Ultima oră

Atentie la conserve!

Nicoleta Cristea
7 oct 2008 824 vizualizări
Amidonul nu este admis in pateul de ficat Un control efectuat recent de OJPC Vrancea pe linia comercializarii conservelor a aratat ca, de multe ori, consumatorii sint indusi in eroare de etichete, in ceea ce priveste compozitia reala a produselor.

Astfel, la conservele de carne tocata de porc "Ringa", provenite din Ungaria, proportia de carne tocata de porc din denumirea produsului era doar putin mai mare decit proportia de condimente, la carnea presata de vita si pate de casa porc « Tazz » nu se mentionau procentele de carne de vita si de porc, iar la conserva de carne vita Silvania nu se mentiona procentul de carne de vita. "Produsul "pate din ficat de gisca", comercializat in judetul Vrancea, continea ingredientul amidon, neadmis in pateul de ficat, conform Ordinului 560/1271/339/210/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne", arata inspectorii OJPC, care tin sa avertizeze cumparatorii. La unii comericianti din judet pateul fin din ficat de porc « Hame » era comercializat in cutii metalice deformate, partial deteriorate, motiv pentru care cumparatorii sint sfatuiti sa fie atenti la aspectul cutiei, sa nu fie deformata, dezlipita la imbinari sau cumva uginita. "Urmariti modul de etichetare al conservelor, nu cumparati produse neetichetate, refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea, cele pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale sau daca aceasta este modificata sau depasita", mai atentioneaza OJPC. Inspectorii va sfatuiesc de asemenea sa solicitati si sa pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea unui produs. Un pericol la care se expun cumparatorii este si acela de a cumpara conserve din locuri neautorizate, mai ales daca vinzatorul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate elibera bon de casa cu care sa fie justificata tranzactia comerciala. Ca urmare a deficientelor constatate la nivel national, au fost oprite definitiv si retrase de la vinzare 304 kg de conserve din carne in valoare de 2.843 lei, iar 16.000 kg de conserve, in valoare de 144.254 lei au fost oprite temporar de la comercializare, pina la remedierea neconformitatilor. Pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor au fost aplicate si 188 de amenzi in valoare de 874.300 lei, iar 97 de operatori economici au primit avertismente. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.