Ultima oră

Schimbarile din Piata Unirii pun in pericol proiectul

Iulia Crețu
5 nov 2008 1069 vizualizări
Primarul Decebal Bacinschi s-a intilnit ieri cu arhitectul, proiectantul si constructorul care lucreaza pentru realizarea noii Piete a Unirii

Toate partile implicate in refacerea centrului istoric al Focsanilor s-au intilnit ieri pentru a dezbate stadiul lucrarilor, dar si cerintele legale pentru recalificarea urbana a Pietei Unirii si a Gradinii Publice. Proiectul este finantat in mare parte de UE, prin programul Phare, costurile totale pentru noul centru al municipiului urcind la suma de 8 milioane de euro. La discutii au participat primarul Decebal Bacinschi, arhitectul Andrei Multescu, dar si reprezentantii Inocsa (firma proiectanta) si Unicom Galati (firma constructoare). Arhitectul a reclamat Primariei Focsani ca nu a realizat asa cum trebuie un studiu topo, proiectul municipalitatii fiind considerat a fi facut "cu ruleta". Pentru acest neajuns a fost luata la intrebari Cristina Costin, sef Serviciu Fond Locativ, care a cerut lamuriri suplimentare pentru a reface dosarul. Pe linga acest aspect, arhitectul Andrei Multescu a afirmat ca se risca sa nu se primeasca descarcarea arheologica si ca din proiectul initial trebuie sa se renunte la parte din constructiile de chioscuri din Gradina Publica. "Situatia arheologica s-a schimbat radical dupa raport. Se discuta despre descarcarea arheologica care nu se va primi pentru ca studiul topo are o calitate foarte slaba. Pe zona unde se va face centrul mestesugaresc trebuie sa se mai sape pentru a fi siguri ca nu se mai gaseste ceva. Planul e facut la o ridicare de ruleta, nu e topometru, pozitia santurilor e luata la modul poetic. Constructorul imi reproseaza incetineala, eu cer planurile topo. Avem nevoie de o ridicare topo cu care sa putem lucra fara inventii. Gradina Publica trebuie ridicata corect, cu pomi cu tot, fata de Casa de Cultura, Ateneul Popular si blocurile din jur", a spus arhitectul care a conceput proiectul noii piete. Despre schimbarile in proiect impuse de Ministerul Culturii datorita numeroaselor descoperiri arheologice de linga fosta Manastire "Sf. Ioan Botezatorul", reprezentantul Inocsa, Adrian Cringas, a spus ca pot determina pierderea proiectului. "Modificarile trebuie sa raspunda continutului proiectului. Trebuie avut control asupra costului proiectului", a spus si Adrian Cringas. Primarul municipiului a declarat ca si-ar fi dorit sa fi lasat Piata Unirii asa cum era, asa cum a fost construita chiar de el in anii 70, influentat de schimbarile de plan si cerintele numeroase de respectare a descoperirilor arheologice din centrul istoric. Edilul a solicitat constructorului sa ii amenajeze spatiul de linga Monumentul Eroilor Revolutiei din 1989 pentru ca pe 1 decembrie sa se poata aseza coroane de flori pentru cei care au luptat pentru idealul libertatii. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.