Ultima oră

Cartierul Tineretului din Cimpineanca orbecaie pe intuneric

Daniel Garleanu
18 nov 2008 2155 vizualizări
30 de familii tinere din Cimpineanca stau fara curent electric si apa potabila in cartierul infiintat special pentru tineri u rezolvarea problemei utilitatilor nu se anunta prea curind, dupa cum ne-a declarat primarul

«Ma numesc Simionescu Florin, nu am curent in comuna Cimpineanca, judetul Vrancea, tara Romania, in cartierul de locuinte pentru tineret, unde am construit o casa pe terenul primit de la primarie. Nu mi se aproba de catre Electrica sa imi pun provizoriu niste stilpi de lemn pe o distanta de 400 metri, pina vor construi reteaua de curent, desi altcuiva in aceeasi zona i-a aprobat pe stilpi de lemn pe o distanta de 1,5 km. Trimiteti pe cineva la fata locului sa vada cum traim la luminare intr-o comuna europeana la patru km de Focsani. Traim ca in lumea a treia, in conditii inumane, strigatoare la cer!". Acesta este mesajul disperat al unui tinar familist care ne-a scris zilele trecute pe adresa redactiei.


Florin Simionescu s-a mutat de putin timp cu familia intr-o locuinta construita cu truda pe un teren viran primit de la primarie, in urma unei legi care le permite tinerilor modesti sa primeasca gratuit locuri de casa. Omul si-a ridicat o locuinta din munca lui, insa acum sta pe intuneric, la fel ca multi dintre vecinii sai. Practic, curentul electric lipseste cu desavirsire in noul cartier din Cimpineanca, aceasta in conditiile in care Romania are pretentii europene, iar comuna ar vrea ca intr-un viitor sa fie asimilata unui cartier al municipiului. In Cartierul Tineretului, care s-a infiintat intr-un colt de sat, au primit locuri de casa 88 de familii. Aici traiesc de facto 30 de familii, multe cu copii mici, care nu au nici cele mai elementare conditii pentru a duce un trai civilizat. Desi problema are oaresce vechime, directorul Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice (SDEE) Focsani spune ca a primit o solicitate scrisa in acest sens abia zilele trecute. "Am verificat, iar cetateanul respectiv nu are nici o cerere inregistrata. Vom lua legatura cu el pentru ca seful de centru sa mearga acolo si sa vedem care ar fi variantele de alimentare. Finantarea extinderii retelei se face din bugetul local sau de stat", a precizat Dumitru Danila, directorul SDEE Focsani. Florin Simionescu spune insa ca problema este cunsoscuta la nivelul Electrica, mai ales ca a adus si un functionar la fata locului, care a ajutat deja o familie cu aceeasi problema. "In comuna acum se schimba stilpii cu unii noi. Cei vechi sint in stare buna si ar putea fi folositi la noi. In Odobesti cunosc persoane care au retea pe stilpi de lemn, la fel si in Tataranu. Deci se poate, nu inteleg de ce nu se vrea?", spune Florin Simionescu. Primaria Cimpineanca le-a dat tinerilor pamint in anul 2005 ca sa isi construiasca locuinte dar a uitat ca acestia mai au nevoie si de utilitati, precum energie electrica, apa sau gaze. Daca gazele nu sint o problema stringenta, lipsa energiei electrice ii face pe tinerii de acolo sa se intoarca in timp si sa duca o viata demna de calugarie. Aceasta in conditiile in care si apa le lipseste noilor proprietari. Sa se fi gindit oare Consiliul Local Cimpineanca la curatenia sufleteasca a locuitorilor cartierului cind a respins hotarirea prin care se cerea alocarea a 130 mii lei noi de la Consilul Judetean pentru rezolvarea acestei probleme? Raspunsul poate fi pus pe seama luptelor care se dau in legislativul local pentru impunerea unui viceprimar de o anumita culoare politica.


"Umblam seara cu lanterna prin casa"


Tocmai din cauza acestor probleme, Cartierul Tineretului este populat la mai putin de jumatate din capacitate. Aceasta in ciuda faptului ca in contractele incheiate se stipuleaza faptul ca daca tinerii nu vor construi casele intr-un an, lotul se va redistribui. "Daca Primaria lua terenurile acelea si venea altcineva, om cu interes sa isi faca o casa, eram mai multi sa mergem acum sa pichetam Consiliul Judetean pentru a primi bani in contul retelei de electricitate", ne-a declarat Florin Simionescu, revoltat ca nu are electricitatre in locuinta, mai ales acum, cind se intuneca repede. Omul are in casa tot ce-i trebuie, televizor, calculator, masina de spalat, dar si o provizie serioasa de luminari. Vecina lui are copii la scoala, care isi fac dupa amiaza lectiile la luminare. "Altii s-au lipsit sa locuiasca aici pentru ca e incredibil ca la 4 kilometri de centrul Focsaniului sa umblam seara cu luminarea si lanterna prin casa", ne-a mai spus Florin Simionescu, pe care l-am vizitat acasa zilele trecute. Paraschiv Stefan, edilul comunei, spera ca reteaua electrica sa fie contruita cit mai curind, dar nu poate avansa un termen clar. "O vom face cind vom avea bani. Nu am fost prinsi la bugetul judetean cu nici un ban", ne-a declarat primarul democrat-liberal Stefan Paraschiv. Pina cind vor avea privilegiul de a putea aprinde un bec in noile lor case, tinerii locuitori ai cartierului nou infiintat mai ard banii pe combustibil pentru generatoare si isi fac provizii de luminari. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.