Ultima oră

Pe 15 septembrie suna clopotelul si la penitenciar

Nicoleta Cristea
15 sep 2008 849 vizualizări
Detinutii urmeaza si cursuri de calificare in diverse meserii

Detinutii din Penitenciarul Mindresti vor fi si ei elevi, incepind de astazi. Multi dintre ei s-au aratat interesati sa se "scoleasca", mai ales ca eforturile lor vor fi rasplatite, ca in orice alta activitate prestata din penitenciar, cu reducerea zilelor de pedeapsa. Dupa evaluarea cererilor depuse de detinuti, doar 28 au fost selectati pentru a urma cursurile la nivel primar si gimnaziu. "S-a facut o selectie, deoarece puteau fi inscrisi doar cei care au o diploma care sa ateste ca intr-adevar au absolvit cursuri pina la clasa la care vroiau sa se inscrie. Majoritatea elevilor au urmat si anul trecut cursuri la noi, exista o anumita continuitate", a aratat Daniel Slavoiu, purtatorul de cuvint al Penitenciarului Mindresti. In acest an scolar, la Penitenciar vor exista cite doi elevi la clasele a I-a si a IV-a, cite patru la clasele a II-a si a-III-a, cinci detinuti vor studia in clasa a V-a, unul singur la a VI-a, in timp ce la clasa a VII-a sint inscrisi sase elevi, iar in clasa a VIII-a patru. Detinutii vor fi scoliti de cadre didactice din cadrul Scolii "Ion Basgan" din Focsani, sub supravegherea personalului din penitenciar. Cursurile scolii generale nu sint singurele urmate de detinuti. Acestia se specializeaza in diverse meserii, ultima dintre acestea fiind aceea de frizer. In continuare, 14 dintre detinutii de la Mindresti vor urma un curs de 3 luni de timplarie, in care vor face atit parte practica cit si teoretica. "Totul se va finaliza cu un examen si o diploma eliberata de catre AJOFM, institutie care organizeaza cursurile. Si acestea sint remunerate si se beneficiaza de zile cistig. Detinutii ar vrea in acest context sa urmeze toata perioada detentiei cursuri, insa nu se poate. Nu avem cum sa trimitem un singur om sa se califice la opt cursuri. In plus, si AJOFM are reguli in aceasta privinta, ca specializarile sa se desfasoare in perioada de preeliberare, adica cu maxim 9 luni inainte ca un detinut sa fie eliberat", a mai aratat Dita. Partea buna este aceea ca pe diploma nu scrie ca aceste cursuri au fost facute in penitenciar, astfel ca la angajare beneficiarii nu vor putea fi aratati cu degetul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.