Ultima oră

Deszapezirea drumurilor, la lopata lui Victor Roman

Ziarul de Vrancea
8 dec 2008 2206 vizualizări
Firma Sotirex SA, condusa prin interpusi de consilierul judetean PSD Victor Roman, se va ocupa si in acest sezon rece de deszapezirea drumurilor judetene u contractul se ridica la peste 2 milioane de lei si se va incheia in martie 2009 u anul trecut, Sotirex a incasat o suma similara, chiar daca nu a cazut un fulg de nea si utilajele au ramas in depou. Zapada de pe drumurile nationale este disputata de afaceristii Dorinel Umbrarescu si Costel Casuneanu, cei mai cunoscuti miliardari din judetul vecin, Bacau Casuneanu a contestat atribuirea licitatiilor catre concurentul sau, pe motiv ca acesta ar fi cerut prea putine milioane

Zapada si poleiul care se vor depune pe drumurile judetene in timpul iernii vor fi inlaturate, si in acest an, de utilajele de deszapezire ale firmei Sotirex SRL, controlata din umbra de consilierul judetean social-democrat Victor Roman, cunoscut ca un mare influent in zona municipiului Adjud si pe linga baronul Marian Oprisan. Societatea administrata in prezent de adjudeanca Angela Munteanu, o apropiata a lui Roman, si-a adjudecat la finele lunii noiembrie licitatia de atribuire a serviciilor de prevenire si combatere a inzapezirii pentru iarna 2008 - 2009. Sotirex a cistigat in data de 21 noiembrie licitatia publica organizata de Consiliul Judetean Vrancea, pe criteriul "cea mai avantajoasa oferta", dupa cum se mentioneaza in raspunsul lui Marian Oprisan, inaintat redactiei noastre in urma unei cereri privind liberul acces la informatiile de interes public. Valoarea contractului este de 1.925.960 lei, fara TVA, iar durata de derulare este de aproximativ patru luni, in perioada 21 noiembrie 2008 - 15 martie 2009. Sotirex a cistigat licitatia pentru deszapezire si in iarna anului trecut, in timp ce anul acesta societatea si-a adjudecat deszapezirea soselelor judetene in defavoarea celei de-a doua firme participante la achizitia publica, societatea SC PA&CO International SRL, patronata de un alt personaj cunoscut, afaceristul milionar in euro Costel Casuneanu de la Bacau.


Firme "surori", sub aceeasi palarie "romana"


Consilierul judetean Victor Roman, vicepresedinte al organizatiei judetene a PSD, este unul dintre oamenii de afaceri cu greutate din CJ Vrancea intrucit firmele sale au legaturi directe cu banul public prin obiectul larg de activitate, de la constructia si reabilitarea de drumuri, poduri, podete sau canalizari. Pesedistul detine, potrivit Registrului Comertului, firma Roman Impex Prest SRL Sascut (95% procent beneficii si pierderi), infiintata in anul 2000. Acesta a fost actionar si la Sotirex SRL, infiintata tot in Bacau, care are sucursala in Adjud si care a primit in ultimii ani mai multe contracte de la CJ pentru reabilitarea unor drumuri judetene (cinci drumuri numai dupa inundatiile din 2005 prin incredintare directa). Omul de afaceri s-a retras din aceasta ultima afacere pentru ca era intr-o situatie de incompatibilitate morala, cel putin, insa in firma a ramas adjudeanca Angela Munteanu, interpusa sa, angajata de ani buni la firmele lui Victor Roman. Pe 30 iulie a.c., Sotirex SRL a fost trecuta in administrarea Angelei Munteanu, in timp ce Victor Roman a ramas administrator la sucursala Adjud a SC Sotirex SRL Bacau. Potrivit Registrului Comertului, cei doi sint actionari la firma Ronalegna Cons SRL, fapt ce demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, relatiile de afaceri dintre ei si conexiunile la banul public. Chiar daca Victor Roman s-a retras oficial, firma Sotirex, in spatele careia se afla, a obtinut si anul acesta contractul de deszapezire a drumurilor judetene, luind piinea de la gura Societatii de Drumuri si Poduri, aflata in patrimoniul Consiliului Judetean. Pentru a nu fi trimisi in somaj tehnic, drumarii vrinceni vor sa lucreze in subantrepriza cu firma bacauana pentru o parte din activitatea de deszapezire. Anul trecut, de exemplu, firma a incasat banii pentru deszapezire (1,8 milioane lei vechi), in ciuda faptului ca in judet nu au cazut fulgi de nea nici cit pentru un cub de gheata pentru whisky-ul scotian pe care il beau adesea impreuna Victor Roman si Marian Oprisan. Interesant este ca, anul trecut, dupa ce Sotirex a incheiat contractul de deszapezire cu CJ Vrancea, a urmat un contract de inchiriere a unor utilaje de la firma Roman Impex Prest SRL Sascut, in valoare de 623.000 lei, la care 95% din actiuni sint detinute de Victor Roman, fapt care arata ca de fapt banii au ajuns tot la consilierul judetean PSD. De altfel, din informatiile noastre, Roman a fost unul dintre potentialii candidati PSD in Colegiul 6 Adjud la Camera Deputatilor. In 2006, Sotirex, care avea doar 16 angajati, a realizat si lucrarile de plombare pe drumul judetean 204D Focsani "" Suraia, lucrare in valoare de peste 700.000 RON. Dupa cum se stie, drumul arata iarasi intr-o stare jalnica.


UMB si Pa&Co, "la cutite" pentru zapada de pe nationale


Cit priveste deszapezirea pe drumurile nationale din judet, aceste lucrari sint disputate de Dorinel Umbrarescu si Costel Casuneanu. Cei doi oameni de afaceri bacauani sint "la cutite" pentru intretinerea pentru urmatorii cinci ani a aproape 3.000 de kilometri de drumuri nationale pe raza a cinci judete din Moldova, respectiv Bacau, Vaslui, Botosani, Vrancea si Iasi. PA&CO, firma lui Casuneanu, a contestat la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) atribuirea catre Umbrarescu a cinci licitatii, Consiliul i-a dat cistig de cauza, obligind Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) sa reevalueze ofertele. Pe toate cele cinci judete UMB a cerut cu 74 milioane de euro mai putin decit concurentul PA&CO, cu o oferta de aproape trei ori mai mare. "Pa&Co International a contestat rezultatul final la cinci licitatii la care a participat, pe motiv ca autoritatea contractanta a declarat cistigatoare asocierea condusa de Spedition UMB, desi aceasta prezentase tarife la sub jumatate din pretul de referinta stabilit de Directia Regionala de Drumuri si Poduri Iasi. Valorile neobisnuit de scazute nu au atras atentia celor care au evaluat ofertele, neglijindu-se prevederile Ordonantei de Urgenta 34/2006", se arata intr-un comunicat al Pa&Co International. Deciziile CNSC au fost contestate, la rindul sau, de Dorinel Umbrarescu, la Curtea de Apel Bucuresti. (M. BESLEAGA, S. VRINCEANU)


Autoritatile spun ca sint pregatite in fata iernii


Autoritatile judetene au informat ca sint pregatite sa intervina pentru asigurarea circulatiei normale pe drumurile din administratie, in caz ca iarna isi va face aparitia cu precipitatii abundente. Sectia Drumuri Nationale are pregatite stocurile de material antiderapant necesare, respectiv 1.337 mc nisip, 350 tone sare, 1.400 tone nisip si sare si au fost deja pregatite utilajele, atit cele proprii, cit si cele contractate. Si pentru deszapezirea drumurilor judete a fost incheiat un contract de prestari servicii si exista un stoc de material antiderapant, 8 mii de tone amestec sare si nisip. In cadrul sedintei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, care a avut loc vineri, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a propus un plan de masuri pentru interventii prompte in sezonul rece, prin constituirea unor echipe de specialisti de la mai multe institutii, care sa colaboreze pentru interventii rapide pe perioada iernii. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 2 ore, 14 minute, 38 secunde
Ia uitati cum fac baietii bani chiar si cind stau degeaba. Frumos contract.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.