Ultima oră

Doua dosare DNA, doua aminari

Nicoleta Cristea
11 sep 2008 1218 vizualizări
Atit NUP-ul dat de DNA focsanencei Mihaela Rusu, cit si dosarul de fraude cu bani europeni al lui Robert Valentin Caraba, Vasile Turbatu si Ioan Rosca vor continua in octombrie

Cele doua dosare legate de accesarea "dubioasa" de fonduri europene, instrumentate de DNA, si ajunse pe masa judecatorilor vrinceni au suferit aminare. Primul "strigat" de instanta, in care Robert Valentin Caraba, Vasile Turbatu si Ioan Rosca au fost trimisi in judecata de DNA pentru infractiuni de coruptie, a fost aminat din cauza unei cereri depuse in acest sens de aparatorul primului dintre inculpati. de altfel, nici Caraba nu a fost prezent in sala, si nici martorii din dosar. Instanta a constatat ca solicitarea avocatului este intemeiata, astfel incit a stabilit urmatorul termen de judecata in octombrie. Robert Valentin Caraba, fost administrator al SC Euroconstruct SRL, firma pe care o detinea alaturi de Tima Vornic, tatal presedintelui Camerei de Comert Vrancea, Sorin Vornic, a fost trimis in judecata pentru nereguli cu fonduri europene, dupa ce in iulie 2003 a devenit beneficiarul unui proiect finantat din fonduri PHARE. Obiectivul declarat urmarea "dezvoltarea si diversificarea potentialului economic si social al zonelor de restructurare industriala", insa a esuat cu gratie, deoarece dupa ce s-au cheltuit 100.000 de euro, firma a intrat in faliment. La Judecatoria Focsani vor fi judecati si Vasile Turbatu, administrator al SC Promet SRL, care a mai fost implicat si in "dosarul Coruptiei" de la Piata Moldovei, soldat cu arestarea fostului director Octavian Gaitanaru, precum si Ioan Rosca, administrator al SC Italo Convest SRL Bucuresti. Atit Turbatu, cit si Rosca sint acuzati ca au obtinut ilegal sume din fondul alocat proiectului Euroconstruct, intrucit firmele acestora aveau datorii restante la bugetul de stat.


DNA nu a trimis dosarul de cercetare penala


Acelasi termen ca in dosarul mentionat anterior a fost dat si in cazul plingerii Cancelariei Primului Ministru impotriva rezolutiei de NUP a DNA. Cea care a fost cercetata de DNA si scoasa "basma curata", Mihaela Rusu, administrator al SC Eno Food Prod SRL Focsani, a cerut aminare pentru a avea timp sa isi angajeze aparator. Mai mult decit atit, judecata nu ar fi continuat nici in lipsa acestei cereri, intrucit DNA nu a trimis dosarul de urmarire penala, astfel incit se va reveni cu adresa pentru a se trimite actele. Cancelaria Primului Ministru a considerat ca neinceperea urmaririi penale data focsanencei Mihaela Rusu de Directia Nationala Anticoruptie - sectia de combatere a coruptiei, legat de accesarea unor fonduri SAPARD in cadrul firmei pe care o administreaza, este o solutie nelegala. In noiembrie 2006, Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF), cu atributie de control al fondurilor comunitare, a transmis printr-o nota de control o sesizare la DNA, cu privire la o posibila frauda in legatura cu obtinerea, derularea si utilizarea fondurilor pentru proiectul finantat de SAPARD "Infiintarea unui combinat de vinificatie" in Cimpineanca, beneficiar fiind SC Eno Food Prod SRL Focsani. DLAF sesiza faptul ca pentru obtinerea finantarii nerambursabile a fost modificata situatia financiara a SC Eno Food Prod SRL, au fost date declaratii nereale si simulate licitatii publice pentru atribuirea serviciilor de consultanta. Cu toate ca DNA a decis ca focsaneanca nu trebuie urmarita penal, a dispus totusi sesizarea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si cadrul MADR pentru verificarea neregulilor, si eventual aplicarea unor sanctiuni. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.