Ultima oră

Reabilitarea strazilor in intirziere

Doina Ganea
4 oct 2008 736 vizualizări
Lucrarile de refacere a strazilor sint intirziate si vor fi prelungite cu inca jumatate de an u aceasta va conduce la blocarea traficului in Focsani pentru inca 10 - 12 luni

Primarul Decebal Bacinschi a recunoscut ca lucrarile de reabilitare a strazilor sint in intirziere. Edilul sef justifica insa intirzierea cu nevoia de realizare completa a instalatiilor de utilitati aflate in subteran. In acest moment in Focsani sint peste 100 de strazi care necesita lucrari de urgenta, iar unele se afla chiar in centrul Focsaniului si nu au nici macar canalizarea realizata. In aceste conditii, edilul s-a justificat cu nevoia de a reface intreaga infrastructura a strazilor, adica inclusiv cea legata de canalizare, gaze etc. Lucrarile de reabilitare a strazilor au fost programate a se finaliza in sase luni, iar garantia acordata pentru aceste lucrari este de doi ani. Primaria Municipiului Focsani a asigurat finantarea acestora prin imprumutul extern de 50.000.000 lei contractat printr-un montaj financiar credit si obligatiuni municipale de la Dexia KommunalKredit Bank cu termen final de rambursare 2026. La aceasta ora, in cadrul programului de reabilitarea a strazilor din municipiul Focsani s-au facut lucrari pe strazile din zonele Tabacari, Obor, Bahne, Vilcele, dar si pe bulevardele Republicii si Cuza-Voda. Primarul Decebal Bacinschi a recunoscut insa ca termenele de executie a lucrarilor pe anumite strazi au fost depasite, intirzieriile fiind de 5 - 6 luni. "Sintem in intirziere cu lucrarile pentru ca pe de o parte a trebuit sa refacem studiile de fezabilitate si proiectele tehnice pentru ca erau din 1996, de pe vremea primarului Latcan. In al doilea rind am adus unele modificari la proiectul initial de reabilitare in sensul crearii acelor alveole pentru parcarile laterale. La toate acestea se mai adauga faptul ca ani de zile am rugat sa se execute lucrarile de canalizare, gaze alimentare cu apa etc. Bani mai avem din imprumutul Dexia, dar nu stiu exact cit", a declarat Primarul Decebal Bacinschi. La recenta sedinta ordinara a CL Focsani, alesii locali au aprobat modificarea si actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru strazile cuprinse in obiectivele de investitii. "Deoarece nivelul si volumul de trafic existent a depasit preconizarile de dezvoltare proiectat este necesara actualizarea solutiei tehnice initiale pentru o mai buna fluidizare a traficului si a nu se mai interveni in carosabil dupa aceste lucrari decit la limita de timp normala", se arata in proiectul de hotarire adoptat. Municipiul Focsani dispune de o retea de drumuri publice alcatuita din 27 de strazi cu o lungime totala de 116.614 km si o suprafata de 926.713 mp de diverse categorii de folosinta cum ar fi strazi de legatura, magistrale etc. Programul de reabilitare cuprinde insa o suprafata totala de strazi de 274.286 mp de strazi si un total de 126.561 mp de trotuare.


Imprumutul "Dexia" pe final


Din cele 52 de strazi care sint cuprinse in programul de "Refacere infrastructura strazi", la 18 artere din zonele Tabacari, Bd. Garii -Republicii, Bd. Cuza-Voda, str. Ana Ipatescu si Mihai Eminescu au fost create aproximativ 200 de noi locuri de parcare pe Bd. Garii si alte 50 pe Bd. Cuza-Voda. Din imprumutul de 50.000.000 lei contractat pentru reabilitarea strazilor in municipiul Focsani s-au consumat aproximativ 40.000.000 lei. Cum 10 milioane de lei, din imprumutul de 50 de milioane contractat de municipalitate nu au fost cheltuiti, primarul Decebal Bacinschi a alocat din aceasta suma 2,1 milioane de lei pentru contributia Primariei la lucrarile la Piata Unirii, finantate partial de guvern si de Uniunea Europeana. Primarul a spus ca initial, din fondul de rezerva s-au pus deoparte 3 milioane pentru Piata Unirii, insa din acesti bani a fost nevoit sa aloce ceva si citorva gradinite care au avut nevoie de lucrari urgente. Astfel, edilul sef a mentionat ca aceasta suma era alocata initial lucrarilor pentru semaforizarea de pe mai multe strazi, lucrari care o parte au fost executate, iar altele sint in derulare si au termen de finalizare in anul 2009. De asemenea, destinatia banilor a fost semaforizarea intersectiilor Bd. Independentei cu strazile Penes Curcanu, Greva de la Grivita si Aurora: 612.000 lei, precum si amenajare sens giratoriu intersectia str. Vilcele - Anghel Saligny "" Cotesti - Gh. Asachi - D. Golescu: 329.000 lei. Potrivit unei situatii prezentate consilierilor locali, valoarea totala a lucrarilor de asfaltare este de 50. 482. 000 de lei, din care cheltuielile cu constructiile in sine si cu materialele sint de 47.445.600 de lei. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.