Ultima oră

Coroane de flori pentru eroii anonimi ai Unirii

Ziarul de Vrancea
2 dec 2008 783 vizualizări
Ziua Nationala nu prea le-a stirnit interesul politicienilor, care au fost obositi dupa alegeri. Traficul pe strada Cuza Voda a fost restrictionat aproape doua ore pentru ceremonialul militar care i-a impresionat pe copii si pe veterani. Generalul de brigada Catalin Tomescu a depus o coroana de flori inaintea plecarii in Irak, in misiune de mentinere a pacii

Ziua Nationala a Romaniei in urbea de pe Milcov s-a derulat la Monumentul Independentei din Focsani, dezvelit in iunie 1916, in fata Tribunalul, in memoria eroilor putneni. Putini stiu ca monumentul a fost ridicat la sugestia generalului Ion Rascu in onoarea putnenilor cazuti in Razboiul de Independenta. Manifestarile dedicate zilei de 1 Decembrie s-au desfasurat dupa un tipic asemanator anilor anteriori. Pe o vreme mai degraba mohorita, cele citeva zeci de persoane care s-au incumetat sa indure frigul au avut totusi ce vedea: militari defilind, fanfara intonind imnul, veterani emotionati, copii curiosi dar si sefi de institutii care au mai taiat o sarcina de pe agenda de lucru a zilei.

Ceremonialul militar a inceput la ora 11.00, in prezenta autoritatilor si a cadrelor militare, care au vrut sa marcheze una dintre cele mai importante zile pentru romani si Romania. Aflati inca sub incertitudinea rezultatelor finale, fostii candidati pentru Senat si Camera Deputatilor s-au lasat insa asteptati. Singurii care au putut fi zariti in multime au fost Alin Trasculescu si Ciprian Nica. Cu aceasta ocazie, subprefectul Manole Merchea a tinut un discurs prin care a vrut sa ii readuca in memoria focsanenilor prezenti pe ostasii care si-au dat viata pe cimpul de lupta si nu a ratat ocazia de a face o comparatie a zidirii nationale cu legenda mesterului "¦ Manole. "Orice natiune are o zi care o defineste. Romania are aceasta zi la 1 Decembrie, cind la 1918, la Alba Iulia, s-a concretizat constiinta acestui stat. Viata unui neam este deseori hotarita intr-un timp decisiv si fatal, caruia nu i se poate impotrivi aria geografica in care ar trebui sa se dezvolte. ("¦) Unirea tuturor provinciilor locuite de romani nu s-a putut face decit prin jerfta de singe. A fost nevoie ca romanii sa-si plinga mortii din marele razboi ca intr-o gigantica legenda a mesterului Manole ca sa fie cetateni ai aceleiasi tari. Pace in suflet si sa aveti parte de sarbatori fericite. Dumnezeu sa binecuvinteze Romania", le-a transmis celor prezenti subprefectul Manole Merchea. A urmat mai apoi un moment poetic deosebit realizat de actorii Paula Grosu si Sorin Francu, care au reusit sa stringa ropote de aplauze. S-a trecut apoi la momentul depunerii de coroane, delegatii principalelor institutii si partide politice aducind un omagiu celor care s-au jertfit pentru apararea si intregirea neamului. Ceremonialul militar s-a incheiat cu defilarea garzii de onoare a Brigazii 8 Artilerie Mixta, pe acordurile muzicii militare, oamenii plecind apoi in liniste spre casele lor. Au existat si 30 de militari vrinceni care au reprezentat judetul la parada organizata in Capitala, la Arcul de Triumf. Si ansamblurile populare din Spulber, Nistoresti si Nereju au fost prezente la Alba Iulia, la evenimentele din cetatea Marii Uniri. Timp de doua ore, soferii nu au avut acces pe strada Cuza Voda tocmai pentru a nu tulbura manifestarile.


Tomescu, alaturi de militarii vrinceni in Irak

La actiunea de ieri a fost prezent si generalul de brigada Catalin Tomescu, comandantul Brigazii 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor", chiar daca trebuia sa plece in misiunea de stabilitate a Coalitiei multinationale din Irak. Militarul pleaca astazi in Irak pe functia de director pentru Operatii a Coalitiei in statul major al Fortei Multinationale din Irak, functie negociata in pachetul de forte al Romaniei pentru perioada 2008-2009. împreuna cu acesta, la misiune vor mai participa doi ofiteri de stat major. "Plec in Irak. Am primit raportul si miine dimineata (astazi n.r.) voi fi la Bagdad. Imi doresc sa ma intorc cu bine si familia mea sa fie bine. In iulie am fost intrebat in ce perioada vreau sa merg, din decembrie pina in iunie sau din iunie in decembrie. Am ales prima perioada pentru ca am copilul in clasa a VIII-a si am zis sa vin cind termina clasa a VIII-a, ca sa fiu aici cind se inscrie la liceu", ne-a spus Catalin Tomescu. Functia de comandant al Brigazii 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor" va fi asigurata in lipsa sa de catre loctiitorul sau, col. dr. Nicolae Ciuca, iar functia de comandant al Garnizoanei Focsani va fi preluata de comandantul Brigazii 8 Artilerie Mixta, col. dr. Florinel Damian. (Raluca MANOLACHE, Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.