Ultima oră

Pe ce se cheltuie 16,8 milioane lei la Prefectura Veche?

Mihai Boicu
16 sep 2008 1377 vizualizări
Reparatiile la cladire au inceput in 1992, cind s-au consolidat fundatiile si s-au realizat lucrari la interior, exterior si acoperis u acum reparatiile au fost reluate, inclusiv la ceea ce s-a executat pina acum, pe motiv ca lucrarile facute au fost afectate de intemperii u Ministerul Culturii a dat autorizatie pentru restaurare si amenajari interioare , insa Primaria Focsani a autorizat continuarea de lucrari de construire privind consolidare si restaurare

Modul in care s-au derulat si se deruleaza in continuare lucrarile la Prefectura Veche a Focsaniului a ridicat numeroase discutii privind realizarea acestora. Ultimul semn de intrebare este cresterea valorii lucrarilor imobilului de la 9,5 milioane lei, la cit erau estimate in mai 2008, atunci cind au inceput lucrarile executate de Vega 93 Galati, la 16,8 milioane lei. Aceasta deoarece pina acum s-au mai facut o serie de lucrari, dupa ce Prefectura Veche a fost avariata de ultimele cutremure. Cladirea a fost construita in anul 1913, ca sediu pentru fosta Prefectura Putna, dupa care aici s-a mutat Primaria Focsani. Seismul din anul 1977 a afectat imobilul, dupa care a fost din nou avariat din cauza cutremurului din 1986. Potrivit documentelor Inspectoratului de Stat in Constructii, cladirea a suferit lucrari de restaurare si consolidare in anul 1978, apoi in 1992. Proiectul de consolidare, realizat sub coordonarea inginerului Panait Mazilu, a prevazut urmatoarele solutii tehnice: consolidarea fundatiilor prin realizarea de subzidiri din beton armat, camasuirea tuturor peretilor, bordare goluri usi si ferestre, realizarea planseelor si inlocuirea elementelor degradate ale sarpantei. In cursul anului 1992, la exterior au fost executate tencuieli din mortar de ciment la nivel de grund, fara a fi aplicat stratul final pe toate fatadele, mai putin pe zonele bogat ornamentate din axul cladrii de pe sud si nord. La interior, toate incaperile au fost tencuite si s-a executat o parte a instalatiei electrice si termice. Odata cu executia consolidarilor, la interior au fost desfacute elementele decorative de la coloane, pereti si plafoane, elemente ce sint inventariate si depozitate in interiorul cladirii. In 2004, Prefectura Veche a trecut din administrarea municipiului Focsani in cea a Consiliului Judetean. Scopul declarat atunci de Marian Oprisan a fost repararea cladirii prin Compania Nationala de Investitii, asa cum s-a intimplat in cazul Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia", dupa care sa fie redata municipalitatii. De mentionat ca, asa cum prevede in documentatia de la ultima sedinta a CJ, "in anul 2003, Guvernul Romaniei a alocat suma de 2 miliarde lei pentru continuarea lucrarilor, suma derulata de catre Compania Nationala de Investitii si decontata pentru executarea ultimelor lucrari de consolidare a imobilului, respectiv ale sarpantei". Potrivit documentelor detinute de Inspectoratul General de Constructii, receptia finala a lucrarilor s-a facut pe data de 17 ianuarie 2006.


Aici consolidare, la minister restaurare


In mai 2008 au inceput din nou lucrarile la monumentul istoric. Daca initial acestea erau estimate la 9,5 milioane lei, proiectul tehnic aprobat la sedinta de saptamina trecuta a CJ prevede ca lucrarile vor costa 16,8 milioane lei. Consilierul judetean PNL Nicolae Latcan a explicat ca acest lucru se datoreaza faptului ca proiectul nu a fost intocmit inainte de licitatia pentru incredintarea lucrarilor, astfel incit dupa aceea s-a mers pe solutiile constructorului. Un lucru cel putin curios este faptul ca autorizatiile eliberate de diferite institutii pentru demararea lucrarilor nu coincid atunci cind se vorbeste de scopul acestora. Astfel, Primaria Focsani a autorizat pe 12 mai 2008 "continuarea de lucrari de construire privind consolidare si restaurare palat administrativ fost Prefectura Judetului Putna". In schimb, Ministerul Culturii si Cultelor, prin Directia Generala Patrimoniu Cultural National, a eliberat autorizatia 52 din mai 2008 referitoare "la lucrari de restaurare si amenajari interioare la fosta Prefectura a Judetului Putna". In autorizatie se prevede restaurarea si amenajarea curtii din spate a cladirilor anexe si a imprejmuirii metalice. De asemenea, lucrarile de restaurare a fatadelor constau in restaurarea paramentului din piatra a fatadei de sud, est si vest prin curatare si taselari cu piatra de Magura, executarea de replici cu retete din ciment dupa modelele orginare pentru inlocuirea zonelor cu decoratii de pe fatade, executarea unor profile trase in jurul golurilor si reparatii ale tencuielilor din cimpuri. Constructorul trebuie sa consolideze sarpanta, sa completeze tiglele decorative, refacerea jgheaburilor si burlanelor, a ornamentelor din zinc, precum si montarea unui paratrasnet tip Prevectron. In fine, mai trebuie refacute luminatoarele de pe acoperis, restaurate usile metalice de la intrarea principala, se vor monta timplarii din lemn stratificat cu geam termoizolant si se refac, cu piatra Baschioi, pardoselile exterioare din fata edificiului si loggia de pe latura sudica. Daca tot se vor cheltui mai multi bani, ramine de vazut insa cum va arata in final aceasta constructie reprezentativa pentru oras si care va fi destinatia ei finala. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 16 ore, 17 minute, 12 secunde
Si totusi de ce costa reparatiile la PRimaria veche 16, 8 milioane?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.