finante. (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 14 ore, 25 minute, 26 secunde
Cu un guvern de kkt nimic nu te mai mira ! Ministrul de finante,la origine focsanean,a ramas tot un contabil amarat.Noroc de barba ca-l mai scotea in evidenta.In rest o nulitate.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.