Ultima oră

Un politist rom face ordine printre romii din Roma

Raluca Manolache
1 nov 2008 1765 vizualizări
Politistul de etnie rroma din cadrul IJP Vrancea a fost detasat in Italia, in cadrul unui proiect al Politiei Romane

Marius Octavian Bulgaru, primul politist de etnie rroma din cadrul politiei vrincene, a ajuns sa previna si sa combata criminalitatea in rindul romanilor din Peninsula. Aceasta este misiunea ofiterului in virsta de 32 ani, care s-a alaturat politistilor detasati de statul roman in Italia, in cadrul proiectului ITARO ce vizeaza cooperarea cu carabinierii italieni pentru reducerea infractionalitatii. Ofiterul este o pata de culoare printre carabinieri, dar are si avantajul ca poate fi mai usor de inteles si poate aplana cu mai multa iscusinta conflictele in care sint implicati etnicii rromi. Marius Bulgaru a plecat din orasul Marasesti, unde lucra in ultimul timp si unde a incercat sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta rromii, in Italia, la Roma. Dupa cum bine se stie, rromii nu sint vazuti cu ochi prea buni in Peninsula, mai ales dupa incidentul in care a fost implicat Romulus Mailat. Cu toate acestea, colegii din peninsula l-au primit cu bratele deschise pentru ca au gasit un mod de a se intelege cu rromii, cu care vorbeste in limba rromani, dar si pentru ca se mai pot prinde de smecherii. "S-a facut tot mai mult diferenta intre cetatenii romani si cei de etnie rroma si asta se vede. Pe strada, italienii nu se uita urit cind vine vorba de un roman, la un tigan - da", a constatat Marius Bulgaru. Ofiterul a plecat dintr-o familie saraca din Tecuci, dar a avut ambitia de a tine de carte si de a ajunge "cineva". In 2001 a absolvit Facultatea de Psihologie la Universitatea "Al. Ioan Cuza" din Iasi, apoi a lucrat ca profesor in orasul natal Tecuci. In 2006 s-a inscris la concursul organizat de IJP Vrancea pentru un post de ofiter rrom, unul din cele opt de la nivel national. Politistul vrincean va sta in Italia pina pe 12 decembrie, alaturi de alti 14 colegi detasati de Inspectoratul General al Politiei Romane, repartizati pe linga "squadrele mobile" italiene, in localitatile cu multi romani: Torino, Bologna, Milano, Verona si Roma. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.