Strugurii n-au avut pret in aceasta toamna
Productia medie la hectar la strugurii de masa a fost de 8.650 kg, in timp ce productia totala recoltata a fost de 38.060 de tone. Strugurii de vin au fost recoltati de pe o suprafata de 16.487 ha, din cele 19.628 ha cultivate, ceea ce inseamna 97% din totalul suprafetei cultivate. Productia medie la hectar pentru strugurii de vin a fost anul acesta de 7.805 kilograme, cu aproape 400 kg/ha mai mare decit cea de anul trecut. Potrivit oficialilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea, marii procesatori din judet nu au achizitionat inca de la inceputul recoltatului strugurii de la podgoreni. "Au achizitionat insa mai tirziu cu 50-60 de bani/kg pentru strugurii obisnuiti. Au existat si oferte de 80-90 de bani/kg, dar foarte rare si foarte putine si numai pentru struguri de calitate. Acestea au fost niste exceptii aproape nesemnificative. Mai sint inca si acum proprietari care n-au intrat la recoltat. E vorba de cei care au 20-30 de hectare de vie si care au preferat sa mai astepte ca strugurii sa fie buni pentru vinificatie si sa aiba un procent crescut de zahar", ne-a declarat purtatorul de cuvint al DADR, Ion Marin. Viticultorii au fost foarte nemultumiti anul acesta de pretul obtinut pe struguri. Unii au vindut productia pe "rindul de vie", cumparatorul fiind obligat astfel sa-si culeaga singur strugurii si sa-si angajeze oameni la cules. In functie de calitate si soi, strugurii de masa au fost vinduti in acest fel cu 220 de lei "rindul", iar cei de vin cu 100 lei. Plata unui zilier a variat in aceasta toamna de la 45-70 de lei/zi, plus mincare, bautura si chiar un pachet de tigari in unele cazuri. (Doina GANEA)