Ultima oră

Magistratii, obligati sa dea examen pentru a intra in avocatura

Nicoleta Cristea
8 dec 2008 917 vizualizări
Daca pina in acest an magistratii care aveau cel putin 10 ani vechime in cimpul muncii puteau trece doar cu un pas spre profesia de avocat, de la sfirsitul lunii trecute, acest lucru nu mai este posibil.

Si asta pentru ca legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat a fost modificata printr-o ordonanta de urgenta, care prevede ca si magistratii care vor sa fie avocati trebuie sa dea examen de intrare in barou, ca si orice alt simplu licentiat in drept. "Primirea in profesie se obtine numai pe baza unui examen la nivel national organizat de U.N.B.R, potrivit prezentei legi si Statutului profesiei de avocat", spune respectiva ordonanta de urgenta a Guvernului, publicata in Monitorul Oficial din 26 noiembrie anul acesta. Aceasta modificare a fost facuta la articolul 16 din legea organizarii si exercitarii profesiei de avocat. Schimbarea legii, care este valabila inca din 1995, ar putea fi considerata o polita platita procurorilor si judecatorilor, dat fiind ca in primavara avocatii si consilierii juridici cu vechime in profesie nu au mai putut intra in magistratura decit cu examen prin Institutul National al Magistraturii. Pina in aprilie, licentiatii in drept cu o anume vechime in profesie puteau solicita intrarea in magistratura fara examen, asa cum si pina in noiembrie magistratii aveau usile barourilor deschise doar pe principiul "faceti o cerere si se aproba". (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.