Ultima oră

Apeductele Focsanilor ies la lumina

Valentin Muscă
15 sep 2008 1332 vizualizări
In Piata Unirii poate fi admirata o parte din vechea retea de apa potabila, realizata din olane de ceramica

Cercetarile arheologice din centrul istoric al Focsanilor Munteniei au adus la lumina o parte din retelele de apa potabila ale fostului tirg, situat in punctul extrem al Tarii Romanesti. De altfel, in Focsanii Munteniei au mai fost descoperite fragmente din vechiul sistem de aductiune al orasului situat la sud de Milcov. Cele din Piata Unirii se afla sub fosta Manastire Sf. Ioan Botezatorul. Mai importante decit acestea par apeductele descoperite la inceputul anului 2000 in curtea bisericii Sf. Gheorghe Armeana. Din nefericire, nu exista un plan cu acest sistem de aductiune din Evul Mediu, pentru a putea avea o idee despre distributia apei potabile in oras. Stim insa cu certitudine ca existau cel putin doua aductiuni. Una, care venea de la Faraoanele si cealalta care aducea apa de la Pitulusa. "Nu este pentru prima data cind se descopera fragmente din vechile apeducte din Focsanii Munteniei. Acum citiva ani am descoperit linga biserica Sf. Gheorghe Armeana fragmente dintr-un sistem, mai vechi, cred, decit cel din Piata Unirii. Conform informatiilor pe care le detinem, olanele din strada Cotesti faceau parte din cel mai vechi sistem de aductiune, realizat in perioada cind Constantin Brincoveanu conducea Tara Romaneasca. Caracteristicile caramizilor care captusesc olanele duc spre 1690-1700", ne-a spus dr. Aurel Nicodei, singurul specialist vrincean in istorie medievala. Nefiind la o adincime prea mare, apeductul din Piata Unirii a fost realizat dupa constructia bisericii si a Manastirii Sf Ioan, adica in secolul al XVIII-lea, lacasul fiind ridicat intre 1661-1663 de Grigore Ghica. "Din ce am vazut in Piata Unirii, caramizile care captusesc olanele sint mai groase, ceea ce ma face sa cred ca sint dintr-o perioada posterioara celor descoperite pe strada Cotesti. Vom afla mai multe dupa terminarea sapaturilor, cind vom vedea configuratia chiliilor", ne-a mai spus Aurel Nicodei. Mai tirziu, in secolul al XVIII-lea, apar cismelele publice in Focsani. Constantin Ipsilanti adauga, in 1806, aductiunii de apa din Focsanii Munteniei si o retea de aductiune de apa de la Pitulusa, care ducea apa in cele doua tirguri romanesti. Trei decenii mai tirziu, domnitorul Mihai Sturza construieste pentru Focsanii Moldovei canalul care ii poarta pina astazi numele. Istoria Focsanilor este fascinanta, cu toate ca, din pacate, istoricii de astazi par pasionati de cu totul altceva decit de istoria localitatilor fostului judet Putna.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 21 ore, 25 minute, 5 secunde
mai bine sa aduca la lumina toata istoria uitata prin tzarana de sub piatza unirii si pe deasupra sa puna plexiglas luminat frumos...astfel am avea si o piatza a unirii noua si ne am putea bucura si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.