Ultima oră

Flori pentru ostasi

Raluca Manolache
27 oct 2008 782 vizualizări
Autoritatile civile si militare si-au dat intilnire la Mausoleul Eroilor pentru a comemora eliberarea tarii de armatele horthysto-hitleriste

Ziua Armatei Romane a fost serbata simbata si in Vrancea. Garnizoana Focsani a cinstit ostasii care si-au dat viata pe cimpul de lupta al celui De-al Doilea Razboi Mondial printr-un ceremonial special la Mausoleul Eroilor din Sud, unde a fost organizat un Te Deum dar si o defilare. Ziua Armatei a fost un bun prilej si pentru politicieni sa pozeze la eveniment cu coroane de flori. Manifestarea a debutat cu discursul sustinut de presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi din Vrancea, gen. (r) Nicolae Zamfir. "Veteranii de razboi de pe meleagurile Vrancei aflati in viata aduc un omagiu de recunostinta si cinstire ostirii romane careia ii doresc succese depline in infaptuirea programelor, intarirea capacitatii combative pentru a fi scut de nadejde la hotare, garantul independentii si suveranitatii. Noi, veteranii de razboi, ne plecam cu smerenie capetele in fata celor aproape 800 de mii de ostasi pe care armata romana i-a pierdut in cel de-al Doilea Razboi Mondial", a spus Nicolae Zamfir in fata celor prezenti. Mai apoi loctiitorul comandatului Garnizoanei, col. dr. Ionel Nicolae Ciuca, a tinut sa precizeze ca 25 octombrie este momentul in care poporul roman ii omagiaza pe cei care poarta insemne militare si slujesc patria sub faldurile drapelului. Transmitind mesajul ministrului Apararii, Teodor Melescanu, acesta a spus ca militarii de astazi sint la inaltimea faptelor de arme ale inaintasilor, prin misiunile indeplinite in tara si peste hotare, pentru mentinerea pacii sau combaterea terorismului. La rindul sau, subprefectul Manole Merchea a precizat ca Ziua Armatei este un prilej pentru a cinsti cea mai importanta institutie a statului, Armata, in care romanii au mare incredere. La final au fost depuse coroane de flori pe mormintele eroilor. Actiunea s-a incheiat cu defilarea garzii de onoare, pe ritmul muzicii militare. (Raluca MANOLACHE)


  • Putina istorie


  • In fiecare an, la 25 octombrie, romanii isi sarbatoresc armata nationala, elogiind faptele militarilor care si-au servit patria cu onoare si credinta. Istoria zilei a inceput in urma cu 64 de ani, cind ostasii romani au eliberat orasele Carei si Satu- Mare. Armatele horthysto-hitleriste au fost izgonite din Crisana si tara Oasului. Erau inlaturate, de facto, consecintele odiosului Dictat de la Viena, prin care partea de nord-vest a Ardealului, leagan al romanismului, fusese smulsa din trupul tarii. Pina la acest moment istoric, drumul eliberarii meleagurilor transilvane fusese marcat de epopeea eroica a luptelor crincene de la Iernut, Oarba de Mures, Dealul Sangeorgiu, Cluj sau Oradea, unde inamicul opunea o puternica rezistenta. Au platit atunci tributul de singe al eliberarii aproximativ 58.000 de ostasi romani, morti, raniti sau disparuti. înclestarile au continuat si dincolo de fruntariile tarii, pentru eliberarea Ungariei si Cehoslovaciei. în acele vremuri de cumpana, Armata Romaniei a avut o contributie importanta la incheierea celei mai cumplite conflagratii din istorie, tara noastra situindu-se, ca efective, tehnica si eforturi economice angrenate, pe locul al patrulea in coalitia Natiunilor Unite care luptau pentru zdrobirea nazismului si fascismului in Europa.


  • Ziua Armatei sarbatorita si in Irak


  • Simbata, in tabara "Camp Dracula", militarii din Batalionul 341 Infanterie "Rechini Albi", principala forta operativa care actioneaza in sudul Irakului, au sarbatorit, alaturi de camarazii americani, Ziua Armatei Romaniei. Pe platoul taberei "Camp Dracula" s-a desfasurat un ceremonial militar-religios si s-au depus flori la monumentul eroilor. "Concomitent cu desfasurarea acestor activitati, subunitatile batalionului au continuat sa execute misiunile in aria lor de operatii. Sarbatorirea Zilei Armatei Romaniei a constituit pentru militarii romani dislocati in Irak si un moment de bilant al activitatilor desfasurate, mindrindu-se cu faptul ca toate misiunile executate au fost incununate cu succes", a transmis mr. Toni Ene. (D. C.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.