Ultima oră

Pescarii vrinceni ataca bibanul de la ANPA

Mihaela Beșleagă
24 sep 2008 2355 vizualizări
AJVPS Vrancea este prima asociatie a pescarilor din tara care a reusit sa suspende in justitie un ordin ministerial care aduce grave prejudicii pescuitului sportiv u in contrapartida, presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura spune ca ANPA elibereaza permise la 1 leu bucata, in timp ce asociatiile percep taxe de 80 de lei pentru eliberarea unui astfel de permis

In premiera nationala, Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vrancea a actionat in instanta un ordin al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) care reglementeaza pescuitul sportiv si a avut cistig de cauza. Intrucit reprezentantii asociatiilor judetene considera ca Ordinul aduce grave prejudicii pescuitului sportiv, au cerut public, in citeva rinduri, anularea lui si au apelat si la justitie pentru a realiza acest lucru. "AJVPS Vrancea este primul care a lansat semnalul asupra acestui subiect delicat si a avut cistig de cauza. Ne asteptam ca la semnalul ridicat de noi sa vina toate AJVPS-urile din tara si sa dea in vileag toate neregulile care se petrec sub palaria Ministerului Agriculturii", spune Mircea Grosu, purtatorul de cuvint al AJVPS. La finele acestei luni urmeaza sa se judece recursul inaintat de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) la Curtea de Apel Galati. Cert este ca momentan, Ordinul nr. 331 din 24/05/2008 privind practicarea pescuitului recreativ/sportiv, emis de MADR, este suspendat in instanta de catre AJVPS Vrancea. Cu toate acestea, ANPA continua sa elibereze permise de pescuit sportiv in valoare de un leu bucata, acestea fiind valabile in toate apele interioare de pe teritoriul Romaniei. Presedintele ANPA, Gheorghe Stefan, s-a aratat nemultumit ca asociatiile percep taxe de 80 de lei pentru eliberarea unui astfel de permis. Reprezentantii AJVPS considera ca 1 leu pentru un permis este doar o diversiune si ca taxa de 80 de lei pe an se justifica in totalitate, avind in vedere cheltuielile necesare cu intretinerea, protectia, popularea si paza luciilor de apa. In plus, 20% din aceste taxe de permis pleaca catre ANPA. Pescarii profesionisti, organizati in asociatii de profil, contesta modul de atribuire a permiselor de pescuit sportiv, prin care persoane "neavenite" pot exploata nestingherite fondul piscicol, fara a se interesa de repopularea si protectia acestuia. O alta nemultumire se refera la faptul ca, pentru a putea avea dreptul de a emite permise de pescuit, ANPA le-a impus acestora realizarea unui plan de management elaborat pe o perioada de cinci ani pentru amenajarile in care isi desfasoara activitatea. In acest timp, presedintele ANPA crede ca cei de la Vrancea nu fac decit sa blocheze activitatea. "Este pacat ca ordinul a fost suspendat in instanta de catre asociatia din Focsani, dar asta demonstreaza cit de grijulii sint cu membrii lor. Adica, nu au facut nimic altceva decit sa blocheze activitatea", a declarat in urma cu citeva zile presedintele ANPA, Gheorghe Stefan. Asociatiile pescarilor spera ca, si in cel de-al 13-lea ceas, MADR sa se aseze la masa discutiilor cu AJVPS-urile din tara. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.