Ultima oră

S-au marit onorariile avocatilor din oficiu

Nicoleta Cristea
2 oct 2008 690 vizualizări
Cu cit vor fi mai multi inculpati intr-un dosar, cu atit leafa va fi mai mare Avocatii care au oficii nu vor mai primi un onorariu mai mic de 100 de lei, fata de 40 cit primeau pina acum, iar onorariul maxim care le poate fi achitat de catre stat urca pina la 400 de lei.

Ieri a intrat in vigoare un protocol privind stabilirea onorariilor pentru avocatii care acorda asistenta din oficiu, in materie penala, incheiat intre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Ministerul Justitiei. Onorariul de 400 de lei va fi acordat pentru fiecare invinuit sau inculpat, asistat in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii, atunci cind in cauza sint cercetate cel putin cinci persoane, iar 300 se va plati atunci cind in cauza sint inculpate cel putin doua persoane. Pe de alta parte, pentru fiecare faptuitor, invinuit sau inculpat, asistat in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii, dar si pentru asistenta juridica acordata in caile extraordinare de atac avocatii vor primi 200 de lei. Aparatorii desemnati din oficiu vor primi 150 de lei pentru asistenta in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii, partii vatamate, partii civile sau partii responsabile civilmente, dar si pentru acordarea de asistenta in procedura plingerii in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata. In fine, cel mai mic onorariu, dar dublu fata de cel care era primit pina acum de avocati, este cel de 100 de lei, acordat pentru asistenta juridica legata de masurile preventive, pentru cererea de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, a contestatiei la executare, a cererilor de intrerupere sau aminare a executarii pedepsei inchisorii sau detentiunii pe viata, a inlocuirii tratamentului medical, mentinerii, inlocuirii sau incetarii rnasurii internarii medicale, dar si pentru cauzele privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Acestea de altfel sint si cele mai multe dintre cauzele pentru care detinutii vin la instanta. "Onorariile cuvenite se acorda o singura data pentru intreaga perioada a urmaririi penale, iar in cursul judecatii se acorda separat, pentru fiecare grad de jurisdictie. De asemenea, valoarea onorariilor se dubleaza in cazul in care asistenta juridica este acordata in zilele nelucratoare, intre orele 20:00 si 08:00", se arata in protocolul dintre UNBR si Ministerul Justitiei. (Nicoleta CRISTEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.