Ultima oră

Guvernul repetent

Alina Mungiu-Pippidi
17 nov 2008 681 vizualizări
Daca stai sa il auzi pe Adrian Nastase, care a prins mare gura zilele astea, de cand a aflat ca datorita colegilor parlamentari dosarele lui de coruptie nu vor mai ajunge niciodata in justitie, ai putea (daca esti un nou venit pe scena publica romaneasca) sa crezi ca nu e, in fond, un om rau intentionat. Spune toate sloganurile juste. Da toate citatele care trebuie. Se lauda de pe vremea cind era la guvernare cu tone de actiuni pozitive menite sa schimbe tara.

Dar el e doar un reprezentant perfect a calitatatii de baza din care e facuta reforma la romini, ipocrizia perfecta, forma fara fond. Nu e singurul. Dl. Nastase a deschis un program de bursieri guvernamentali prin care oamenii tineri care erau acceptati de universitati din strainatate puteau studia pe banii guvernului Romaniei, cu conditia ca, la intoarcere, sa se angajeze in sectorul public. In acest an s-au intors circa 130 dintre ei, prima generatie. Nici unul nu a primit de lucru, ca posturile in guvern la noi se dau clientilor, nu celor merituosi. Un guvern repetent nu are nevoie de premianti. Un baiat care ocupa functia de secretar de stat pentru administratie in Ministerul Internelor, Liviu Radu, a dat niste explicatii cu totul penibile. Nu au ales cursurile care trebuie! Au studiat management cultural sau relatii internationale! Dl. Radu e un om relativ tinar, si de asta atitudinea lui mi se pare cu totul de neacceptat. In campusul de la Harvard, cea mai buna universitate din lume, am vazut Departamentul de Stat american, la un loc cu marile banci, recrutind si oameni care aveau latina drept prima specialitate. Cursurile citate de dl Radu sint banale daca vrei sa lucrezi in guvernul german. Calitatile unui tinar reies din toata personalitatea lui, nu din lista de cursuri. Se presupune ca guvernul a selectat atent pe acesti tineri cind le-a dat burse guvernamentale: a-i refuza la intoarcere pe motivul ca lista lor de cursuri nu a fost aprobata de dl. Radu e cu totul penibil.

Nu stiu daca va dati seama de proportiile penibilitatii. In general se spune la noi ca oamenii cu pregatire exceptionala in strainatate pleaca de unde au venit, daca nu invata sa se faca pres ca sa fie acceptati in universitatile noastre sau, mai general, in sectorul public, unde nici diplomele nu le sint inca recunoscute (desi situatia e pe cale sa se schimbe gratie eforturilor noastre). Dar de data asta e vorba de oameni ale caror studii au fost platite de guvern din banii nostri, ca la intoarcere sa gaseasca ca nu exista nici un loc pentru ei. Desigur, daca sint buni, vor gasi in sectorul privat. Dar de ce platim noi studiile unor oameni care vor aduce profit unor companii private, pe de o parte, iar pe de alta, de ce platim toti acesti clienti politici, de neclintit din pozitiile lor de catre oameni mai merituosi, in guvernul Romaniei?

Cind dl. Radu a ocupat respectiva pozitie, primul ministru Tariceanu mi l-a laudat. Era pe atunci un tinar profesor de la Cluj care promitea. Ce repede a devenit parte a sistemului ticalosit, un om gata sa dea explicatii de ce nu se poate, nu sa rezolve ceva, tipic pentru statul roman. Miine PNL, partidul lui, poate nu o sa mai fie la guvernare. Dar oameni ca el nu or sa dispara, vor trece la alte partide. Toate au nevoie de paznici la bostanarie, si nimeni de tineri inocenti cu diplome de la mari universitati.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 22 ore, 54 minute, 7 secunde
NASTASE - o lichea ORDINARA, un jeg uman , o secatura. A FURAT cat toti hotii din ROMANIA Si acum e cinstit..... candedeaza..... sa-l aleaga ...... bunica ...ca e moarta de 30 de ani . Sa se duca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.