Ultima oră

Albu, singurul tap ispasitor in Bancorex II

Nicoleta Cristea
29 nov 2008 795 vizualizări
Fostul director al Bancorex a fost condamnat la 6 ani de inchisoare, iar plata despagubirilor catre AVAS va trebui sa o faca de unul singur u Grigoriu a fost si de aceasta data achitat, acuzatiile acestuia fiind sterse in totalitate u decizia de ieri a Tribunalului poate fi atacata cu recurs

Chiar in ziua in care magistratii focsaneni au aflat marea veste ca vor scapa de amenintarea unei prabusiri a imobilului Tribunalului Vrancea, ultimul dosar Bancorex aflat pe rolul acestei instante a luat sfirsit. Daca afaceristul Grigoriu a ramas cu achitarea, directorul Albu a fost mai putin norocos, fiind condamnat si in acest dosar la ani grei de inchisoare cu executare. In plus, fostul director Bancorex, despre care nu se mai stie nimic, a ramas singurul tap ispasitor in ceea ce priveste despagubirile catre AVAS, in valoare de1.204.894,27 USD, pe care de aceasta data trebuie sa le plateasca singur, fiind considerat unicul vinovat de evaporarea creditului. Sentinta Tribunalului nu este insa definitiva si irevocabila, intrucit poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Galati. In dosarul Bancorex II, avind ca obiect deturnare de fonduri, instanta a admis apelurile declarate de Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani si de inculpatul Dan Constantin Grigoriu. Aceeasi instanta a respins ca nefondate apelurile declarate de Albu si AVAS Bucuresti. Astfel, instanta Tribunalului "desfiinteaza sentinta in parte cu privire la latura penala si civila a cauzei". Pe scurt, schimbarea incadrarii juridice a picat, ca si gratierea pedepsei primite, astfel incit la rejudecare Albu a primit pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata 6 ani inchisoare si 3 ani interzicerea unor drepturi. In ceea ce il priveste pe Grigoriu, acesta a ramas in mare in acelasi stadiu, instanta schimbind doar temeiul juridic al achitarii acestuia, din aceea ca faptei ii lipseste unul dintre elementele constitutive, in aceea ca fapta nu exista. "înlatura obligarea acestuia la despagubiri civile catre AVAS Bucuresti", se mai arata in sentinta. La Judecatoria Focsani, instanta a admis cererea de schimbare a incadrarii juridice facuta de Albu, astfel incit acesta a fost condamnat la 3 ani pentru folosirea bunurilor si creditului societatii in scop contrar intereselor acesteia, pedeapsa gratiata insa. Grigoriu a fost achitat dupa cum am aratat mai sus pentru deturnare de fonduri, insa despagubirile civile de 1.204.894,27 USD ar fi trebuit platite de amindoi inculpatii. Cei doi au fost cercetati pentru tunul dat Bancorex odata cu acordarea creditului de un milion de dolari catre firma lui Dan Grigoriu si a lui Nelu Purcel, fiind trimisi in judecata la sfirsitul lunii decembrie 2005. Nelu Serban Purcel nu a fost trimis in judecata, din lipsa de probe.


Povestea Bancorex, sau cum sa "furi" un milion


In 1998, directorul Albu ar fi dispus acordarea unui credit de un milion de dolari americani firmei Dragon Do Comex SRL Bucuresti, la care actionari erau Grigoriu si Purcel, fara sa respecte conditiile prevazute de lege, adica nu s-a depus aportul personal de 272.000 USD, nu s-a emis o scrisoare de garantie bancara si nu s-a negociat termenul de livrare cu firma de la care urmau sa fie importate mijloacele fixe. Creditul, solicitat pentru procurarea unor instalatii de lucru din import, urma sa fie garantat cu valoarea mijloacelor fixe pe care urmau sa le achizitioneze si cu un imobil din Bucuresti. Din creditul acordat de Bancorex, se pare ca Grigoriu a primit 360.000 USD, ceea ce i-a facut pe procurori sa spuna ca banii au fost folositi si in alte scopuri decit destinatia pentru care a fost acordat. Pe parcursul urmaririi penale Albu s-a declarat nevinovat, in timp ce Grigoriu nu a recunoscut ca si-ar fi insusit dolareii. Procurorii nu au putut dovedi ca Nelu Purcel a influentat conditiile nelegale de acordare a creditului, desi era director si co-actionar la firma Dragon Do Comex SRL. Mai mult decit atit, numele lui Purcel nu apare in documentele bancii, astfel incit s-a dispus scoaterea de sub urmarirea penala. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.