Ultima oră

Primarul Vulpe a pacalit DNA

Doina Ganea
19 sep 2008 3486 vizualizări
DNA l-a cercetat pe primarul din Tanasoaia sub acuzatia ca a furat balast din terenul unui satean plecat in Italia si l-a pus pe drumurile comunei u primarul ar fi facut manevra pentru a nu mai aduce pietris de la balastierele autorizate, aflate la zeci de kilometri, cistigind din diferenta de costuri u localnicul Costel Maru, vazind ditamai craterul, l-a reclamat peste tot pe primar u edilul spune ca e doar "o eroare de amplasament" u DNA i-a mai cercetat pe viceprimarul Ghita Panaite, inspectorul de politie Petre Pana si consilierul judetean Victor Roman, carora le-au fost ascultate telefoanele timp de citeva saptamini u toti au primit NUP pentru «craterul» facut pe terenul lui Costel Maru

Primarul comunei Tanasoaia, Romeo Vulpe a fost cercetat de DNA impreuna cu viceprimarul Ghita Panaite, inspectorul de politie Petre Pana si consilierul judetean PSD Victor Roman, actionarul firmei Roman Impex, pentru abuz in serviciu, intr-o afacere prin care au vrut sa faca bani pe seama unui localnic. Inca din 2006, localnicul Costel Maru a sesizat Politia, Garda de Mediu, Prefectura, Corpul de Control al premierului Calin Popescu Tariceanu, precum si DNA cu privire la faptul ca i-a fost exploatat terenul de pietris fara acordul sau, chiar de catre primar. Dupa luni de audieri, inregistrari audio si video si chiar interceptari de telefoane, DNA a dat NUP celor patru protagonisti ai scandalului «Craterul de la Tanasoaia» despre care ziarul nostru a scris anul trecut. In ciuda interpelarilor telefonice, procurorii au constatat ca nu sint indeplinite elementele constitutive ale unei infractiuni si au inchis dosarul. Deoarece Costel Maru a mai formulat o plingere ulterior incheierii cercetarii penale, DNA a dispus disjungerea si declinarea competentei de efectuare a anchetei penale in favoarea Serviciul Teritorial Galati al DNA, urmind ca actele sa fie trimise aceste unitati de Parchet.


Crater in loc de teren


Costel Maru, care s-a intors in 2006 de la munca din Italia, a cumparat doua terenuri in punctul Chetris, din Tanasoaia. Potrivit expertizei, pe terenul sau au fost identificate doua excavatii, una de 2.300 metri patrati si una de 300 de metri patrati, plus o decopertare de 600 de metri patrati. Costel Maru sustine ca primarul Romeo Vulpe, viceprimarul comunei si fosta contabila a primariei au incheiat, inainte de 2004, "o tranzactie ilegala" cu Corneliu Prunache, patronul firmei Aispa Stars 95, pentru pietruirea unui drum finantat prin SAPARD la Corbita, in valoare de 1,645 milioane lei, executat in 2004 si 2005. De asemenea, in 2006 la Tanasoaia s-au balastat drumurile din satele Vladnic si Covrig, lucrare in valoare de 3,3 milioane lei, finantata prin Fondul Roman de Dezvoltare Sociala. "Excavarile din terenul meu s-au facut in scopul fraudarii banului public si a sumelor provenite din fonduri europene, intrucit firmele implicate in excavarea balastului si reabilitarea drumurilor comunale au prezentat situatii de lucrari incarcate cu cheltuieli neefecutate, respectiv cheltuielile de transport al balastului de la cea mai apropiata balastiera autorizata, situata la circa 45-50 km, in conditiile in care balastul care a fost pus in opera a fost exploatat ilegal de pe terenul meu, aflat linga santier", se arata in plingerea trimisa Biroului Anticoruptie.


Politist acuzat ca a facut pe intermediarul pentru primar


Costel Maru a sustinut ca primarul din Tanasoaia ar fi incercat sa cada la o intelegere cu el prin tot felul de interpusi pentru a nu se ajunge la DNA. «Incepind din octombrie 2007, inspectorul Petre Pana m-a contactat telefonic si mi-a propus in schimbul unor sume de bani oferite de catre primarul din Tanasoia, si Victor Roman, patron al Roman Impex SRL, sa ma deplasez la Politia Focsani si sa semnez anumite documente, eu intelegind ca dorea de fapt sa-mi retrag plingerea. Politistul mi-a spus ca se va ocupa personal de obtinerea banilor», a afirmat in plingerea catre DNA Costel Maru. «Nu i-am oferit niciodata bani lui Maru Costel pentru a-si retrage plingerea. Maru Costel mi-a spus despre intentia de a se impaca cu primarul, eu intelegind prin aceasta ca isi va recupera o parte din paguba si nu o modalitate de stingere a aspectului penal dintre ei.... Mie mi-ar fi convenit sa se realizeze o intelegere intre ei pentru ca astfel ar fi fost posibil sa scap de reclamatiile lui Maru Costel», a negat Petre Pana, ale carei convorbiri telefonice au fost interceptate. Victor Roman a recunoscut ca a efectuat balastarea drumurilor la Tanasoaia cu balastul primit de la Primarie, insa a sustinut ca a aflat ulterior ca pietrisul provenea de fapt de la Costel Maru. Consilierul judetean PSD a negat ca ar fi incercat sa-l convinga pe Maru sa renunte la plingeri, desi din dosar reiese ca are o influenta foarte mare in nordul judetului. «Nu am avut nici un fel de discutii cu politistul Pana pentru ca Maru, contra unor sume de bani, sa-si retraga plingerea. Cu ocazia acelei intilniri a fost incheiat un contract comercial prin care acesta inchiria un buldo-excavator cu o valoare totala de aproximativ 20.000-30.000 de lei. Contractul este inca in derulare», a declarat Victor Roman. De altfel, nici unul din cei audiati de DNA nu a recunoscut ca a incercat sa-l mituiasca pe Maru pentru a-si retrage plingerile penale.


Totul pleaca de la bani


Potrivit calculelor facute de Costel Maru, din terenul sau s-au incarcat 2.234 de masini de balast. "Daca inmultim numarul de masini furate din proprietatea mea cu pretul platit pentru o masina de balast adus de la Siret la Tanasoaia care este de 7 milioane lei (lei vechi- n.r.) rezulta: 2.334 x 7.000.000# 16,338 miliarde de lei vechi", arata reclamantul. Potrivit viceprimarului Ghita Panaite, Maru si Vulpe ar fi negociat pentru 40 de masini un pret de 10 ori mai mic. «S-a hotarit de comun acord cu Maru Costel ca balastul sa fie luat de la el, acest lucru realizindu-se la un bar din satul Feldioara unde se afla si balastiera lui Maru. La intelegere a participat si primarul. Am hotarit sa luam de acolo, fiind aproape de punerea in opera si la un pret de 700.000 de lei vechi pe masina, aproximind nevoia de pietris la 40 de masini» precizeaza viceprimarul de la Tanasoaia. «La finalul lucrarii, Maru a venit la mine acasa cu avizele pentru a le lua la primarie sa facem plata. Eu si sotia mea (ex-contabilul primariei ""n. r.) le-am examinat si am constatat ca nu erau bine intocmite, in sensul ca se trecuse un pret de 10 ori mai mare decit cel la care ne intelesesem, fapt pentru care i le-am restituit», arata in declaratie Ghita Panaite. Cu ocazia acestor cercetari s-a aflat ca de contabilitatea primariei se ocupa chiar nevasta viceprimarului. «Primarul mi-a propus sa emit o factura pentru toata cantitatea de material exploatata de pe terenul meu urmind ca plata sa fie efectuata din fondurile primariei», sustine Costel Maru. Aspectul este contrazis de expertul tehnic Vasile Alexandrescu care a precizat ca «Romeo Vulpe a recunoscut ca a luat mai multe masini de pietris de pe proprietatea lui Costel Maru si ca ii va da banii prin firma care a facut lucrarea in comuna».


Afacerile comunitatii se fac la circiuma


Primarul din Tanasoia recunoaste ca a pus la cale afacerea cu reclamantul la circiuma din sat, fara contract, licitatie sau alte documente. «In august cind a inceput lucrarea (la drumuri "" n. r.), Costel Maru a venit la barul lui Ion Tronacas, unde ma aflam eu, viceprimarul si consilierul local Florin Frumuz si a spus ca putem lua balast din gropa de pe terenul sau.... si ca va emite avize de insotire a balastului. Nu am incheiat cu Maru nici un contract pentru balastul folosit mergind pe ideea ca ne va emite facturi.... Apreciez valoarea balastului la 1.500 lei. Fiind in concediu am fost informat de viceprimarul Ghita Panaite ca Maru a prezentat 40 de avize. Acest lucru se intimpla pina la 15.08.2006 » sustine Romeo Vulpe. Si tot la circiuma se deconteaza uneori afacerile: «Spre sfirsitul anului 2006, Romeo Vulpe si viceprimarul m-au invitat la un restaurant din Tecuci. Dupa un timp viceprimarul a plecat, iar eu am ramas la masa doar cu primarul care mi-a spus ca daca imi retrag plingerea penala aflata la Politie imi da 100 de milioane de lei vechi. Vulpe a precizat ca acea suma de bani provine de la el, nu de la Primarie. Vulpe a subliniat fapul ca in situatia in care nu accept oferta lui, din cele 55 de miliarde de lei vechi avute de el, va cheltui 5 miliarde de lei vechi si eu tot nu voi rezolva nimic. In finalul discutiei, Vulpe m-a asigurat ca nu voi cistiga nimic pentru ca are relatii la Prefectura, la procuratura precizind totodata ca il cunoaste si pe presedintele CJ, Marian Oprisan», a sustinut Maru.


Crater din eroare


In acest an, primarul Romeo Vulpe, viceprimarul Ghita Panaite si fosta contabila Simona Leana Panaite au tot dat cu subsemnatul la DNA. Acestia au explicat cum au gresit ei masurarea unui teren si dupa ce au excavat vreo 40 de masini de pietris de la Maru fara sa-i plateasca au mai excavat alte citeva sute de metri cubi dintr-un teren invecinat, care, culmea, s-a dovedit a fi al aceluiasi pagubit. In noiembrie 2006, Primaria Tanasoaia obtinea permisul de exploatare de balast pentru pietruirea unei ulite din satul Costisa. S-a inceput astfel o noua exploatatie in punctul "Chetris", la sud de drumul care desparte terenul primariei de cel al lui Costel Maru. "Aceasta a doua exploatare se afla la 50 m de cea a lui Maru Costel. Balastul a fost folosit pentru drumuri din satul Costisa, insa nu-mi amintesc societatea care a efectuat lucrarea (sic !)», sustine Vulpe. «La sfirsitul lunii noiembrie 2006, la Primarie s-a prezentat Costel Maru pentru a-si inregistra terenul agricol cumparat in 2005. Cu aceasta ocazie am constatat ca si exploatatia noastra, conform schitei topo anexata la contract s-a facut tot pe terenul lui Maru. Aceasta eroare s-a datorat faptului ca dintotdeauna drumul exploatatiei agricole a fost hotarul dintre proprietatea Primariei si a particularilor», sustine Ghita Panaite in declaratia sa. Potrivit declaratiei pe care a dat-o la DNA inspectorul principal Petre Pana, din cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor IPJ Vrancea, Costel Maru ar fi fost de fapt de acord ca Primaria sa exploateze pe domeniul sau. «Desi a negat ca si-a dat acordul la acea exploatare, cu martori, s-a dovedit in cauza ca sustinerea sa este nereala. S-a stabilit acest lucru din declaratiile soferilor de pe autobasculante si ale cetatenilor», a afirmat ofiterul. Potrivit acestuia, pentru a se stabili cantitatea de balast exploatata de pe proprietatea lui Maru s-a dispus efectuarea unor expertize tehnice la Tanasoia si Corbita. In urma acestora s-a stabilit clar ca la Corbita s-a folosit 3.430 mc de balast. Expertul tehnic in constructii Vasile Alexandrescu, din Cimpina, sustine ca, initial, a fost chemat sa realizeze expertiza pentru ambele primarii, dar ca ulterior nu a facut-o decit pentru drumurile de la Corbita. La Corbita s-a executat in 2005 sI 2006 un drum finantat prin SAPARD, in valoare de 1,645 milioane lei. De asemenea, in 2006, la Tanasoaia s-au balastat drumurile din satele Vladnic si Covrig, lucrare in valoare de 3,3 milioane lei. «Pentru Corbita, am solicitat SPARD sa-mi stabileasca un prejudiciu, iar apoi sa declin dosarul catre DNA. In cauza la Corbita, din cercetari rezulta ca au fost folosite mai multe facturi false cu privire la provenienta balastului» afirma in declaratia sa inspectorul de politie Petre Pana. Ramine de vazut de solutie vor da procurorii in acest caz si ce se va intimpla cu craterele uriase din Tanasoaia, dat fiind ca sateanul Costel Maru nu pare dispus sa renunte la pretentii. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
hp , acum 4240 zile, 11 ore, 25 minute, 39 secunde
rautaciasilor , adevarul a iesit iar la lumina , corect si nevinovat lumea la votata din nou , bravo Romeo esti tare . gelutu le ce faci cum stai cu zarurile au fost aruncate asai? atentie pt citeste integral
, acum 739398 zile, 3 ore, 11 minute, 52 secunde
Sus in deal la Tanasoaia Paste vesela o vulpe Si fiind ea si carnivora Hop si-n tosca cu leuti E ajutata de un Roman Cica vita de traian SCUZE de Oprisan Nu va speriati confrati Zonai plina de citeste integral
, acum 739398 zile, 3 ore, 11 minute, 52 secunde
cu banii de la SAPARD si din bani primariei si au facut case si au cumparat masini si multe altele,pentru ca prostia la sate e mare si sa preocupati de altceva.Dar cand se apropie alegerile cu cateva citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.