Ultima oră

Colonelul Gheorghe Ivu a devenit general

Silvia Vrînceanu Nichita
5 dec 2008 2477 vizualizări
Presedintele Traian Basescu a semnat de Ziua Nationala decretul prin care fostul sef al Politiei Focsani, dat afara din ATOP de Marian Oprisan, a urcat in gradul de general de brigada in retragere

De Ziua Nationala a Romaniei, colonelul (r) Gheorghe Ivu, fostul sef al Politiei Focsani si adjunct al sefului IJP Vrancea, a urcat la gradul de general de brigada. Presedintele Traian Basescu a semnat pe 1 Decembrie "Decretul privind acordarea gradului de general de brigada in retragere domnului Ivu Gheorghe din Ministerul Internelor si Reformei Administrative", dupa cum informeaza Administratia Prezidentiala. Bucuros sa primeasca recunoasterea maxima in cariera pe care a ales-o in viata, Gheorghe Ivu ne-a dezvaluit ca este al treilea general de Politie din comuna sa natala, din judetul Suceava. Cu toate ca acest grad este onorific si nu ii aduce nici un ban in plus la pensie, noul general de brigada crede ca astfel i-au fost inca o data recunoscute meritele profesionale din cei 36 de ani de munca in Politia vrinceana. Gheorghe Ivu a absolvit scoala de politie in 1968 cu gradul de locotentent si s-a pensionat in toamna anului 2001, cu gradul de colonel, de pe functia de adjunct al sefului Politiei Focsani. "In activitatea mea, nu am fost unul dintre cei care sa se linguseasca pe linga cei care conduc destinele judetului. De altfel, acesta a fost si motivul pentru care am fost demis de la comanda Politiei Focsani, in 1997, sub generalul Adrian Nenu. Aveam vreo cinci dosare sensibile in lucru"¦ Am fost schimbat printr-un simplu telex, fara sa mi se reproseze nimic", ne-a spus Gheorghe Ivu. Acum, potrivit legii, acesta poate fi reactivat in orice moment, daca ministerul va avea nevoie de el. In ciuda faptului ca a obtinut in justitie dreptul de a fi reprezentant al comunitatii in celebra de acum Autoritate Teritoriala de Ordine Publica, actualul general a fost dat afara de baronul Marian Oprisan pe motiv ca numirea membrilor in acest organism este de compententa sa exclusiva si nu trebuie motivata in nici un fel.


A gasit la un hot "Carul cu boi" al lui Grigorescu


In lunga sa cariera de militian si politist, Gheorghe Ivu recunoaste ca i-a placut cel mai mult munca de judiciarist. De altfel, in afara de studiile in drept, finalizate in 1971, s-a specializat in ciminalistica si criminologie. A prins sute si sute de hoti, a anchetat crime, spargeri, tilharii, dar a fost si ofiterul care a reusit sa recupereze de la un hot un tablou celebru pictat de Nicolae Grigorescu, in 1899, una din variantele "Carului cu boi", furat din Spania de un focsanean. Gheorghe Ivu spune ca nu mai stie nimic de acest tablou si chiar ar vrea sa se intereseze la Ambasada Spaniei daca a ajuns acolo unde ii era locul, adica in colectia privata de unde a fost subtilizat printr-o metoda extrem de ingenioasa. Dar cea mai mare satisfactie i-a adus-o prinderea grupului de hoti "fratii Gheotu" din Galati. "Au comis 36 de spargeri din locuinte in 1989 si i-am prins pe 15 ianuarie 1990. Ne-a impiedicat revolutia, ca ii saltam din decembrie", ne-a povestit fostul sef al Politiei. Tot in zilele tulburi din 1989 a anchetat o crima comisa la Gugesti. A fost cea mai palpitanta ancheta la care a participat, mai ales ca era a doua zi dupa rasturnarea dictatorului si multi credeau ca in democratie se poate face orice. Ivu este al treilea general din Politia vrinceana, dupa chestorul (r) Silviu Grosu, si generalul de brigada in retragere Gheorghe Ocheselu, ambii fosti comandanti. Acesta spune ca nu ar fi putut fi ridicat in grad daca nu ar fi lucrat pe o functie de general, intre 1992 si 1997, cu calificative de "foarte bine". "Ma mindresc pentru ca si eu si fostii mei colegi deveniti generali provenim de la judiciar, unde am format un colectiv de aur intre anii 1988 si 1992. Multi dintre colegi au facut cariera si acum sint sefi", ne-a spus proaspatul general. Acesta ne-a dezvaluit cu "regret de judiciarist" ca si purtatorul de cuvint al Politiei, comisarul sef Mariana Apostol, a fost un bun judiciarist si a lucrat cu succes pe linia de munca "minori, tineret, prostitutie". Chiar daca a iesit la pensie din 2001, iar in politie s-a produs schimbul de generatii, Gheorghe Ivu trece adesea pe la fostul loc de munca pentru a-si saluta fostii colegi. Ca un pensionar activ ce este, si-a incercat norocul si in politica, dar a decis sa faca un pas inapoi. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 8 ore, 41 minute, 26 secunde
Daca ceilalti doi chestori au dobandit gradul prin pupincurism,impinsi de la spate de PORTOFEL,nea Gica l-a castigat prin modestie si profesionalism.BRAVO !
, acum 739371 zile, 8 ore, 41 minute, 26 secunde
Adevarul este pe undeva pe la mijloc, vis-a-vis de nedreptate. Cert este ca acest baron de Vrancea a cam intrecut masura. Dar si mai marii de la Bucuresti au percutat fulminant. E cam mare citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.