Ultima oră

Vaccinarea impotriva HPV merge doar la sate

Ziarul de Vrancea
28 nov 2008 678 vizualizări
Din 631 de eleve aflate pe listele Inspectoratului Scolar, doar 21 si-au dat acceptul pentru a fi imunizate impotriva cancerului de col uterin u toate fetitele vaccinate pina acum sint din mediul rural

Majoritatea parintilor se opun cu vehementa efectuarii vaccinului care poate preveni cancerul de col uterin. In aceasta perioada sint in derulare sedintele cu parintii fetelor de clasa a IV-a, iar majoritatea dintre acestea se vor relua, deoarece multi parinti sint inca nehotariti in privinta deciziei importante pe care o au de luat. In momentul de fata, sapte unitati scolare si-au reprogramat sedintele si din cauza faptului ca acestea au fost stabilite la ore la care parintii erau la munca. Nici un parinte din orasele vrincele nu si-a dat acceptul de incepere a vaccinarii, in schimb, mediul rural a fost mai deschis la aceasta metoda de prevenire a cancerului de col uterin. Astfel, 21 de fetite din satele vrincene au fost deja vaccinate. "Eu apreciez foarte mult directorii din mediul rural, mai ales ca acestia intimpina multe situatii dificile, precum copiii ai caror parinti sint plecati peste hotare sau romii care au abandonat scoala si sint greu de gasit. Acesti directori merg si bat din poarta in poarta pentru a-i informa pe parinti si pe copiii", declara inspectorul de imagine al ISJ, Maria Sterea. In judet se estimeaza ca sint in jur de 2.000 de fetite eligibile la imunizare. In concluzie, campania de vaccinare propusa de Ministerul Sanatatii va fi prelungita pina ce toti parintii vor putea lua decizii definitive cu privire la efectuarea injectiilor. Principalele obstacole sint cazurile copiilor cu parinti care au plecat in strainatate si care sint greu de localizat. In aceste situatii fratii sau surorile fetitelor nu au posibilitatea de a semna declaratiile necesare. De asemenea, elevele care sint internate in aceasta perioada in spital nu pot primi vaccinul, deci si in aceste cazuri autoritatile mai au de asteptat. (Iulia NICOLAIE)


Cornelia Draguna: "Eu, ca mama, recomand acest vaccin"
Sefa Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), dr. Cornelia Draguna, nu intelege de ce majoritatea parintilor refuza ca fetele lor sa fie imunizate impotriva HPV (human papilloma virus) care poate provoca aparitia cancerului de col uterin. Aceasta sustine ca au aparut foarte multe informatii date de cu totul alte persoane decit cele de specialitate, care au reusit sa sadeasca in sufletul parintilor o anumita neliniste privind cele doua preparate vaccinale utilizate in cadrul campaniei derulate de Ministerul Sanatatii Publice. "Au fost parinti care au ajuns la Autoritatea de Sanatate Publica sa ceara informatii, pentru ca nu au fost multumiti de raspunsurile date de unii colegi. Bine ca am reusit sa le ofer raspunsurile la intrebari, persoanele in cauza urmind sa se gindeasca asupra deciziei. Eu, ca mama, recomand acest vaccin", a mentionat Draguna. Daca elevele de clasa a IV-a refuza sa fie vaccinate, se pare ca fetele mai mari ar dori sa poata face acest vaccin in mod gratuit. Cornelia Draguna spune ca au fost parinti care au intrebat daca si fetele mai mari pot fi vaccinate in cadrul campaniei, daca isi exprima dorinta. Acest lucru nu este posibil deoarece campania se adreseaza doar celor de clasa a IV-a. (R. M.)

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.