Ultima oră

Comorile de la subsolul Tribunalului

Nicoleta Cristea
25 oct 2008 915 vizualizări
Ieri, jurnalistii au avut acces in incaperile secrete in care se pastreaza arhiva veche a instantelor, incepind de la 1862 u dosarele neinteresante «se topesc» dupa Vrancart Adjud

Arhiva veche a Tribunalului Vrancea si a Judecatoriei Focsani contine comori inestimabile din punct de vedere al documentelor existente inca pe rafturi. La subsol, in opt incaperi, doua ale tribunalului si doua ale judecatoriei, asteapta sa fie rasfoite milioane de dosare vechi, inca de pe timpul in care nu existau masini de scris. Pe atunci, grefierii si judecatorii scriau toate actele cu tocul, iar calimarile cu cerneala cintareau si 5 kilograme. Cu toate ca in aceste arhive ar trebui pastrate doar actele incepind de la 1956 si pina in prezent, arhivele statului nu au suficient spatiu sa le depoziteze, astfel incit dosarele, opisurile, condicile si tomurile de hotariri au ramas in grija arhivarilor de la tribunal. Aici au ramas si "registrele de transcriptiuni", unde vrincenii cu stare isi treceau extrasul unei hotariri, in schimbul unei sume de bani, aceasta pentru a fi siguri ca decizia data de o instanta nu se va pierde, iar mostenitorii vor avea cum sa isi revendice dreptul. Un fond arhivistic important aflat aici si mutat la Arhivele Statului in urma cu 6 ani a fost "Moara Tatovici", respectiv toate documentele si hirtiile care atestau averea evreului cu acelasi nume. "Avea placintarii, tiparnita, vinarii, ferme, moara. La razboi, nemtii i-au luat toate hirtiile. Toate au fost la noi, o basculanta si jumatate, pe care le-am transportat la Arhivele Statului", a aratat Sorin Dima, arhivar registrator in cadrul Judecatoriei. O alta comoara o reprezinta codurile de legi, unele datind din 1862, care pentru virsta lor arata impecabil. Multe dintre acestea sint scrise in franceza, iar judecatorii de pe vremuri faceau adnotari pe margini in aceeasi limba. "Am avut si legislatie ruseasca, citeva volume chiar in limba rusa. Toate erau cu antetul RPR, RSR. Din toate dosarele care s-au solutionat trebuie pastrate doar cite doua sau trei pentru fiecare actiune. Permanent sint pastrate orice dosare care privesc partea funciara, partaje, acolo unde este vorba de probleme imobiliare. Din penal este pastrata orice sentinta in care e vorba despre confiscari, sau in cazul pedepselor de peste 7 ani", a mai dezvaluit Sorin Dima. Pe de alta parte, nici unul dintre dosarele care nu mai prezinta interes nu e aruncat la intimplare. Instantele se sfatuiesc cu cei de la Arhivele Statului, dupa care dosarele iau drumul Vrancartului, unde sint topite si transformate mai apoi in carton sau chiar in hirtie igienica. (N. CRISTEA)


CASETA : Usa sta inchisa de ani de zile


Tribunalul isi ardea documentele "la domiciliu"


Sub scarile de la intrarea in Tribunal se banuieste ca ar fi existat un crematoriu. Usa acestuia se afla la subsol, insa nici cei mai vechi angajati de aici nu isi amintesc sa o fi vazut vreodata deschisa. Cu toate ca au existat zvonuri potrivit carora sub "sala pasilor pierduti" erau arse, in crematoriu, cadavrele celor condamnati la moarte, presedintele Tribunalului spune ca nu este nimic lugubru la mijloc. "Ce a fost acolo este greu de spus! Jos avem ceva ce pare sa fi fost o incapere folosita pentru arderea documentelor. Nu exista dovezi ca s-ar fi umblat asupra configuratiei initiale. Exista un cuptor, insa mai mult ca sigur era folosit pentru arderea documentelor", ne-a declarat judecatorul Adrian Toni Neacsu. (N. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.