Ultima oră

Detinut acuzat de neonazism, in refuz de hrana la Penitenciar

Nicoleta Cristea
5 dec 2008 1853 vizualizări
Buzoianul Marius Tranca ispaseste la Focsani o pedeapsa de 8 luni pentru fapte anitisemite u cum poti condamna un Patriot pentru fascism prin niste presupuneri false si nefondate? , se intreaba tinarul

Buzoianul Marius Tranca, in virsta de doar 22 de ani, refuza sa manince de miercuri, fiind nemultumit de pedeapsa aplicata de Judecatoria Buzau pentru fapte asa zis antisemite. "Motivele lui sint de ordin juridic, respectiv detinutul considera ca pedeapsa primita este prea mare. Acesta spune ca pedeapsa este neconstitutionala, intrucit i s-a incalcat unul dintre drepturi. Cum nemultumirea lui nu este legata de probleme administrative ale unitatii de detinere, nu putem face nimic. Masurile pe care le-am luat sint conform regulamentului, adica a fost audiat de directorul unitatii, care i-a explicat ca nu putem face nimic pentru a-i lua din pedeapsa, si a stat de vorba si cu judecatorul delegat. In acest moment se afla la infirmeria unitatii, sub supraveghere medicala si consiliere psihologica", a aratat Daniel Slavoiu, purtatorul de cuvint al Penitenciarului Focsani. In ultimul an, detinutii aflati in refuz de hrana au abandonat protestul dupa 2, 3 zile. Potrivit magistratilor din Buzau, tinarul ar fi savirsit mai multe fapte ce se incadrau in O.U.G. 31/2002, care prevede interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist ori xenofob si promovarea in public a acestora, in perioada 2004 "" 2006, astfel incit Judecatoria Buzau l-a condamnat la 8 luni de inchisoare. Pedeapsa este executata in Penitenciarul Focsani, pentru ca si detinutii din judetul invecinat sint "cazati" aici. Anchetatorii spun si ca, in timpul cercetarilor, Tranca a fost prins cind lipea afise purtind indemnul "Fii nationalist", impreuna cu simbolul "Crucea celtica", cu toate ca nu exista o lista oficiala cu simbolurile interzise. Marius Tranca face parte din gruparea Frontul National Bratul de Fier, grupare infiintata la finele anului 2005. Tinarul a trimis din penitenciar o scrisoare "camarazilor" sai, care a fost publicata pe blogul gruparii, ca un manifest impotriva incalcarii dreptului la exprimare. "... eu ma consider nevinovat si ca tot ce a avut loc pina acum in ce ma priveste este un ABUZ! Cum poti condamna un Patriot pentru fascism prin niste presupuneri false si nefondate? ... tin sa spun ca o parte buna din gindurile mele o ocupa logodnica mea cu care as vrea sa ma casatoresc cind ies de aici. Asta daca vrea ea. Oricum, starea de sanatate nu imi permite detentia, deoarece la problemele pe care le am nu am dreptul la stres, lovituri la cap. în privinta asta a fost facuta o cerere pentru suspendare a pedepsei pe motive medicale. Hirtiile ce atesta starea grava in care ma aflu si care se poate agrava si mai mult au fost deja duse. Daca Instanta de Judecata respinge asta, mi se semneaza sentinta la moarte cu alte cuvinte sau, in cel mai rau caz, voi iesi nebun de acolo", spune "detinutul politic" Marius Tranca, in scrisoarea adresata "camarazilor". (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.