Ultima oră

Magistratii vrinceni, bintuiti de cutremure si in sediul Bancorex

Mihaela Beșleagă
29 nov 2008 726 vizualizări
Consilierii au aprobat in unanimitate trecerea cladirii fostei Bancorex in folosinta gratuita a Tribunalului, in ciuda faptului ca Nicolae Latcan a atras atentia ca si acest imobil are probleme cu rezistenta la seisme u de la sedinta nu au lipsit replicile ironice aruncate dintr-o tabara in alta referitoare la candidatii la parlamentare, dar la final consilierii au urat succes colegilor candidati

Ultima sedinta la care au participat consilierii judeteni inaintea alegerilor parlamentare a fost una animata. Pe ordinea de zi a sedintei extraordinare convocata de presedintele CJ, Marian Oprisan, "datorita unor probleme urgente, pentru prevenirea unor catastrofe", dupa cum a precizat acesta in deschiderea dezbaterilor, s-au numarat darea in folosinta Tribunalului a sediului fostei Bancorex, preluarea gratuita de catre CJ a unui imobil din Tulnici si reorganizarea comisiei de urbanism din cadrul institutiei. Nu au lipsit replicile taioase si colorate, pe de o parte cele ale consilierului PD-L Corneliu Negru, iar pe de cealalta parte ale social-democratului Marian Oprisan, care au facut deliciul asistentei. Primul punct inscris pe ordinea de zi, din cele noua in total, s-a referit la predarea, pentru folosinta Tribunalului, a cladirii in care a functionat falimentara Bancorex, imobil aflat in domeniul public al judetului si in administrarea CJ. Oprisan a spus ca actuala cladire a Tribunalului reprezinta un pericol public si urmeaza sa intre in reparatii. Aceasta este o solutie temporara pina la realizarea in Focsani a unui Palat de Justitie, care urmeaza sa fie construit in zona Poienitei. "Cladirea Tribunalului va trece in patrimoniul public al CJ, iar dupa refacere o vom reda circuitului public. Ministerul Justitiei s-a angajat sa realizeze un Palat de Justitie al judetului, pe terenul fostului spital materno-infantil de pe Poienitei. Cind va fi gata Palatul Justitiei, cladirea care se inchiriaza acum va reveni in patrimoniul public al judetului", a explicat Oprisan. Predarea imobilului ar trebui sa aiba loc in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a acestei hotariri. Consilierul liberal Nicolae Latcan a propus refacerea expertizei pentru cladirea fostei Bancorex, intrucit si aceasta are consolidari sumare si poate fi instabila in cazul unui seism serios. In plus, este nevoie si de o noua compartimentare a spatiilor de lucru, ceea ce ar putea sa o afecteze si mai mult. "Dupa cutremurele de dinainte de 1989 nu s-a facut nici o consolidare a cladirii, iar dupa 89 s-au realizat consolidari sumare. As ruga, de aceea, sa fie refacuta expertiza acestui imobil", a argumentat Latcan. Consilierii si-au dat acordul cu unanimitate de voturi pentru darea in folosinta gratuita Tribunalului a acestei cladiri.


Eu pe cine votez in comisia de urbanism?

Al doilea proiect de ieri s-a referit la preluarea, fara plata, de catre CJ a unui imobil din Tulnici, aflat in patrimoniul CL, care nu a putut finaliza lucrarile de reamenajare, din lipsa de fonduri. Transferul imobilului in administrare judeteana si transformarea acestuia intr-un birou de informare turistica a stirnit nemultumirea unuia dintre consilieri, democrat liberalul Corneliu Negru, de loc chiar din Tulnici. "Ca tulnicean nu sint de acord cu trecerea gratuita a acestui imobil catre CJ, mai ales ca, atunci cind a fost preluat, CL a si platit o suma destul de mare de bani pe aceasta cladire. CL l-a obtinut foarte greu, urma ca la parter sa se amenajeze un dispensar, la primul etaj o biblioteca si la etajul doi locuinte pentru specialistii care vor veni in comuna", a opinat Corneliu Negru. Imediat a venit si replica taioasa a lui Oprisan. "Atitudinea dvs mi se pare cel putin ridicola. Nu este pentru prima oara cind preluam apoi redam circuitului public anumite imobile", a precizat baronul. Un alt proiect care a stirnit controverse a fost cel privitor la constituirea comisiei tehnice de amenajare a teritoriului si urbanism din cadrul CJ. Emilian Diaconu de la PD-L s-a aratat nemultumit de faptul ca in proiect erau deja nominalizate persoanele care urmau sa faca parte din aceasta comisie. "Desemnarea se face prin vot, conform legii. Atunci cum de apar deja numele celor alesi, daca noi nu am supus la vot?", s-a intrebat, evident inutil, Diaconu. Nu au lipsit, nici de aceasta data, contrele intre baron, care a specificat, printre altele, ca "aici nu sintem la circ" si consilierul "portocaliu", care, dupa lamuririle date de secretarul judetului Raluca Dan si arhitectul sef Daniela Olaru, a spus ca "nu sint multumit de raspuns, dar asta este situatia", stirnind rumoare in public. Daca initial una dintre propuneri era chiar persoana consilierului PD-L, Oprisan a facut alte doua propuneri in locul acestuia, lasind consilierii sa aleaga intre liberalii Nicolae Latcan si Catalin Popescu, acesta din urma fiind si desemnat de gruparea liberala. Prin vot au fost alesi cei cinci membri ai Comisiei de urbanism: Catalin Popescu (PNL), Stefan Buzarnescu (PSD), Laurentiu Marin (PSD), Daniela Olaru, arhitectul sef al judetului si Iulian Ghiocel Matache, directorul Directiei Tehnice din CJ. Data fiind apropierea scrutinului, s-au lansat si replici malitioase la adresa unor candidati. "Eu nu ma imbrac de la desene animate", a remarcat baronul referindu-se la desenul animat "ciocanitoarea Woody" si la culoarea politica a democrat-liberalilor, in timp ce replica consilierului PD-L Corneliu Negru a fost "Daca vorbiti de spaga, este ca si cum ati vorbi de funie in casa spinzuratului". Sedinta s-a incheiat cu stingeri de mina intre consilieri, care au urat succes colegilor candidati. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.