Ultima oră

Fostul detinut politic Ticu Dumitrescu a plecat dintre noi

Ziarul de Vrancea
6 dec 2008 2158 vizualizări
A facut parte din miile de tineri simpatizanti ai partidelor istorice, intemnitati dupa 1948 u a iesit din temnita dupa 1964 si a muncit o buna parte din viata pe santierele din Muntii Vrancei u dupa 1989 a fost unul din liderii PNT-CD si presedintele AFDP u a impus in Parlament Legea deconspirarii Securitatii ca Politie Politica

Ticu Dumitrescu, unul din cei mai cunoscuti detinuti politici ai partidelor istorice din Romania postdecembrista, a incetat ieri din viata, la Bucuresti, in urma unei boli grele. Personalitate controversata, condamnat la 23 de ani de temnita de primul dictator comunist Gh. Gheorghiu-Dej in 1958 si decorat de ultimul dictator stalinist Nicolae Ceausescu in 1982, Ticu Dumitrescu a fost pina ieri vocea cea mai ascultata dintre miile de detinuti politici care au infiintat in 1990 Asociatia Fostilor Detinuti Politici (AFDP) din Romania. Viata sa este insasi istoria jumatatii de secol XX, traita de romani sub dictatura comunista, iar sfirsitul sau inseamna si disparitia ultimelor voci proeminente din PNT-ul istoric. Nascut intr-o familie de traditie national-taranista, Ticu Dumitrescu a fost exmatriculat din Facultate, ca mii de alti tineri taranisti si liberali in anii 40 - 50 si aruncat in Gulagul inchisorilor comuniste, de unde iese umilit si ingenunchiat moral, in 1964. Umilintelor anilor grei de temnita au urmat umilintele anilor de dupa 1964, cind, neavind voie sa-si termine studiile, a fost nevoit sa lucreze ca muncitor si maistru pe "santierele constructiei socialismului", din Vrancea, iar pentru terfelirea pe veci a oricarei forme de demnitate, era obligat sa semneze articole de lauda la adresa regimului in ziarul Partidului Comunist Roman.


Posteritate prin "Legea Ticu Dumitrescu"


Membru in Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala intre 1990 - 1992, senator intre 1996 - 2000, membru in Colegiul National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati, presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Ticu Dumitrescu a ramas dupa moartea presedintelui Corneliu Coposu in 1995, unul din putinii lideri cu autoritate in PNT-CD. Legea deconspirarii Securitatii ca Politie Politica, initiata si gindita de Ticu Dumitresu, nu a fost votata de Conventia Democrata, din care facea parte si PNT-CD in 1999, motiv pentru care si-a dat demisia din partid. De fapt, legea nu a fost votata nici de Traian Basescu, care era parlamentar PD la acea vreme. Cu toate acestea, prin "Legea Ticu Dumitescu", fostul detinut politic va ramine pe veci in istoria politica a Romaniei postcomuniste. Pentru fostii detinuti politici din Vrancea moartea sa este o mare pierdere, acesta fiind unul din sustinatorii morali ai Filialei Vrancea a AFDP din Romania. Pentru vrinceni, memoriile sale, "Marturie si document" (Ed. Polirom, Bucuresti, 2008), sint o cronica a anilor negri 70 - 80, scrisa de autor in "biroul-dormitor" de pe piriul Tisita intre 1971 - 1980, cind era seful unui "mic santier forestier". Scrisa si pentru vrinceni, autorul nu a mai avut timp sa-si lanseze lucrarea la Focsani, in mijlocul fostilor detinuti politici, plecind pentru totdeauna la ceruri, fiind si martorul neputincios al recilcarii fostilor lideri comunisti locali, care au avut inainte de 1989 deputati in Marea Adunare Nationala si astazi au parlamentari in Camera Deputatilor. (Valentin MUSCA)


Taranistii tin cu Ticu Dumitrescu


PNTCD Vrancea regreta moartea fulgeratoare a lui Ticu Dumitrescu, fost membru al formatiunii politice la centru, din 1990, acesta fiind senator din partea partidului in doua legislaturi (1992 - 2000). Fostii colegi au tinut sa ii aduca un ultim omagiu celui care, inainte de Revolutie, a lucrat o perioada in judetul nostru. "La 22 Decembrie 1989 a patruns cu ceilalti oameni de curaj in sediul Comitetului Central. De atunci s-a implicat in lupta pentru edificarea democratiei in Romania, iar ca parlamentar PNTCD a initiat o serie de legi. Inainte de decembrie 1989, Ticu Dumitrescu a fost legat de Vrancea pentru a-si cistiga existenta si totodata ca masura de autoizolare, a lucrat pe diferite santiere forestiere din Muntii Vrancei. L-am intilnit de multe ori la Bucuresti la diverse reuniuni de partid sau congrese. Cind a aflat ca sintem de la PNTCD Vrancea ne privea cu ochii in lacrimi de bucurie, dornic sa afle ce se mai intimpla in tinutul unde si-a petrecut o parte din viata, ce mai fac colegii lui de partid si cei din Asociatia Fostilor Detinuti Politici. Sintem alaturi de familie in aceste clipe de durere. Dumnezeu sa-l ierte!", a tinut sa spuna unul dintre fostii colegi din PNTCD Focsani, Lilian Ilie. (E. P.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.