Ultima oră

Un maior vrincean are grija de ziguratul din Ur

Raluca Manolache
14 oct 2008 3225 vizualizări
Ofiterul de la Brigada 8 Artilerie Mixta din Focsani este consilierul echipei Provincial Reconstruction Team aflata sub comanda italiana

Un vrincean se implica activ in reconstructia Irakului, fiind consilierul militar al echipei Provincial Reconstruction Team (PRT- echipe mixte de civili si militari care actioneaza pentru a extinde autoritatea guvernului si a facilita dezvoltarea si reconstructia tarii). Din aceasta echipa care isi desfasoara activitatea in baza militara Tallil, locul unde isi desfasoara misiunea cea mai importanta forta operativa romaneasca din Irak- Batalionul 341 Infanterie- face parte si mr. Adrian Popescu, ofiter la Brigada 8 Artilerie Mixta din Focsani. Focsaneanul a ajuns sa faca parte din aceasta echipa in urma unei selectii, fiind avantajat de experienta in domeniul relatiilor civil militare (CIMIC), precum si de cunostintele avansate de limba engleza. "PRT identifica oportunitatile economice prin specialistii sai in zona Dhi Qar, acest proces ce se desfasoara constant prin intruniri saptaminale care au loc atit la sediul PRT din Tallil, cit si la comandamentul Brigazii 4 Cavalerie care are in responsabilitate mai multe provincii. Prin aceste intruniri incercam o distribuire echidistanta a proiectelor in toate districtele provinciei astfel ca dezvoltarea economico-sociala a regiunii sa fie uniforma si echidistanta", spune mr. Adrian Popescu. Sint derulate astfel proiecte in domenii precum lucrari in infrastructura rutiera, agricultura, facilitati medicale, statii de purificare a apei, scoli si comunicatii. Principalul proiect derulat de echipa maiorului din Focsani consta in reabilitarea cladirilor administrative din zona site-ului arheologic Ziggurat si a cetatii antice Ur, de unde a plecat notiunea de urbanism. Se urmareste astfel introducerea acestui complex istoric sumerian, care are o vechime mai mare de 4000 de ani, in circuitul turistic. Ur a fost unul dintre cele mai importante orase mesopotamiene, asezat la sud de fluviul Eufrat. Cea mai veche locuire dateaza din jurul anului 4.300 i.Hr, iar cea dintii perioada de inflorire se situeaza intre 2.600 si 2.500. De atunci dateaza bogatele morminte regale, camere funerare si alte vestigii ce fac parte din patrimoniul mondial. Mormintele descoperite au scos la suprafata mai multe obiecte de pret precum vase, giuvaeruri, arme de aur, un tap din aur, harpe si lire. Tot in aproiere de ruinele orasului Ur se afla si casa personajului biblic Avraam, trimis de Dumnezeu sa elibereze evreii din Egipt. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 19 ore, 42 minute, 52 secunde
Bravo fratiorul meu.....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.