Ultima oră

Cei 40 de ani ai Brigazii 282 au fost serbati in strada

Ziarul de Vrancea
25 sep 2008 1773 vizualizări
Cu aceasta ocazie, in prezenta a sute de oameni, au fost decorate drapelele de lupta ale marii unitati de infanterie u sapte dintre cei noua fosti comandanti au fost prezenti la sarbatoarea de ieri

Manifestarile prilejuite de aniversarea a 40 de ani de la infiintarea Brigazii 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor" Focsani au fost organizate pe bulevardul Bucuresti, in fata unitatii, timp in care circulatia rutiera spre cartierul Sud a fost deviata. Citeva sute de focsaneni au venit pe jos pentru a lua parte la ceremonialul militar, care a inceput cu discursul generalului Catalin Tomescu, comandantul Brigazii. Acesta a defilat apoi cu Ion Oprisoru, consilierul prezidential pe probleme militare, in fata militarilor care au venit si de la Galati, Braila si Turda, acolo unde unitatea focsaneana are batalioane in subordine. "As vrea sa ma adresez fostilor comandanti si celor care au lucrat in acest regiment si brigada, sa le multumim pentru ca ne-au lasat o traditie, o stare de fapt si o ambitie a muncii bine facute. Sint convins ca s-au confruntat cu neajunsuri, tehnica nu era cea mai buna, banii nu intotdeauna ajungeau, dar cu acest gen de probleme ne confruntam si noi. Spiritul a ramas, experienta de lupta a crescut prin participarea la misiunile din teatrele de operatii si cred ca puteti fi mindri cu realizarile noastre fiind si brigada afirmata NATO in 2007", a spus generalul de brigada Catalin Tomescu. Acesta le-a multumit tuturor militarilor pentru sprijinul acordat si le-a solicitat ajutorul in continuare, mentionind ca brigada i-a oferit posibilitatea de a indeplini dezideratele oricarui ofiter de comanda: gradul de colonel, functia de comandant si gradul de general. Brigada 282 a fost condusa pina acum de noua comandanti: lt. col. Ilie Vulcan, lt. col Dumitru Velicu, lt. col. Niculai Rizea, cpt. Eugen Badalan, cpt. Stelian Ferariu, col. dr. Ion Birloiu, col. Florian Pinta, col. Radu Dan Ghica si col. dr. Ioan Cotropai, primii doi dintre acestia fiind decedati. Ceilalti sapte au fost prezenti la sarbatoarea de ieri, la care a luat parte si Irina Andreea Balan, fiica fostului comandant al Batalionului 280 Infanterie Mecanizata, decedat intr-un accident la intoarcerea din misunea din Irak.


Distinctii si un coctail pentru militari


Drapelele de lupta ale Brigazii 282, Batalionului 280 Infanterie si Batalionului 300 "Sf. Andrei Galati" au primit distinctii militare cu prilejul aniversarii. Cu aceasta ocazie, drapelul de lupta al Brigazii a fost decorat prin decret al presedintelui Romaniei cu ordinul "Virtutea militara in rang de cavaler". Mai multi ofiteri, subofiteri si maistri militari au fost premiati de catre generalul locotenent doctor Teodor Frunzeti, seful statului Major al Fortelor Terestre. "Sint deosebit de emotionat ca avem ocazia sa sarbatorim 40 de ani de la infiintarea Brigazii 282 Infanterie Mecanizata. Sint emotionat pentru ca aceasta mare unitate este printre cele mai reprezentative din tara", a spus Teodor Frunzeti. Acesta a mai promis ca se va continua inzestrarea unitatii cu echipament nou si tehnica de lupta. Secretarul de stat in Ministerul Apararii Nationale, Georgeta Elisabeta Ionescu, a vorbit la superlativ despre unitatea focsaneana, spunind ca aceasta este "un model pentru alte unitati mari din tara". Defilarea militarilor a fost urmata de cea a tehnicii de lupta. Gen. Catalin Tomescu a urcat pe cea mai noua achizitie a Brigazii, masina de lupta Vamtac. Inaintea cocktailului oferit la Casa Armatei, cei prezenti au dezvelit o placa omagiala care sa marcheze implinirea a 40 de ani de la infiintarea Brigazii. Acesta va sta alaturi de cea dezvelita acum 10 ani, la implinirea a 30 de ani de existenta. (R. MANOLACHE, D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.