Ultima oră

Oprisan vrea sa ia Tribunalul cu chirie in monumentul coruptiei

Ziarul de Vrancea
27 nov 2008 1310 vizualizări
Din cauza lucrarilor la marea asfaltare , situatia imobilului in care se imparte dreptatea s-a agravat, dupa cum sustine presedintele instantei, Adrian Toni Neacsu. Grijuliul presedinte de Consiliu Judetean s-a oferit sa puna la dispozitia magistratilor sediul Bancorex in ultima zi de campanie. Oamenii sint in pragul revoltei si al refuzului de a veni la munca , spune presedintele Tribunalului cu privire la riscul de prabusire a cladirii. In consecinta, Oprisan a chemat vineri consiliul in sedinta pentru ca imobilul Bancorex sa fie dat in folosinta gratuita Tribunalului

Activitatea Tribunalului Vrancea ar putea fi sistata saptamina viitoare, iar personalul va intra in greva, daca promisiunile legate de un nou sediu pentru instante nu se vor materializa, dupa cum a anuntat presedintele Tribunalului, Adrian Toni Neasu. Din luna mai, de cind expertiza seismologica a relevat faptul ca imobilul s-ar putea prabusi oricind, personalul sta pe un "butoi de pulbere". Conducerea instantei sustine ca angajatii vin la lucru cu frica in sin si chiar refuza sa faca ore suplimentare, de teama ca Tribunalul s-ar putea prabusi peste ei. "In calitate de angajator sint obligat sa asigur siguranta la locul de munca, astfel incit refuzul de a intra in institutie este justificat", spune presedintele Tribunalului, judecatorul Adrian Toni Neacsu. Ca prin minune s-a gasit o solutie chiar in ultima zi de campanie electorala. Consiliul Judetean este chemat vineri in sedinta iar primul proiect de hotarire se refera chiar la "darea in folosinta gratuita Tribunalului Vrancea a imobilului situat in municipiul Focsani, strada Republicii nr. 96, aflat in domeniul public al judetului si adminsitrarea Consiliului Judetean". Mai exact este vorba de sediul fostei Baoncorex, unde magistratii vor sta cu chirie la Consiliul Judetean condus de cel mai cunoscut baron local. Si tot acolo s-ar putea finaliza si celebrul dosar de falimentare a Bancorex.


Chiar daca Tribunalul a anuntat in urma cu mai multe luni ca imobilul nu mai prezinta siguranta, solutia despre care se discuta de ceva timp va fi parafata cu o zi inainte de alegerile parlamentare pentru ca un anume partid sa dea bine la electorat. Potrivit presedintelui Adrian Toni Neacsu, situatia a fost blocata mult timp la nivelul Secretariatului General al Guvernului, insa, pe de alta parte, nici pe plan local nu a fost interes sa se rezolve situatia. "Oamenii sint in pragul revoltei si al refuzului de a veni la munca. Multi chiar nu vor sa vina dupa terminarea orelor de serviciu la program, de teama ca ar ramine singuri in cladire. Este evident ca oamenii au inceput sa intre in panica", ne-a declarat presedintele Tribunalului. Cu atit mai mult cu cit, in plina criza, pikcamerele platite de primarie au zgiltiit puternic sediul tribunalului toata vara, in cadrul "marii asfaltari". Lucrarile s-au facut simtite in toata cladirea, in conditiile in care chiar si traficul reuseste sa ii "bulverseze" pe cei aflati aici. "Cred ca din luna mai situatia s-a agravat. Lucrarile din vara au afectat vizibil peretii arhivelor de la subsol", a mai adaugat judecatorul Adrian Neacsu. Cu toate ca avertizarea asupra pericolului la care se expun cei care intra in sediul tribunalului a devenit mai clara o data cu montarea unei buline rosii, care se aplica cladirilor cu risc seismic ridicat, autoritatile locale si-au vazut in continuare de problemele zilnice si au asteptat campania. Chiar daca vineri va fi luata o decizie de a muta tribunalul cu mic cu mare intr-un alt imobil, va mai dura mult timp pina cind acest lucru se va intimpla de facto. Pe linga mutarea propriu-zisa, problema spinoasa o constituie si lipsa fondurilor, intrucit bugetul pe 2009 nu a fost inca aprobat. Mai mult ca sigur ca banii necesari pentru renovarea sediului Bancorex, aflat in patrimoniul CJ, sau pentru constructia unui alt sediu va ajunge la mina guvernului viitor, ceea ce ne poate duce cu gindul la faptul ca totul se invirte dupa cum dicteaza politicul. "In momentul in care se va lua o decizie nu cred ca vom reusi sa ne mutam mai devreme de 6 luni. In primul rind este vorba despre reteaua noastra interna. Inca nu stiu cum vom proceda. Noi am cuprins in proiectul de buget pe 2009 si cheltuielile privind amenajarea sau construirea unui nou sediu. Bugetul pe 2009 trebuia aprobat deja si se poate ca urmatorul Parlament sa il aprobe. Cu atit mai mult stam cu frica pentru ca nu stim inca ce bani avem aprobati in buget", se plinge Neacsu.


Justitiabilii se muta intr-un "monument al coruptiei"


Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, ne-a declarat ieri ca solutia de mutare a Tribunalului Vrancea si a Judecatoriei Focsani a fost discutata si decisa de comun acord cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si cu seful instantei judetene, Adrian Toni Neacsu. "Solutia nu e gasita de acum. Am hotarit, dupa discutii cu ministrul Catalin Predoiu si cu presedintele Tribunalului, sa gasim aceasta solutie provizorie. Cladirea Tribunalului va intra in patrimoniul Consiliului Judetean, care o va restaura in totalitate si o va reda circuitului public", ne-a declarat Oprisan. Acesta spune ca vrea sa mute in sediul actualului tribunal mai multe institutii de cultura pentru ca adminsitratia judeteana va ceda din proprietatea judetului un teren pentru constructia unui viitor Palat de Justitie pe strada Poenitei, in apropierea sediului Politiei, pe locul unde ar fi trebuit sa fie construit un spital materno-infantil. "Punem terenul la dispozitia Ministerului Justitiei ca sa construim Palatul de Justitie. Sediul actual al Tribunalului va ramine la Consiliul Judetean si cind il vom termina ii vom da o destinatie cit se poate de categorica, mai ales ca e o cladire publica, istorica. Am putea muta acolo institutiile de cultura, ii putem da orice alta utilitate publica", a adaugat Marian Oprisan. Daca proiectul initiat de el la sedinta extraordinara de vineri va fi aprobat, magistratii vrinceni se vor muta in sediul falimentarei Bancorex, un adevarat "monument al coruptiei", daca ne gindim la uriasele sume de bani care s-au scurs de aici prin metode mai putin ortodoxe si pe care Justitia nu le-a descilcit nici acum. "Tribunalul se va muta provizoriu, de aici si povestea cu parcarea, care va apartine magistratilor", a spus Oprisan. Intrebat in cit timp crede ca se poate muta Tribunalul, baronul a spus ca totul depinde de Minsiterul Justitiei, care va trebui sa recompartimenteze cladirea. Intrebat daca masura nu este una electorala, tinind cont ca duminica sint alegeri, Oprisan a negat, evident, sustinind ca este "de obligatia mea sa asigur conditii pentru un act de justitie serios". Seful CJ a motivat ca nu a putut amina aceasta decizie pina dupa alegeri, tinind cont de gravitatea situatiei, asa cum a fost prezentata de conducerea instantei, si a pus intirzierea pe seama corespondentei intre institutii, dar si a pasilor impusi de Legea nr. 213 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia.


La problema Tribunalului se inchid ochii de 6 luni


Potrivit concluziilor unei expertize efectuate in luna mai, cladirea Tribunalului se incadreaza in clasa de risc seismic I, in conditiile in care aici intra zilnic in jur de 600 de persoane. Situatia ar fi grava in cazul unui cutremur mai serios, in jurul a 7 grade pe scara Richter. Potrivit concluziilor expertizei, "constructia se incadreaza in clasa de risc seismic (Rs) I, corespunzator constructiilor cu risc ridicat de prabusire la cutremure avind intensitatile corespunzatoare zonelor seismice de calcul, nu atit din punct de vedere al suprastructurii, cit datorita conditiilor defectuoase de interactiune teren de fundare "" infrastructura". Pericolul creste zi de zi, dupa cum sustin angajatii, intrucit cladirea este amplasata intr-o zona intens circulata si cu aglomerari de persoane, este inventariata in patrimoniul national si adaposteste o mare valoare materiala si de patrimoniu cultural, respectiv arhiva veche a dosarelor de judecata. Tribunalul are doua probleme legate de rezistenta sa. Pe de o parte, cladirea are o infrastructura deficitara, iar pe de alta parte terenul pe care este construit Tribunalul nu este sigur, intrucit jumatate din cladire se afla pe un teren nisipos, imbibat cu apa, iar jumatate pe un teren solid, ceea ce face ca imobilul sa fie "spart" in doua bucati. (Nicoleta CRISTEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 10 ore, 12 minute, 17 secunde
Sa nu fim rautaciosi sa speculam coincidenta cu vremurile de alegeri uninominale pe liste ale anului bisect 2008 . Primul secretar judetean procedeaza corect dand tribunalului cladirea fostului citeste integral
, acum 739398 zile, 10 ore, 12 minute, 17 secunde
Marean, invata limba romana!
, acum 739398 zile, 10 ore, 12 minute, 17 secunde
Da' pen' ce sa invat io limba romana ? Vrei sa ajung , vai de capul meu , un parlit de profesor ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.