Ultima oră

Un focsanean a facut greva foamei in Italia

Mihaela Beșleagă
1 oct 2008 767 vizualizări
Timp de doua zile, vrinceanul Valeriu Luca a protestat alaturi de alti 15 muncitori romani din Roma, pentru ca nu a fost platit de citeva luni de catre patronul italian

Mai multi muncitori romani, angajati ai unei firme de transport din Italia, au intrat in greva foamei pentru ca patronul nu le-a mai platit salariile din luna martie. Printre cei 16 protestatari care au demonstrat in fata societatii CERSI din Roma si a primariei din Ciampino - o localitate de la marginea capitalei italiene, unde isi are sediul firma, se numara si focsaneanul Valeriu Luca, de 36 de ani, care lucreaza de patru ani ca sofer la patronul italian. Acesta nu si-a mai primit drepturile salariale de citeva luni, ajungind intr-o situatie critica, fiind obligat sa traiasca pe datorie. Neputind sa isi plateasca ratele pe care le are la banci si sa isi intretina familia care se afla impreuna cu el in Peninsula, vrinceanul are de recuperat circa 15.000 de euro de la cele trei firme la care a fost angajat de acelasi patron. "Ne-a ajuns cutitul la os, avem copii la scoala de intretinut, rate de platit la banci, am ajuns la exasperare, multi am facut foamea citeva luni. Pe linga banii munciti pe care ni-i datoreaza pe acest an, au restante si de anul trecut, de 3.000 - 4.000 de euro", ne-a spus Valeriu Luca, care este stabilit in Italia din 1997, cu sotia si fetita, in virsta de 8 ani. Si ceilalti muncitori romani si moldoveni care au intrat in greva foamei sint disperati pentru ca au rate la banci pentru case, fiind in pericol ca locuintele sa le fie scoase la vinzare. Vrinceanul spune ca romanii sint tratati din ce in ce mai rau de angajatorii italieni.


"Numai sclavii munceau fara sa fie platiti"


Cei 16 romani, ale caror contracte au fost intermediate tot de o romanca, au lucrat, pe rind, la acelasi patron. Pentru a "fenta" statul italian, patronul isi desfiinta firmele pentru a nu plati contributiile acumulate la bugetul de stat si infiinta altele, dar lasa si angajatii fara lefuri. In prima instanta, de soarta romanilor s-a interesat doar un alt vrincean stabilit in Peninsula, Daniel Grigoriu, functionar in cadrul Sindicatului FILLEA CGIL din Roma. "Eu m-am implicat in primul rind ca un simplu roman, dupa ce cazul mi-a fost semnalat de o persoana care tine foarte mult ca drepturile noastre sa fie respectate, iar eu nu am facut altceva decit sa atrag atentia asupra acestor nenorociri pe care le suporta multi romani. Foarte multi sint onesti, muncesc din greu, respecta legile acestei tari dar au si drepturi care trebuie respectate. Numai sclavii munceau fara sa fie platiti, iar noi, romanii, nu am fost si nici nu vom fi niciodata sclavii nimanui, iar pentru munca pe care fiecare dintre noi o desfasoara trebuie sa fim retribuiti", afirma Daniel Grigoriu. Pentru deblocarea situatiei in care se afla romanii, acesta a sesizat autoritatile. Ieri, romanii au renuntat la greva foamei, dupa ce au fost platiti pentru luna august, la interventia autoritatilor. Muncitorii au depus un denunt penal impotriva societatilor. In cel de-al 12-lea ceas, Ambasada Romaniei in Italia si-a anuntat sprijinul acordat romanilor si a multumit celor care s-au implicat in ajutorarea conationalilor. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.